Dział zawierający fachową wymianę zdań na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
Regulamin forum
Uwaga!
Dyskusje w działach Psychofarmakologia i Syntezy winny mieć charakter możliwie jak najbardziej ścisły i naukowy. W trosce o realizację tego celu posty wszystkich użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez moderację.
Moderacja zastrzega sobie prawo do usuwania/nieakceptowania postów, które nie spełniają powyższych założeń, nawet jeżeli są zgodne z regulaminem!
ODPOWIEDZ
  • 28 / 1 / 0
Ja wszedłem do tego tematu, bo niesamowicie zdziwiło mnie, dlaczego ktoś pragnie osiągnąć taki efekt obniżenia tych substancji??? Jednak tylko ostatni komentarz nawiązał do tego, jednak nie zaspokoił mojej ciekawości, albo może nie zrozumiałem go?
.
Czy ktoś może zgadnąć, dlaczego ktoś chciałby osiągnąć takie efekty? Ale proszę nie podawać takich pomysłów, że ktoś chce komuś bez jego wiedzy dawkowac jakiś preparat, aby temu komuś nie chciało się żyć...
Uwaga! Użytkownik Fiesta8 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4807 / 267 / 0
@Fiesta8, Twój pomysł jest zarówno zabawny jak i straszny.
Jednorazowo też nie widzę sensu w przyjmowaniu czegokolwiek o takim działaniu w celu innym niż zbicie fazy. Na dłuższa metę mogłoby to skutkować o wiele mocniejszym działaniem różnych narkotyków więc to mógłby być w pewnym sensie sposób na walkę z tolerancją o ile się nie mylę.
Ja otchłań tęcz, a płakałbym nad sobą
jak zimny wiatr na zwiędłych stawu trzcinach
jam błysk wulkanów, a w błotnych nizinach
idę jak pogrzeb z nudą i żałobą.
Na harfach morze gra, kłębi się rajów pożoga
i słońce, mój wróg słońce! wschodzi wielbiąc Boga.
  • 79 / / 0
koala pisze:
Kwetiapina: lek wykazuje powinowactwo do receptora dopaminergicznego D2, jak i serotoninergicznego 5-HT2, oba z nich blokując.

Nazywamy go neuroleptykiem, ale wyróżnia się w swojej klasie, wyróżnia na tyle, że trudno sadzać go w jednej ławie z haloperidolem et consortes.

Czyli jak to? 8-( Psuję sobie ketrelem efekt antydepresantu? Leki krzyżują się? Zawsze myślałem, że zbija dopaminę, ale w przedziwny sposób zwiększa ilość sera.

To w takim razie z jakiej paki wynika przeciwdepresyjne działanie kwetiapiny w takim razie?

Aha, ktoś napisał tu, że benzo, a to nieprawda - benzo uspokajają i działają przeciwdrgawkowo, co może mylnie sprawiać wrażenie jakby obniżało poziom dopy i sera. Chociaż tych benzo to od chuja jest i może czegoś nie wiem.
Ładnie proszę o odpowiedź: http://talk.hyperreal.info/benzodiazepi ... l#p1213984
  • 28 / 1 / 0
Tutaj autor tematu mógłby coś więcej napisać! Nie lubię gdy ktoś zakłada temat i potem ma to gdzieś, że ludzie dają odpowiedzi. Po drugie, 2. Wiele o tym mówi, że tytuł tematu jest dłuższy i więcej mówi, niż jego rozwinięcie. Po 3. Może przy pisaniu tego tematu zaszła jakaś pomyłka? Autor nie rozwinął swojej myśli, więc jedno przypadkowe słowo zmienia cały sens pytania.
.
Jeżeli autor tego tematu się nie odezwie, to proponuje przerwanie dyskusji? Chyba że ktoś inny rozwinie poruszane zagadnienie, oraz nam wytłumaczy różne rzeczy, to że ta dyskusja stanie się ciekawa?
.
Ja chce zwrócić uwagę, że nikt tutaj nie jest lekarzem i wszyscy tutaj mamy wiedzę medyczną BARDZO FRAGMENTARYCZNĄ, a fragmenty naszej wiedzy medycznej bardzo rzadko się na siebie nakładają..., dlatego proponuje, aby nie stosować skrótów myślowych, oraz aby rozwijać/wyjaśniać swoje opinie. Chodzi o to, że ja z powyższych komentarzy nie zrozumiałem nic. Napewno takich jak ja, jest tutaj więcej.
Uwaga! Użytkownik Fiesta8 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 79 / / 0
mouseindaspace pisze:
Czyli jak to? 8-( Psuję sobie ketrelem efekt antydepresantu? Leki krzyżują się? Zawsze myślałem, że zbija dopaminę, ale w przedziwny sposób zwiększa ilość sera.
Potrafi ktoś mądry wyjaśnić? :)
Ładnie proszę o odpowiedź: http://talk.hyperreal.info/benzodiazepi ... l#p1213984
  • 906 / 74 / 19
Też tego nigdy nie rozumiałam. Jeśli lek blokuje receptor, to znaczy, że jest jego antagonistą. W jaki sposób, w takim razie, dany lek ma niwelować depresję, jeśli jest antagonistą seroroniny i dopaminy? Wiele leków (przede wszystkim neuroleptyków) ma taki mechanizm. O co tu chodzi?
Is it time for your medication, Mr. Brown?
  • 640 / 118 / 0
Leki tego typu w założeniu mają, np. ograniczać napady złości, czy też zmniejszać głód narkotykowy. Teoretycznie: skoro nie jestem zły / nie chce mi się ćpać = mam lepsze samopoczucie. W praktyce: nic mi się nie chce = jestem warzywem.
Uwaga! Użytkownik DorianGray nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 469 / 29 / 0
Ugh pisze:
Ja tam po klonie czuję wyraźny serotoninowy "rush", ale może mam mózg przećpany.
Bardziej to drugie kumplu, bo akurat klon ma tę unikatową właściwość wśród benzo że jest antagonistą receptorów serotoninowych.

A co do obniżenia poziomu serotoniny i dopaminy jednocześnie bez użycia neurosyfu? Cofaj kasztana kilka razy dziennie, powinno Cię zamulić i zwarzywić troszeczkę.
  • 1676 / 106 / 0
Uwaga! Użytkownik randomuser118 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 561 / 39 / 0
Chyba autorowi sie pomylilo z "podwyzszeniem"
No na chuj obnizac? chcesz depresje , brak motywacji , problemy ze snem , z pamiecia , fobie , leki , chcesz byc pierdolonym warzywem ?
WAL NEUROLEPTYKI !
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Duda: prezydent nie może mieć nałogów, które wpływają na jego świadomość

Zwierzchnik sił zbrojnych nie może mieć nałogów, które powodują, że nie w pełni świadomie będzie podejmował decyzje w najważniejszych sprawach - powiedział w poniedziałek prezydent Andrzej Duda. Dodał, że całkiem byłoby rozsądne, gdyby rzeczywiście taka kwestia była sprawdzana.

Wpływ świadomości lekarzy na doświadczenia pacjentów z terapią medyczną marihuaną

W ostatnich latach temat medycznej marihuany zyskał na ważności zarówno w kręgach medycznych, jak i wśród pacjentów. W miarę legalizacji oraz wzrastającej dostępności preparatów konopnych dla pacjentów, pojawia się potrzeba przeanalizowania, jak zrozumienie i wsparcie lekarzy wpływa na skuteczność terapii. W badaniach przedstawianych przez Clobesa i współpracowników z California State University, zbadano, jak współpraca z lekarzami i informowanie o stosowaniu medycznej marihuany przez pacjentów wpływa na wyniki terapii.

Ksiądz podejrzany o posiadanie mefedronu. Prokuratura prowadzi dochodzenie

Prokuratura Rejonowa w Grodzisku Mazowieckim nadzoruje postępowanie wobec księdza z Archidiecezji Warszawskiej. Duchowny usłyszał zarzuty posiadania mefedronu i jego nieodpłatnego udzielenia innej osobie.