Luźne dyskusje na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Miał z Was ktoś tak, że jedną źrenicę po amfetaminie miał znacznie mniejszą od drugiej? Czym to jest spowodowane?
  • 513 / 109 / 7
Ja mam tak zawsze niezależnie czy po czymś czy na trzeźwo po prostu jedną mam prawie 2x większą od drugiej
  • 515 / 71 / 0
To mogą być zaburzenia neurologiczne a nie wina ćpania. Masz tak na trzeźwo z tymi źrenicami tzn ze jedna jest mniejsza druga większa ? albo że jedna szybciej reaguje druga trochę wolniej?
  • 98 / 21 / 0
Przyczyna może być neurologiczna. Miałeś jakieś urazy głowy? Zasadniczo to bez tomografii to Ci nikt nic nie powie.

Opcjonalnie przyczyna może też leżeć w oczach - jeśli masz tak cały czas to przyczyną mogą być zmiany w obrębie jednego oka
Uwaga! Użytkownik Psychowygrzew nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1290 / 364 / 0
Duzo ludzi tu bylo i opowiadalo cos takiego. Duzo ludzi, prawie polowa nie ma idealnych zrenic, w tym ja. No i tylko ja ta roznice mam mala jak wlasnie wiekszosc ludzi. Z tym, ze podejrzewam, ze na amfie to moze byc nasilone, wiec raczej nie masz sie czym przejmowac. No chyba, ze masz przy tym bol glowy, opadajaca powieke, podwojne widzenie, bol oka albo uszkodzone oko.
  • 146 / 17 / 0
Np natężeniem światła mocniej padającym na jedną stronę twarzy. Codzień to widzę na LSD w pomieszczeniu, w którym lustro jest tak umieszczone, że światło oświetla tylko jedną połowę twarzy.
  • 1 / / 0
Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedzi. Myślę,że właśnie tak jest,że mam jedną naturalnie większą,a amfa to wyostrza przez co wcześniej nie zwróciłam na to uwagi. Mam ogólnie o wiele większą wadę wzroku na tym oku co ma wtedy większą źrenicę,bo aż +8,a na tym co normalnie +4. Ale różnica jest naprawdę ogromna,jedna jest mała,a druga na prawie całe oko
  • 513 / 109 / 7
01 kwietnia 2020Psychowygrzew pisze:
Przyczyna może być neurologiczna. Miałeś jakieś urazy głowy? Zasadniczo to bez tomografii to Ci nikt nic nie powie.

Opcjonalnie przyczyna może też leżeć w oczach - jeśli masz tak cały czas to przyczyną mogą być zmiany w obrębie jednego oka
Jak miałem 6 lat to szafka dość spora na mnie spadła i mnie uderzyła w głowę miałem wstrząs mózgu wtedy
  • 199 / 26 / 0
Ja bym jednak poszedł na SOR. Rozumiem że nie było uderzenia w głowę ( porównując wielkość źrenic sprawadza sie czy nie ma urazu mózgu) ale może dobrze zrobić tomografię> Co jak to wczesny objaw guza mózgu?
  • 104 / 14 / 0
Fachowo to się nazywa anizokoria.Parę miesięcy temu tak się nagrzałem MDMA,fentem,klonem i wódką że domownicy wezwali pogotowie.Ratownicy zaobserwowali nierówność źrenic i stwierdzili że to poważna sprawa i muszę jechać na Sor.Odmówiłem i zadzwonili po policję która razem z nimi odwiozła mnie do szpitala.Tomografia nic nie wykazała a jak wytrzeźwiałem to mi przeszło.Niemniej ich desperacja pozwala stwierdzić że jest to objaw którego lepiej nie lekceważyć.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Polski narkobiznes zwiększa zasięgi. Czarny rynek domaga się towaru

Newsy
Profesor znów za kratami. Spec od narkotyków zwany także Chemikiem zatrzymany w Skarżysku

Na pięć lat trafi za kraty 73-letni mężczyzna w półświatku znany niegdyś jako Chemik lub Profesor czyli człowiek wielokrotnie notowany za przestępstwa narkotykowe, między innymi za wyprodukowanie na początku lat 2000 w laboratorium w Bliżynie dziesiątek tysięcy tabletek ecstasy.

TVN24: „Tak wpadł szaman-informatyk"

UWAGA: Uwaga artykuł z TVN24, który poniżej przedrukowujemy, jest raczej kiepskiej jakości, jednak publikujemy go z uwagi na fakt, że jako jeden z niewielu opisuje przypadek zatrzymania i represjonowania osoby najprawdopodobniej prowadzącej ceremonie z ayahuascą.

Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.