Więcej informacji: Metadon w Narkopedii [H]yperreala
Czy znasz Polskie realia substytucji ? Przecież wiele osób jest wiele lat już na substytutach , i pewnie będą do końca życia...
Ja uważam ze wcale długo nie trzeba pić zeby się już wjebać wystarczy pół roku/rok i po Tobie , nawet pewnie 2-3 miesiące i skręt będzie , po 2 leczenie substancyjne nie trwa 2 czy 3 miesiące , trzeba popić to zdecydowanie dłużej , w co zamian wpierdalamy się w coś innego , ale i tak moim zdaniem lepsze to niż dalej np ćpanie heroiny czy czegoś tam jeszcze innego...
No właśnie a tam ludzi chcą wyjebać w od nowego roku z metadonu i zamienić im to tak jakby w trakcie leczenie nie ? lipa jednym słowem.
Ale dobra mniejsza o to , proponuje dalszą dyskusje prowadzić na temat metadonu a nie bunandolu .
Peace.
Ja osobiście nie chciałbym metadonu, wolał bym dostawać morfine i na niej normlanie schodzić... Raz że to nie syntetyk, który nei darzę sympatią, dwa że ma chyba mniej skutkó ubocznych i pewnie jest dużó milej niż na metadonie...
Chociaz pisze to z troche kiespkiej perspektywy, możę gdybym mył mocno wjebany w helene i nawet duże dawki morfiny by nic nei dawął to bym zmienił zdanie...
Morfina jest najgorszym substytutem , już lepsza jest heroina niż morfina . Poważnie , nawet jest pare takich heroinowych programów .
Morfina nie nadaje się jako substytut bo po pewnym czasie przestaje działać i jedynie co to jako taka się chodzi bez skreta.
Rzeczywiście masz racje co do tego ze te sztuczne opioidy są bardziej toksyczne niz te naturalne ale te 2 bardziej nadają sie jako substytuty.
Po pierwsze weźmy sobie długość działania tych 2 substancji . Metadonu nie trzeba pukać co 8h , wystarczy wypić swoją dawkę raz na 24 h i tu jest podstawowy wielki plus.
I o jakim Wy skręcie piszecie ? Przecież na takim ciągu morfinowym dorobisz się większego skręta niż na metadonowym , fakt jest tylko taki ze ten 2 dłużej trwa
ale jakie to ma znaczenie jak byśmy zjezdzali z dawek to by nie było ŻADNEGO SKRĘTA . Bo wasza jedyna obrona to skręt weźcie pod uwagę ile ma plusów.
Morfina kompletnie nie nadaje się jakos substytut jeżeli weźmiemy wszystkie wskaźniki metadon niestety wygrywa , i to nie jest wcale tak ze ktoś wziął w łape zeby w Polsce był metadon , oni sami wprowadzili go i wielu ludziom uratowali dupy , metadon jest przeciez jednym z najlepszych substytutów na świecie.
Tak z deszczu pod rynę to jest dla ludzi którzy brali kodeiny i przeszli na metadon , ale dla heroinisty to jest nie raz jedyny ratunek na normalne życie , i napewno lepsze jest to niż dalsze ćpanie...
Też byłem wrogo nastawiony do syropu ciągle ktoś mi powtarzał że gorzej się wjebie niż w hel no i co ? ZONK ,bo taki syrop uratował mi życie kto wie moze dziś juz bym tu nawet nie pisał , bo jak kończyłem ciąg i wchodziłem na syrop to byłem w strasznym stanie. Teraz zmieniło się wszystko o 180 stopni !!!
Batter - odpisz na maila.
Peace.
czarny3211 pisze:Chyba nie dokońca mieliśmy to samo na myśli ale :
Czy znasz Polskie realia substytucji ? Przecież wiele osób jest wiele lat już na substytutach , i pewnie będą do końca życia...
Peace.
Ja częściowo podzielam zdanie Lotnika ze leczenie metadonem ma polegać na substytucji tym środkiem przez jakis okres czasu powiedzmy te 2-3 max 5 lat aby w tym czasie człowiek mogł sie ogarnąć, znaleśc prace mieszkanie a potem przez jakis rok lub dwa powoli powinien z metadonu schodzić.
Nie wiem skąd takie decyzje u lekarzy że trzymają pacjentów po 10-12 lat na metadonie lub nawet do końca życia, gdy czarny rynek metadonem kwitnie bo w chuj ludzi potrzebujących nie może dostać sie na program i by jakoś funkcjonować musza kupowac metadon na lewo NAJCZĘŚCIEJ WŁAŚNIE OD TAKICH PACJENTÓW CO SA NA PROGRAMIE PO 10-12 LAT bo zazwyczaj jest że sami zeszli z dawki, tylko o tym nie mówią lekarzowi, bo by nie mogli wtedy sobie dorabiać na handlu metadonem
KochanekOpium pisze:Nie wiem skąd takie decyzje u lekarzy że trzymają pacjentów po 10-12 lat na metadonie lub nawet do końca życia
KochanekOpium pisze:gdy czarny rynek metadonem kwitnie bo w chuj ludzi potrzebujących nie może dostać sie na program i by jakoś funkcjonować musza kupowac metadon na lewo NAJCZĘŚCIEJ WŁAŚNIE OD TAKICH PACJENTÓW CO SA NA PROGRAMIE PO 10-12 LAT bo zazwyczaj jest że sami zeszli z dawki, tylko o tym nie mówią lekarzowi, bo by nie mogli wtedy sobie dorabiać na handlu metadonem
qrwa pies ogrodnika albo gorzej ! to ze zyjesz w chorym kraju w chorych realiach to nie znaczy ze zycie jest niesprawiedliwe ... wez sie w garsc a bedzie sprawiedliwsze ;)
Teraz nie czuje potrzeby cpania wogole pojawiaja sie mysli, okazje a mi sie nawet nie chce skorzystac z mozliwosci tak wiec wielki + dla metadonu za znoszenie glodow. Drugi plus to dzialanie p.b. lepsze niz wszystkich innych opiatuf no moze poza dermorfina ktora prawie jak anestezja dzialala ;). Mam bardzo duzo energii i checi do roboty i faktycznie w zeszlym tyg skonczylem remont zarzucony rok wczesniej w polowie ;) Natomiast dziwne szkoda ze nie lapie na tym noduf jak inni a moze i lepiej ;) hmmm Czuje tez przyjemnie komfortowo ciepelko lepsze niz po morfinie niestety nie tak zajebiste jak po kodeinie ;()Niestety te wszystkie fajne efekty z kazdym dniem traca sfoja magie no ale nawet jesli pozostanie mi taki kompletny brak potrzeby na "fazke" to i tak bedzie niezle ...Z minusow najwiekszy to juz na 2dzien kiedy pilem za malo syropu na skrecie TAK MNIE NAPIERDALALY KOSCI jak nigdy wczesniej na zadnym innym skrecie ;(
OOO
Gdy poczatkowo pije sie metadon i organizm nie jest nasączony i tak jest że czuje sie silna abste gdy syropu sie nie wypije po tych 24h lub wypije mniej. Z czasem jak organizm sie nasączy to już bedzie dla ciebie jeden chuj czy wypijesz syrop z rana o 6 czy po południu o 14, byleby przyjąć swoja dawke w ciagu doby, bo organizm jest nasaczony i ma rezerwy metadonu w organizmie. Niestety wtedy juz tez zaczyna sie okres gdy działanie euforyczne metadonu zanika
Gdy ja zaczynałem pic metadon to piłem go z rana i dawał mi lekka opiatowa lute ale nastepnego dnia już o 5 rano budziłem sie na skrecie i potrzebowałem szybko wypić kolejna dobowa dawkę. Po pewnym czasie już tak nie jest budze sie rano i nie czuje przymusu wypicia syropu wszystko mi jedno czy go wypije o 6 rano czy o 11 przed południem. Objawy absty dopiero zaczynają się wieczorem gdy się tego dnia nie wypiło swojej dawki syropu.
Ja już sam nie wiem chyba z 1,5 lub 2 lata kupuje syrop na lewo bo lekarz nie chce mnie przyjąć na program a ciągle trzyma na programie osoby co odsprzedają syrop, i za tą kasę ćpają najczesciej amfetaminę, nawet jak wpadają te osoby na testach to najgorsza kara jaka im grozi to pobyt ze 2 tygodnie na detoksie, gdzie czesto maja podwyższane dawki metadonu i po wyjsciu z tego tetoksu maja te osoby jeszcze więcej metadonu do sprzedania. Bardzo to smutne, mysle że ta patologia rozwija sie też dlatego że o przyjęciu i wyrzuceniu z programu decyduje u mnie tyko jeden lekarz i ten sam lekarz prowarzi detoks.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/weedtravelbyair.jpg)
Podróż z medyczną marihuaną samolotem – co musisz wiedzieć?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/cannababcia.png)
Marihuana? Nie taka straszna, jak ją malowali.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/a12a216cf97460608e37260bc2663020f9aa0a82.jpg)
Dlaczego Portugalia może być europejską stolicą medycznej marihuany?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/mississauga.png)
Szajka z Mississaugi kradła mleko dla niemowląt by kupić narkotyki. 11 osób aresztowanych
Peel Regional Police poinformowała, że po czteromiesięcznym dochodzeniu udało się rozpracować zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się kradzieżą produktów dla niemowląt i ich wymianą na narkotyki. W sprawie postawiono zarzuty 11 osobom.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/kluczborkprasowy.jpg)
Był twarzą lokalnej policji od wielu lat. Zwalniają go za narkotyki
Rzecznik komendy policji w Kluczborku został zatrzymany w związku z posiadaniem narkotyków, właśnie jest wydalany dyscyplinarnie ze służby - dowiedział się tvn24.pl. To kolejny w ostatnim czasie przypadek przyłapania funkcjonariusza służb mundurowych z narkotykami.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/marijuana-smoking_0.jpg)
Palenie marihuany trzykrotnie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat
Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego pokazują, że osoby z zaburzeniami związanymi z używaniem marihuany (CUD) mają ponad trzykrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat. Związek ten utrzymuje się nawet po uwzględnieniu takich czynników jak palenie tytoniu czy wiek. Wyniki rzucają nowe światło na potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z długotrwałym i intensywnym używaniem konopi.