Call me Mr. Sandman, I'm sellin' all these hoes dreams
W Modulatorach GABA Pregabalin Guide z redakcją Matiego.
Co robicie w takich nagłych sytuacjach? Wiadomo jak się poleciało za grubo to benzo może ocalić życie ale jakieś inne sposoby żeby nie zbijać tej stymulacji [mentalnej] potrzebnej do wkuwania tylko uspokoić serce?
Medytacja i głęboki oddech znam ale jakie inne tips&tricks? oprócz wiadomo tego żeby nie być ćpunem idiotą i sypać rozsądnie i dokładnie.
Ciekawi zagadnieniem odsyłam do publikacji:
1) DOI: 10.1021/cb3003013
2) DOI: 10.1021/acs.jmedchem.7b00112
Wpisujecie na stronie sci-hub numer DOI i macie dostęp do pełnej publikacji.
W sytuacjach kryzysowych, kiedy dochodzi już do poważnej arytmii to lekarze stosują b-blokery. Chyba te nieselektywne powinny być lepsze niż selektywne. Rozmawiałem z jednym i zdawał sobie sprawę z tego, że jest to pewnego rodzaju również zagrożenie dla serca, kiedy w ustroju krąży nadmiar adrenergików, ale w kryzysie tylko to podają. Mojemu kuzynowi pomógł metaprolol kiedy dostał migotania (tylko nie wiem czego przedsionków czy komór; ale stawiam na to pierwsze.).
Swoją sprawą wchodzi też problem nie tylko arytmii, ale również nadciśnienia. Tu może jakiś bloker kanałów wapniowych, np. amlodypina lub inhibitor angiotensyny, np. kaptopryl.
No i ten midazolam (benzo), które działa depresyjnie na mięsień sercowy. Tylko nie zam się na tyle, żeby opiniować w tym temacie.
PEA - może coś zaneguje, może coś dopowie, może uzupełni - czekamy! :)
Tyle publikacji, a nie wie, że antagonizm receptorów alfa-adrenergicznych powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, których nadmierna stymulacja powoduje z kolei ich zwężenie (wazokonstrykcję), a stymulanty bardziej (przez agonizm) lub mniej (przez inhibicję wychwytu zwrotnego, przez inhibicję MAO) je pobudzają. :)
Neuroleptyki maja to do siebie, że silnie hamują aktywność alfa-adrenergiczną, co skutkuje dużą hipotensją przez około godzinę, a tym samym podniesieniem pulsu (który i tak na zjeździe przyspiesza kosztem ciśnienia właśnie). Później organizm wyrównuje puls. Nie znam mechanizmu, prawdę mówiąc. Zagłębię się w niego i pewnie dam znać. Najlepsze są tutaj selektywne beta-blokery 3-ciej generacji, jeżeli mówimy o sprawach stricte sercowych i aktywności adrenergicznej. Jeżeli mówimy o likwidacji zjazdu i śnie, to ja naprawdę wolę się przemęczyć trochę (kwadrans przy kwetiapinie u mnie), ale mieć pewność, że wszystko zostało zahamowane od strony naczyniowej, bo to o to głównie chodzi. I receptory się nie smażą, a wręcz przeciwnie - neuroleptyki ładnie je upregulują. :)
Uważam, że najlepsza byłaby klozapina ze względu na silna komponentę nasenną i większe powinowactwo do rec. DA. Ale tę informację muszę sprawdzić. Zasłużona karma idzie dla Ciebie, dobra robota. :)
Edit : ach, jeszcze jedno. Przy silnych releaserach, jak MDMA, MDA, podanie SSRI grozi zespołem serotoninowym. Ofwrotna kolejność wręcz przeciwnie.
Najlepsze na zjazd wydaje się combo nebiwolol plus estazolam, który ma być stricte na sen. Tylko i wyłącznie. Nebiwolol załatwi rewelacje ze strony układu krwionośnego.
Edit 2: inhibitory ACE (angiotensyny), jak kaptopryl, peryndopryl (i inne "pryle") maja ten problem, że tylko obniżają ciśnienie, a nie hamują aktywności adrenergicznej. Ktoś powie, czym to może skutkować, patrząc przez pryzmat mojego wywodu? :)
Nebiwolol uratował błyskawiczne prawie śmiertelny przypadek przedawkowania HEX-ENu - wszystkie kończyny zdrętwiałe, wysoki puls.
Karny jeżyk: SŁABO OGARNIAM ANATOMIĘ!
Nic, póki co okrojoną mam wiedzę w temacie, więc w głębszą polemikę nie wchodzę :D Załatwię sprawy bieżące (a jest ich od groma :/ ... obronę będę miał dopiero we wrześniu, do tego raz miesiącu w sądzie - w przykrej dla mnie sprawie) i wtedy ruszam z własnymi pomysłami. A i zaległości z chemii jeszcze trzeba nadrabiać... na magisterkę przeszedłem z biologii - niby pokrewne kierunki, ale... no właśnie jest ale... Ale dla chcącego nic trudnego ;)
Z czego robisz doktorat? Co skończyłeś dokładnie? Z czego masz problemy z chemią konkretnie? Organiczna stricte? Jesteś wyżej ode mnie, bo ja jeszcze magistra nie mam.
Jeszcze jedno, bo nie zauważyłem - zdecydowanie selektywne beta-blokery tylko i wyłącznie. Zapchanie obydwu receptorów beta (1 i 2) skutkuje ukierunkowaniem całej (nor)adrenaliny na receptory alfa, które i tak są już przeciążone, a których jest 9-10 razy mniej w układach nerwowych. Nie muszę chyba dodawać, czym to grozi?
Karny jeżyk: SŁABO OGARNIAM ANATOMIĘ!
Dodawać nie musisz, jednak to jest kwestia do "zaorania" - znalezienie "panaceum" na choroby z układem krwionośnym to może być skok cywilizacyjny. Dlatego warto zwrócić na to szczególną uwagę. Nie mówię, że peptydy same w sobie nie są złe - jednak ich biodostępność jest strasznie ograniczana. Przykładem może być wzopresyna, którą zmodyfikowali do tego stopnia, że wstawili Gly-Gly-Gly - wazopresyna i okazał się skutecznym lekiem przy krwawieniach wewnętrznych. Zanim (sorry eti walnąłem na spanie) i mogę być nie ścisły enzym rozkładający peptydy zabiera się najpierw od tych reszt Gly-Gly-Gly i zwiększyło to skuteczność podania oralnego tego zmodyfikowanego leku. Zanim peptydaza zajmie się właściwym rozkładem wazopresyny, to najpierw zaczyna od "usuwania" reszt Gly i w efekcie wazopresyna skutecznie w takiej formie hamuje krwotoki wewnętrzne. To jest już chyba lek dostępny w sprzedaży (ale chyba nie aptecznej). Sory ew. za gafy, ale oczy mi już padają.
2. Sok pomidorowy.
3. Dieta warzywno- owocowa dr. Dąbrowskiej. Pdf za free w necie. 2 tygodnie i wątróbka( i nie tylko) jak nówka.
Pozdrawiam
M.
wiem bo matka stosowała więc nie proponuj tego nikomu
zamiast zejścia dostanie zgagi
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/cannababcia.png)
Marihuana? Nie taka straszna, jak ją malowali.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/mmnaswiecie.png)
Mówili: "Narkotyków to ja nie chcę". Dopóki ból stawał się nie do zniesienia
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/zrzut.jpg)
Biały popiół vs. czarny popiół: Prawda o wskaźnikach jakości konopi
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/latajacy-holender-1.jpg)
1 na 50 przewoźników był karany za narkotyki – nietypowe badanie z Holandii
Holenderski urząd statystyczny CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) opublikował wyniki nietypowego badania, mogącego wskazywać na powiązania między branża narkotykową a innymi, legalnymi sektorami gospodarki. Skupiono się przy tym na właścicielach firm oraz prezesach, a na szczycie rankingu pojawili się między innymi przewoźnicy.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/zk_strzelin.jpg)
Papier nasączony syntetyczną marihuaną
W strzelińskim zakładzie karnym wykryto próbę przemytu substancji ABP, którą nasączone były kartki listu. Działanie syntetycznego narkotyku można porównać do silnego działania marihuany.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/eurorynekkonopny.png)
Mocny początek 2025 roku dla europejskiego rynku konopnego. Niemcy, Polska i UK na fali wzrostu
Początek 2025 roku przyniósł solidne otwarcie dla europejskiego rynku konopnego. Mimo trudności z poprzednich lat i sporych wyzwań regulacyjnych, wiodące firmy w sektorze notują rekordowe wyniki sprzedaży, a zainteresowanie rynkiem rośnie z każdym miesiącem.