Wszystko o kaktusach - metody przyrządzania, uprawa, odmiany, opisy działania
ODPOWIEDZ
  • 913 / 38 / 0
Rok temu zjadłem pysznego kaktusa San Perdo. Obcięty był kilka centymetrów przy ziemi i zgodnie z oczekiwaniami na tym, co pozostawiłem po jakimś czasie wyrosła mała kaktusowa "malinka", która dzielnie rozwija się dalej. Kaktusa trzymam razem z szałwią w zaimprowizowanym growboksie pod dwiema energooszczędnymi coolwhite (świetlówki do roślin), światło jest dobre, bo szałwia pod nim zapierdala (nie są to żółte świetlówki o złym widmie). Kaktus dostaje 12h światła dziennie, niezależnie od pory roku.

Obserwuję, że skubany rośnie bardzo szybko w górę, ale nie nadąża w bok. W tej chwili to, co urosło, ma ok. 10 cm, ale grubości jest niewiele większej od kciuka.

Mam dwa pytania:
a) czy mam dbać o to, żeby kaktus był grubszy? Meskalina jest głównie pod skórką, więc może to, że chudy nieszczególnie wadzi? Gdybym wyhodował 50cm takiego chudzielca, to mógłby się równać z 30cm odpowiednio grubszego?

b) czy ktoś może przybliżyć zimowanie? Czy ja powinienem go wyjąć na zimę spod tego mocnego światła i dać mu odpocząć? Czy to zimowanie robi się jednorazowo, na pół roku przed zjedzeniem, żeby zwiększyć ilość meskaliny, czy co każdą zimę? Pozostałe dwa kaktusy, gotowe do zjedzenia, czekają już w piwnicy od kilku miesięcy na oprawienie.
Your circuit's dead, there's something wrong, can you hear me, major Tom?
  • 138 / 2 / 0
Są legalne całkowicie.
jestem naprawdę dobry. Wszytko jest dla mnie łatwe, wad mam niewiele i marnuje się... Nie mogę wziąść się za siebie, bardzo to dla mnie trudne, nie szanuje moich naprawdę zajebistych genów :(
  • 138 / 2 / 0
http://www.magicznyogrod.pl/nasiona/ind ... pedro.html

Zobaczcie na ten sklep. Sprzedają nawet 11 letnie kaktusy San Pedro! I Jest napisane że robią im "Zimowanie". Ciekawe jestem tylko ceny takiego 35centymetrowego kaktusika i jak by poklepał :-)
jestem naprawdę dobry. Wszytko jest dla mnie łatwe, wad mam niewiele i marnuje się... Nie mogę wziąść się za siebie, bardzo to dla mnie trudne, nie szanuje moich naprawdę zajebistych genów :(
  • 913 / 38 / 0
Nieprzeczytany post autor: Kazik »
[quote="Ronsons Zigzag"]
http]

35cm kaktus to jest naprawdę solidna dawka na jedną osobę. Więcej niż 40-50 PLN nie zapłaciłbym.
  • 285 / 4 / 0
Nieprzeczytany post autor: 5r>- »
hmm po czym poznać, że kaktus nie wiem jest jakiś chory, albo czy coś mu dolega?
Szczególnie chodzi mi o takie maluśkie 1-2 cm kaktusiki? Mam ich 4 już wsadzone i podlałem ociupinkę tydzień bo wsadzeniu w glebę i stoją sobie na strychu gdzie jest niska temperatura
Dzień się nie kończy, tylko zmienia barwę !]

ĆPOWER to ĆPOWER nie ma co wybrzydzać
  • 261 / 7 / 0
Nieprzeczytany post autor: che »
@Wolf74
Pokazałbym, ale nie ma się czym chwalić, max 10cm kaktusiki mam:(

@Kazik
Tak, masz dbać, by był grubszy, a w tym celu koniecznie wydobądź go z growboxa, w którym jest za mało światła! Także koniecznie rób mu przerwę zimową. Tylko pamiętaj, ziemia w doniczce musi być całkowicie sucha zanim wyniesiesz go do chłodu.

@5r>-
Kaktusy są albo zdrowe, albo zarobaczone, albo zgnite. Jeśli po podlaniu wyniosłeś je na zimno, to masz szansę, że są zgnite. Tylko kaktusy o przesuszonej ziemii zimujemy!
@Kazik
Tak, masz dbać, by był grubszy, a w tym celu koniecznie wydobądź go z growboxa, w którym jest za mało światła! Także koniecznie rób mu przerwę zimową. Tylko pamiętaj, ziemia w doniczce musi być całkowicie sucha zanim wyniesiesz go do chłodu.
Dzięki za sugestie. Dlaczego w growboksie mam za mało światła? Szałwia, która rośnie obok zapierdala jak dzika, tutoriale do San Pedro mówią, że ma być co najmniej 15 W/stopę2, a ja mam 40W/stopę2, dobrego roślinnego światła, aż miło. Na oknie w zimie na pewno będzie miał mniej...

O suchej ziemi przed zimowaniem wiem. Takiego małego kaktusa naprawdę zimować? To, co urosło na podstawie z dużego kaktusa ma 8 cm, podstawa ma 6 cm nad ziemią.
  • 261 / 7 / 0
15 W/stopę2 ?? Gdzie tak piszą? Jak uprawiałem pokrzywy w szafie, to miałem 250W/5 stóp2, a to przecież chwaścior, niekoniecznie rosnący blisko równika jak trichocereusy. Na oknie w zimie mieć nie musi, powiem więcj, możesz kaktusy zimować w zupełnej ciemności, nawet w lodówce!, byle nie miały wilgotno i za ciepło.
A to co uropsło to może i małe jest ale ma już poarę latek, więc koniecznie zimuj! Chyba, że nie zależy Ci na wyglądzie ani na konsumpcji (meskalina wytwarzana jest dzięki zimowaniu)
Podlewałem raz i to bardzo ubogo
Dzień się nie kończy, tylko zmienia barwę !]

ĆPOWER to ĆPOWER nie ma co wybrzydzać
  • 261 / 7 / 0
W związku z: http://orka.sejm.gov.pl/Druki6ka.nsf/0/ ... 04A.NK.doc link do stron okupanta oświadczam, że moje kaktusiki to Trichocereus bridgesii. Okazało się, że sprzedawca pomylił nasiona i właśnie bridgesii mi wysłał miast pachanoi i peruvianusów ;)
Ostatnio zmieniony 20 stycznia 2009 przez che, łącznie zmieniany 1 raz.
Polski narkobiznes zwiększa zasięgi. Czarny rynek domaga się towaru

Newsy
Ten napój to hit w USA. Sprzedaż rośnie jak szalona, alternatywa dla drinków

Rewolucja na rynku napojów trwa – Amerykanie coraz częściej sięgają po napoje z THC zamiast po alkohol. To już nie nisza, a branża warta setki milionów dolarów, która zmienia oblicze rynku spożywczego i wywołuje poruszenie wśród regulatorów.

Masowe ilości kokainy na masowcu. Kucharz w areszcie

Blisko pół tony kokainy o wysokiej czystości przejęły argentyńskie służby na masowcu Ceci w porcie rzecznym San Lorenzo. Do udziału w przemycie przyznał się okrętowy kucharz.

USA: największe w historii aresztowania członków mafii fentanylowej

Władze federalne poinformowały we wtorek o skonfiskowaniu ponad 400 kilogramów fentanylu w największej w historii operacji Agencji ds. Zwalczania Narkotyków (DEA). Aresztowano 16 osób oraz zabezpieczono rekordową sumę gotówki liczoną w milionach dolarów, broń palną i pojazdy.