Substancje wykazujące działanie prokognitywne.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 47 / 3 / 0
Czy ktoś z was próbował zarówno Modvigil jak i Modalert legitny i poczuł różnice?
  • 973 / 266 / 0
29 marca 2025Gierek234 pisze:
wycięto - @V44 czy jest to lek który sprawi że będę miał bardziej klarowne myślenie ?
Różnie, na pewno przyspiesza myślenie, ale zdarza się w gorszych dniach gubienie wątku, na przykład u mnie.

@przodownik

Actimodan jest chujowy i nie ma efektu euforycznego w przeciwieństwie do Modalertu. Z drugiej strony jak ćpasz to modek działa gorzej niż u trzeźwych.

@hypcio393939

Ja mam tylko porównanie Actimodan/Modalert i ten drugi jest wybitny.
  • 16 / 2 / 0
30 marca 2025przodownik pisze:
jeśli chodzi o moją opinię na temat samego środka, to muszę powiedzieć, że kiepski z niego produkt. bardzo wąskie grono osób musi odnosić jakiekolwiek benefity z jego stosowania. to co zaobserwowałem u siebie znacząco odbiega od standardowej definicji środka nootropowego, tak samo pobudzającego. ja bym go sklasyfikował jako eugeroik (ang. "Eugeroic") o lekkich właściwościach stymulujących - coś co po prostu przywraca do porządku po nieprzespanej nocy, rozregulowuje naturalny rytm pracy organizmu indukując stan chemicznego "ożywienia", które wtedy dopiero pozwala funkcjonować, a za razem zauważyć jego, niekiedy, być może słuszną, przydatność.

ja mam cztery sprawdzone substancje, które na ten moment są sprawdzone i wystarczą. jeśli moja opinia nt. modafinilu się zmieni, to nie omieszkam tu zakomunikować.

pozdrawiam, przodo
Lubię czytać Twoje posty, masz bardzo fajne pióro i nieprzeciętny zasób słów, niemałą wiedzę i doświadczenie, ale kurde, muszę zapytać... Widzisz jakikolwiek sens w ocenianiu przez Ciebie tego typu substancji, patrząc na to na czym "latasz" na co dzień? Oczywiście, to nic złośliwego i osobistego w Twoją stronę, patrzę na to trochę przez swój pryzmat. Ja na początku roku, po odstawce kodeiny (3-4 lata stażu), postawiłem na Modafinil w celu jej zastąpienia. Nie wiem czy to do końca zasługa tego środka, ale kodeina z mojego życia została wyrzucona dosłownie z buta, natomiast moja opinia i stosunek do działania moda samego w sobie mam nie do końca jeszcze sprecyzowany. Przede wszystkim nie wiem czy optymalnym jest zażywanie go codziennie; nie mówię, że to duży błąd to robić, natomiast przy codziennym braniu po jakimś czasie dziwnie się po tym czuję. Ciężko mi to nawet jakoś opisać, trochę jakby mój mózg łapał takie loopy, w sensie, potrafię niepotrzebnie angażować dużo myśli na tematy, które tego nie wymagają. Dzień, dwa czy trzy dni przerwy nie wiele na to pomagają, potrzebuję minimum tygodnia lub nawet dwóch. No i wracając do tego o czym pisałem na początku, przede wszystkim bardzo zauważyłem zmianę w działaniu tego specyfiku kiedy byłem po odstawieniu dwa tygodnie, a kiedy jestem teraz już czysty 4 i pół miesiąca, do tego ostatnimi czasy dokładając sporo sportu. W styczniu jak zaczynałem go brać, Modafinil mnie strasznie spinał i robił ze mnie osobę dużo poważniejszą. O ile po części taki właśnie jest target tej substancji, i że tak powiem nie mam jej tego za złe, tak nie podobało mi się strasznie to, że nie mogę tego kontrolować i było to często zbyt nachalne. W marcu zrobiłem sobie 3 tygodniową przerwę, i teraz na początku kwietnia zamówiłem partię i muszę przyznać, że póki co nie mam na co narzekać, bo działa fajnie i nie narzucają się w ogóle te gorsze efekty, a przerwy robię tylko w weekendy. Całościowo zmierzam do tego, że mi dużą różnicę na plus w działaniu zrobiła już sama różnica w czasie od kiedy nie biorę opiatów, więc jakby z automatu neguję wszystko co napisałeś o tej substancji będąc w ciągu opioidowym. Po prostu na ten moment moja opinia nt. modafinilu jest taka, że jak o siebie zadbasz, tak na Ciebie zadziała, a opiaty tak rozdmuchują chemię mózgu, że opinia o tym związku będąc w ciągu nie ma prawa być rzetelna.

Pozdro :)
  • 3 / / 0
Jak dla mnie Modafinil to kompletny badziew, kawał czasu temu ogarnąłem sobie listek tego ustrojstwa z myślą na lekką stymulację do pomocy przy pisaniu licencjatu. Zjadłem jedną tabsę i zamiast wsparcia miałem jebitne bóle głowy i nieprzespaną noc. Żadnych innych efektów nie zauważyłem.
  • 16 / 2 / 0
Niestety, to prawda, też miewam bóle głowy, problemy ze snem bardziej na początku. Ta stymulacja głowy potrafi wejść w jakiś średnio przyjemny stan. Dla mnie jednak całościowo na plus. U mnie był jeszcze aspekt chęci schudnięcia, tu muszę przyznać, że Modafinil jest wręcz skrojony pod ten proces. Głodówki mniejsze i apetyt znacznie mniejszy, ale w takim jeszcze optymalnym stopniu, da się normalnie jeść bez zmuszania. Tak jak @GermanskiOprawca wyżej napisał, są dni, kiedy wchodzi to słabo. Jest jednak sporo też dni takich, kiedy działanie jest takie jak być powinno i faktycznie daje to coś "extra".
ODPOWIEDZ
Newsy
Medyczna marihuana a prawo jazdy: Pacjenci w pułapce przepisów

Pacjenci stosujący konopie medyczne wciąż narażeni są na poważne konsekwencje prawne, mimo że działają zgodnie z zaleceniami lekarzy. Brak przepisów rozróżniających marihuanę medyczną od rekreacyjnej oraz niejasne regulacje dotyczące dopuszczalnych poziomów THC we krwi mogą skutkować postawieniem zarzutów karnych czy utratą prawa jazdy. Czy Ministerstwo Zdrowia planuje jakieś zmiany w tym zakresie?

TVN24: „Tak wpadł szaman-informatyk"

UWAGA: Uwaga artykuł z TVN24, który poniżej przedrukowujemy, jest raczej kiepskiej jakości, jednak publikujemy go z uwagi na fakt, że jako jeden z niewielu opisuje przypadek zatrzymania i represjonowania osoby najprawdopodobniej prowadzącej ceremonie z ayahuascą.

1,3 tony kokainy przejęte dzięki współpracy służb z Polski, Hiszpanii i Francji

Efektem działań CBŚP, francuskiej Służby Celnej i hiszpańskiej Policji Narodowej, we współpracy z Europolem, było przejęcie ogromnej ilości kokainy na terenie Francji i Hiszpanii, która docelowo miała trafić na czarny rynek Niemiec, Polski, Niderlandów i Wielkiej Brytanii. W ramach działań skontrolowano dwie ciężarówki z Polski i zatrzymano polskiego obywatela.