Dyskusja na temat różnych odmian maku i ich działaniu psychoaktywnym.
Więcej informacji: Mak lekarski w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 33 / / 0
Witam,

Moze czesc z was uzna to pytanie za buleczke z maslem, ale ja po prostu nie wiem.
Chodzi mi o 2 rzeczy z nasionami P. Sominferum:

Mam 2 pytanka:

1. Czemu wszyscy przy zabawie w robienie sobie herbatki ze "sklepowych" nasion maku używaja soku cytrynowego? Chodzi tylko o smak czy jest to konieczne aby udalo sie jakos tam wyekstrahowac to co trzeba?

2. Jaki jest status legalny nasion maku w polsce? Chodzi mi dokladnie o sprowadzanie ich z UE.
Czy jest tu jakies rozgraniczenie na rodzaje bardziej lub mniej aktywne?

Chodzi o to iz mam mozliwosc sprowadzania 2 rodzajow nasion (drastyczna roznica w cenie):
- Papaver somniferum v. nigrum (Opium Poppy Blue Seed) - 5eur za 20gram ---podejrzewam ze te sa raczej do sadzenia, jakies lepsze czy cos? Ktos cos wie co to za czarna odmiana?
- Papaver somniferum (Poppy Papaveris semen) 27eur za 5 kilo ---podejrzewam ze te mniej do sadzenia, z deczka gorsze?

Czy ktos moze wie cos wiecej na ten temat?

pzdr
ra

...trzecie pytanko:

3. Na wiki (en) ( http://en.wikipedia.org/wiki/Poppy_tea ) idzie to tak:
Seeds may also be used in large quantites to produce a decoction by agitating them in a solution of slightly acidifed water. Untreated poppy seeds may contain upwards of 330-515 mg of morphine and 75-200 mg of codeine per kilo of seeds, whereas most seeds available commercially have been washed which cuts the alkaloid content by 50 per cent or more; this adds even more to the batch-to- batch variability in content, as noted below with respect to the California overdose case.
zalozmy ze ten mak co bym mial bylby "untreated" i by tyle wyszlo, wszystko git, ale nie wiem jaka jest rozpuszczalnosc w wodzie? zalozmy ten kilogram to do jakiej ilosci wody by cza wpakowac?

dzieki

pzdr ra
  • 3449 / 122 / 8
Nieprzeczytany post autor: Czeslaw »
1. Przeformułuję pytanie:
Czemu wszyscy przy zabawie w robienie sobie heroiny używają kwasku cytrynowego? Chodzi o smak i zapach, czy żeby było fajniej i żeby całemu przygotowaniu nadać odpowiedni rytuał?
Odpowiedz sobie sam.
  • 351 / 8 / 0
Na wiki (en) ( http://en.wikipedia.org/wiki/Poppy_tea ) idzie to tak:

...which use acid-base reactions and heat to extract soluble alkaloids from the straw...

Analogicznie przy poppy SEED tea, chodzi przecież o te same substancje.

Nie przejmuj się, ja sobie pierwszego strzała z h przygotowałem w samej wodzie, i się dziwiłem, że tak jakoś słaaabo:), ale nie było jeszcze wtedy tego cudnego źródła wiadomości, hypcia:)
Ostatnio zmieniony 06 lipca 2009 przez KrimsonKing, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 33 / / 0
Nieprzeczytany post autor: mozzart »
...tak, juz rozkminilem chwile po zadaniu pytania (dzieki wiki) czemu cytrynka/kwasek? ;)

ale wciaz nurtuje mnie drugie pytanie - jak to jest ze sprowadzaniem nasion maku w ramach UE? Powiedzmy ze chce zalozyc sklep z przyprawami albo zakladam cukiernie i bede robil masowo makowce i sobie sprowadzam przepyszny mak z kraju UE - czy sa jakiekolwiek restrykcje jezeli chodzi o nasiona?

pzdr
ra
  • 1285 / 30 / 0
Nieprzeczytany post autor: ksionc »
mozzart pisze:
czy sa jakiekolwiek restrykcje jezeli chodzi o nasiona?
nie ma. nasiona maku nie zawierają alkaloidów opium.
Uwaga! Użytkownik ksionc jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 62 / / 0
Jasne że są restrykcje, na prawie każdej paczce pisze że nasiona zostały dokładnie oczyszczone ze wszelkich zanieczyszczeń roślinnych i nie zawierają substancji psychoaktywnych.
I saw two shadow men on the Vallance Road
Said they'd pay me for your address
Oh I was so bold

I said you see these two cold fingers
These crooked fingers I show
You a way to mean no
  • 3449 / 122 / 8
Nieprzeczytany post autor: Czeslaw »
W życiu nie widziałem.
  • 62 / / 0
Rzeczywiście kiedyś nie było tego typu bzdur na opakowaniach, a teraz na każdym kroku - jak chcesz to przejdę się po marketach i zrobię parę fotek :-D

EDIT: Jeszcze tydzień temu takie mieli w TESCO i Biedronce, więc pewnie sporo zostało...
Ostatnio zmieniony 31 lipca 2009 przez BabyShambles, łącznie zmieniany 1 raz.
I saw two shadow men on the Vallance Road
Said they'd pay me for your address
Oh I was so bold

I said you see these two cold fingers
These crooked fingers I show
You a way to mean no
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Masowe ilości kokainy na masowcu. Kucharz w areszcie

Blisko pół tony kokainy o wysokiej czystości przejęły argentyńskie służby na masowcu Ceci w porcie rzecznym San Lorenzo. Do udziału w przemycie przyznał się okrętowy kucharz.

Marihuana zmniejsza pragnienie alkoholu u osób pijących dużo – Nowe badania finansowane przez rząd

Czy marihuana może pomóc osobom pijącym dużo alkoholu pić mniej? Nowe badanie przeprowadzone w USA sugeruje, że tak – i to z zaskakująco prostego powodu. Osoby, które sięgały po marihuanę tuż przed alkoholem, piły wyraźnie mniej i miały mniejsze łaknienie.

Tona kokainy przechwycona. Gangsterzy wpadli, bo kupili łódź za gotówkę

Z łodzi u wybrzeży Australii skonfiskowano ponad tonę kokainy wartej niemal pół miliarda dolarów amerykańskich. Policja zatrzymała pięć osób.