Dział poświęcony harm reduction – metodom mającym na celu złagodzenie negatywnych konsekwencji zażywania środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 2914 / 241 / 0
"Suplementacja" Depakiną pomoże ? Według tego co jest tu napisane powinna ona pomóc choć trochę i przyspieszyć ten proces.
Dawny nick: tur3k
  • 1070 / 135 / 0
Ja po tej długiej przerwie mam zamiar upregulowac gaba-b fasoracetamem. Skuteczny do tego typu działań nootrop ale jego cena powala. Może za rok trochę potanieje;p
  • 560 / 9 / 0
Masterfilter pisze:
Wiem, że debilna porada i jest to na dodatek z deszczu pod rynnę, ale ja bym zrobił tak:
1. zmniejszam dawki GBL na tyle, na ile dam radę,
2. Kołuję sobię coś na drgawki, coś co nie jest barbi/benzo, np. kwas walproinowy albo karbamazepinę.
3. Odstawiam GBL, zaczynam wpierdalać antypadakowce i ( :nuts) biorę opio, jeżeli nie masz tolerki, to 300-450mg kody powinno zlikwidować 'skręta' gblowego.
Przeczekaj odstawkę na opioidach.
Może to mieć sens, ale tylko, gdy nie chcesz calkiem trzeźwieć, bo opio na 90% Ci się spodobają. :*)
Jak co, to nie ja pisałem, to metkat.

Może od razu poleć mu hel albo majke
Uwaga! Użytkownik Veramid nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 766 / 133 / 6
Ktoś tu proponował neuroleptyki - absolutnie nie. Te leki zaburzają pracę mózgu, a późne dyskinezy to efekt uszkodzenia układu GABAergicznego.

Znałem kiedyś typa, który pił GBLa 3 lata codziennie po 20-30ml i tak sobie zniszczył układ nagrody, że 180mg oksykodonu dożylnie go praktycznie nie rusza w przyjemny sposób.
Harm reduction i rozsądek sposobami na to, drogi użytkowniku substancji psychoaktywnych, byś cieszył się pełnią efektów swych specyfików przez całe życie.

ZERO TOLERANCJI DLA TOLERANCJI!
  • 2914 / 241 / 0
Berig pisze:
późne dyskinezy to efekt uszkodzenia układu GABAergicznego.
A nie dopaminergicznego ? Mam G20 (lub G21.9, czyli "Secondary parkinsonism, unspecified" - co to konkretnie znaczy ?), ogólnie choruję na Parkinsona i trochę w temacie dopaminy siedzę, na tyle że jestem skłonny podważyć zdanie Kompetentnego :-P Późne dyskinezy występują po neuroleptykach - pełna zgoda. Zdarzają się też po przewlekłym stosowaniu np metoklopramidu i innych antagonistów receptorów D2, które neuroleptykami nie są.
Dawny nick: tur3k
  • 22 / 4 / 0
Ale generalnie gaba jest ściśle powiązane ze szlakiem dopaminergicznym
Screenshot_20170109-110305.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Vlad na Ciebie paczy,
bacznie obserwuje... :cool:
Zacznij tylko fikać, :diabolic:
to Ci w ryj przypierwiastkuje :gun: %-D
  • 560 / 9 / 0
Mnie zaciekawiło w tym artykule mimowolne wysuwanie języka. Znam gościa, który po odsiadce(4,5 roku) wysuwał język jak jaszczurka. Teraz jestem prawie pewny, że brał za kratami neuroleptyki. Jest już z dziesięć lat na wolności i te ruchy odeszły w niepamięć. Co najwyżej można przyspieszyć z lekka odbudowę GABA
Uwaga! Użytkownik Veramid nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 766 / 133 / 6
tur3k pisze:
Berig pisze:
późne dyskinezy to efekt uszkodzenia układu GABAergicznego.
A nie dopaminergicznego ? Mam G20 (lub G21.9, czyli "Secondary parkinsonism, unspecified" - co to konkretnie znaczy ?), ogólnie choruję na Parkinsona i trochę w temacie dopaminy siedzę, na tyle że jestem skłonny podważyć zdanie Kompetentnego :-P Późne dyskinezy występują po neuroleptykach - pełna zgoda. Zdarzają się też po przewlekłym stosowaniu np metoklopramidu i innych antagonistów receptorów D2, które neuroleptykami nie są.
Masz rację, również dopaminergicznego :-D Bezpośrednio poprzez uwrażliwienie tego układu via dysfunkcja D2. Jednak nie zapominajmy, że GABA jest antagonistą DA, a więc osłabienie tego hamującego układu prowadzi znów do zwiększenia transmisji dopaminergicznej na zasadzie sprzężenia zwrotnego dodatniego. Dyskinezy to odwrotność choroby Parkinsona, wszak objawia się nadmiarem mimowolnych ruchów i tików.

Metoklopramid nie jest neuroleptykiem, ale działa na D2, podobnie jak leki przeciwpsychotyczne. Stąd taki objaw uboczny. Generalnie zasada jest taka, że leki II generacji wywołują rzadziej późne dyskinezy, natomiast ich leczenie polega na podawaniu leków GABAergicznych - benzodiazepin przede wszystkim.
Harm reduction i rozsądek sposobami na to, drogi użytkowniku substancji psychoaktywnych, byś cieszył się pełnią efektów swych specyfików przez całe życie.

ZERO TOLERANCJI DLA TOLERANCJI!
  • 59 / 4 / 0
Przeczytalem caly ten temat i kilka innych o regeneracji receptorow gaba i odbudowie zjebanego mozgu po ciagach. Od stymulantow tez.

Leci do mnie cdp-cholina, fenylopiracetam w mixie z dmae, relatonic max z ginko biloba itp i fasoracetam. Pomysl z cdp-cholina+fenylopiracetam zaczerpnalem z patentu w odudowywaniu receptorow po stymulantach. Do tego pojdzie dzienne torturowanie sie DXM w postaci kaszlodinu, wyzej wspomnianego betelu nie potrafie znalesc, zeby zamowic. Szalwi czerwonej tez, chyba ze jest po prostu w aptece (??). Do tego leci dzienna suplementacja 5-htp, l-teanina, gaba i masa witamin z pierwiastkami. Cel: naprawa i odbudowa tego, co zniszczyly ciagi, odzyskanie motywacji, poprawa myslenia - idzie sesja i ciezko to widze z przepalonym mozgiem.

Jesli ktos ma jakies pomysly i uwagi to walcie smialo. Kazda mysl mile widziana.
  • 1070 / 135 / 0
25 stycznia 2017czysciciel pisze:
Przeczytalem caly ten temat i kilka innych o regeneracji receptorow gaba i odbudowie zjebanego mozgu po ciagach. Od stymulantow tez.

Leci do mnie cdp-cholina, fenylopiracetam w mixie z dmae, relatonic max z ginko biloba itp i fasoracetam. Pomysl z cdp-cholina+fenylopiracetam zaczerpnalem z patentu w odudowywaniu receptorow po stymulantach. Do tego pojdzie dzienne torturowanie sie DXM w postaci kaszlodinu, wyzej wspomnianego betelu nie potrafie znalesc, zeby zamowic. Szalwi czerwonej tez, chyba ze jest po prostu w aptece (??). Do tego leci dzienna suplementacja 5-htp, l-teanina, gaba i masa witamin z pierwiastkami. Cel: naprawa i odbudowa tego, co zniszczyly ciagi, odzyskanie motywacji, poprawa myslenia - idzie sesja i ciezko to widze z przepalonym mozgiem.

Jesli ktos ma jakies pomysly i uwagi to walcie smialo. Kazda mysl mile widziana.
Z powyższych to nie polecam relatonic max. Nie wiem skąd takie pochlebne opinie o nim (oczywiście na stronie producenta:). Ja nie zauważyłem żeby mi pomógł, a brałem 2 miesiące w zalecanej dawce. Też na regulacje gaba i ogólnie lepsze znoszenie stresów. Według mnie, jest tam dużo składników ale są one w za małych ilościach. A może po prostu na mnie nie działa - nie wykluczam takiej opcji @czysciciel, ale jak już zamówiłeś to daj znać po kuracji czy Tobie coś daje.
Witaminki na propsie - polecam przede wszystkim kompleks witam B + magnez. Choć i tak to ma być tylko uzupełnienie diety - ona daje najwięcej: dużo białka, ryby, owoce, orzechy.
Fasoracetam - w chuj droga zabawka ale jest ok. Faktycznie wpływa pozytywnie na gaba-b. Poza tym po wzięciu jakieś 2-3h lepszy humor i motywacja. Tylko najlepiej brać w trochę wyższych dawkach niż zalecana i oczywiście łączyć z tłuszczem. (Ja piłem z łyżską oliwy z oliwek).
5-htp to raczej na depresję, sama gaba to według mnie strata kasy.
ODPOWIEDZ
Newsy
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.

Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

Nowa nadzieja dla pacjentów ze schizofrenią. Opracowano przełomowy lek inspirowany LSD

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stworzyli nową cząsteczkę o nazwie JRT, która może zrewolucjonizować leczenie schizofrenii i innych chorób mózgu. Lek działa podobnie do LSD, ale nie wywołuje halucynacji. Dodatkowo, wykazuje silniejsze działanie niż stosowana obecnie ketamina.