Więcej informacji: Mak lekarski w Narkopedii [H]yperreala
Moze czesc z was uzna to pytanie za buleczke z maslem, ale ja po prostu nie wiem.
Chodzi mi o 2 rzeczy z nasionami P. Sominferum:
Mam 2 pytanka:
1. Czemu wszyscy przy zabawie w robienie sobie herbatki ze "sklepowych" nasion maku używaja soku cytrynowego? Chodzi tylko o smak czy jest to konieczne aby udalo sie jakos tam wyekstrahowac to co trzeba?
2. Jaki jest status legalny nasion maku w polsce? Chodzi mi dokladnie o sprowadzanie ich z UE.
Czy jest tu jakies rozgraniczenie na rodzaje bardziej lub mniej aktywne?
Chodzi o to iz mam mozliwosc sprowadzania 2 rodzajow nasion (drastyczna roznica w cenie):
- Papaver somniferum v. nigrum (Opium Poppy Blue Seed) - 5eur za 20gram ---podejrzewam ze te sa raczej do sadzenia, jakies lepsze czy cos? Ktos cos wie co to za czarna odmiana?
- Papaver somniferum (Poppy Papaveris semen) 27eur za 5 kilo ---podejrzewam ze te mniej do sadzenia, z deczka gorsze?
Czy ktos moze wie cos wiecej na ten temat?
pzdr
ra
...trzecie pytanko:
3. Na wiki (en) ( http://en.wikipedia.org/wiki/Poppy_tea ) idzie to tak:
Seeds may also be used in large quantites to produce a decoction by agitating them in a solution of slightly acidifed water. Untreated poppy seeds may contain upwards of 330-515 mg of morphine and 75-200 mg of codeine per kilo of seeds, whereas most seeds available commercially have been washed which cuts the alkaloid content by 50 per cent or more; this adds even more to the batch-to- batch variability in content, as noted below with respect to the California overdose case.
dzieki
pzdr ra
Czemu wszyscy przy zabawie w robienie sobie heroiny używają kwasku cytrynowego? Chodzi o smak i zapach, czy żeby było fajniej i żeby całemu przygotowaniu nadać odpowiedni rytuał?
Odpowiedz sobie sam.
...which use acid-base reactions and heat to extract soluble alkaloids from the straw...
Analogicznie przy poppy SEED tea, chodzi przecież o te same substancje.
Nie przejmuj się, ja sobie pierwszego strzała z h przygotowałem w samej wodzie, i się dziwiłem, że tak jakoś słaaabo:), ale nie było jeszcze wtedy tego cudnego źródła wiadomości, hypcia:)
ale wciaz nurtuje mnie drugie pytanie - jak to jest ze sprowadzaniem nasion maku w ramach UE? Powiedzmy ze chce zalozyc sklep z przyprawami albo zakladam cukiernie i bede robil masowo makowce i sobie sprowadzam przepyszny mak z kraju UE - czy sa jakiekolwiek restrykcje jezeli chodzi o nasiona?
pzdr
ra
mozzart pisze: czy sa jakiekolwiek restrykcje jezeli chodzi o nasiona?
Said they'd pay me for your address
Oh I was so bold
I said you see these two cold fingers
These crooked fingers I show
You a way to mean no
EDIT: Jeszcze tydzień temu takie mieli w TESCO i Biedronce, więc pewnie sporo zostało...
Said they'd pay me for your address
Oh I was so bold
I said you see these two cold fingers
These crooked fingers I show
You a way to mean no
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Holenderski eksperyment z regulowaną uprawą marihuany okazał się sukcesem
Minął dokładnie rok, odkąd holenderskie coffeeshopy w wybranych gminach zaczęły sprzedawać wyłącznie legalnie uprawianą marihuanę. Eksperyment, który miał uderzyć w czarny rynek, przynosi pierwsze wymierne efekty. Choć nie obyło się bez kar finansowych, ogólny bilans jest zaskakująco pozytywny.
Cyfrowe klony ludzkiego umysłu. Naukowcy testują psychodeliki na wirtualnych mózgach
Wyobraź sobie, że lekarze mogą przetestować wysoce eksperymentalną terapię na Twoim mózgu, w ogóle nie podając Ci leku.
Ekspert: szkodliwość kawy jest mitem
Kawa, do niedawna uważana za używkę, w świetle najnowszych badań wykazuje liczne korzyści zdrowotne: obniża ryzyko nadciśnienia tętniczego, chorób serca i kamicy nerkowej, wspiera zdrowie wątroby i naczyń, zmniejsza stan zapalny oraz ryzyko zgonu. Warunkiem jest, aby pić ją w sposób regularny i umiarkowany - podkreśla lek. Stanisław Surma.