13 kwietnia 2020Jureksteryd pisze: Myslicie, ze majac raka moznaby to sprowadzic na recepte na import bezposredni/doeclowy z Niemiec? Czy jak to sie tam dokladnie nazywa. Pytanie teoretyczne, zakladamy, ze lekarz jest sklonny wypisac jesli istnieje taka mozliwosc. Pytanie czy istnieje?
@PsylocybeQ, napiszesz cos wiecej o wjezdzie, dzialaniu i konsystencji?
Przyrównaj sobie do tabeli względem morfiny, a następnie przyrównaj do dajmy na to 300mg kodeiny. Chyba bez sensu to brać przy braku tolerki, lepiej coś słabszego.
13 lutego 2017neckjeh pisze: Skąd w ogóle się bierze hydromorfon w Polsce? Jakie trzeba mieć dolegliwości? Uczulenie na wszystkie pozostałe opioidy?
"Uczulenie na opioidy" to byłoby raczej przeciwwskazanie.
11 czerwca 2021WujekMorda pisze: W końcu jeśli chodzi o recki jest na poziomie dhc i tramalu zas niżej od oksy czy majki powinien byc osiągalny dla zdeterminowanego osobnika.
Jak mam to rozpuścić? Może dodać kwasu i wtedy się rozpuści? Moim ostatecznym rozwiązaniem, o którym czytałam na Bluelight jest pozostawienie tej pokruszonej tabletki w wodzie na kilkanaście, może nawet kilkadziesiąt godzin - i wtedy powinno to przeniknąć do roztworu niejako samo z siebie (poprzez różnicę stężeń czy jakoś tak). Na Bluelight ktoś pisał, że taka metoda wyciąga hydromorfon nawet ze specjalnej technologii "Push and pull", używanej w leku Jurnista, a jest to specjalny mechanizm spowolnionego uwalniania, który niebywale trudno jest złamać. Moje tabletki nie wydają się aż tak bardzo złe, jak Jurnista, więc może przejdą do roztworu po macerowaniu mniejszej liczby godzin, niż kilkadziesiąt. Ale gdyby nie było innej możliwości - jestem w stanie poczekać nawet te 30 czy 40h, sprawdzając co jakieś kilka-kilkanaście godzin gorzkość roztworu organoleptycznie.
Czy ktoś zna może jakiś lepszy sposób? Byłabym BARDZO wdzięczna i z pewnością dam takiej osobie karmę!
You will always be in my dreams
The last and final moment is yours
My agony is your triumph
Skoro więc nie mogłam rozpuścić tego w żaden sposób, musiałam to zjeść - i owszem, fajnie działało, nieco lepiej od morfiny p.o., ale dzisiaj 530mg kodeiny działa na mnie w podobny sposób dobrze, co taka jedna tabletka.
You will always be in my dreams
The last and final moment is yours
My agony is your triumph
Żaluję, że nie puknąłem w kabel bo piguly bez naloksonu ehh. W pracy nagrzany byłem srogo ale normalnie byłem w stanie pracować, robić inwentaryzacje itd. Ale nie powiem jak walne oksy czy majke to nie widać po mnie a po tym hydromorfonie źrenice jak główka od szpilki i to w zaciemnionym pomieszczeniu
USA może zaoszczędzić 29 miliardów rocznie dzięki legalizacji marihuany medycznej
Badania nad psychodelikami blokują przepisy?
Marihuana a rak głowy i szyi: Czy używanie marihuany może zwiększać szanse na raka?
Marihuana rekreacyjna na Florydzie pozostanie nielegalna, w referendum zabrakło 3%
Marihuana rekreacyjna na Florydzie nadal będzie nielegalna pomimo, że za jej legalizacją dla osób powyżej 21 roku życia opowiedziało się 57% głosujących. Referendum odbyło się w ramach wyborów prezydenckich. Co ciekawe za liberalizacją prawa konopnego głosował będący Republikaninem Donald Trump, który udział w wyborach brał właśnie na Florydzie. Jest to o tyle ciekawe, że gubernator stanu Ron DeSantisa i przywódcy Republikanów z Florydy byli przeciwni zmianom i wydali na kampanie przeciwko legalizacji zioła wiele milionów dolarów. „Legalna marihuana to jedynie zyski dla korporacji i smród marihuany na ulicach.” – twierdzi DeSantis.
Koniec e-wizyt na medyczną marihuanę. Polski rząd zaostrza przepisy dotyczące medycznej marihuany.
Minister Zdrowia Izabela Leszczyna podpisała rozporządzenie zaostrzające przepisy dotyczące medycznej marihuany w Polsce. Nowe regulacje wymagają osobistego badania pacjenta przed wystawieniem recepty na substancje kontrolowane, co oznacza koniec e-wizyt na medyczną marihuanę w prywatnych klinikach konopnych. Nowe przepisy mocno uderzają w branżę oraz pacjentów, zwłaszcza niemobilnych, ograniczając dostęp do potrzebnego leczenia.
Marihuana zmniejsza grubość kory mózgowej – mówią badania na temat wpływu konopi indyjskich na mózg
Kanadyjskie badania dotyczyły wpływu używania konopi indyjskich na strukturę mózgu u młodzieży. Prace badawcze, prowadzone przez zespoły Gracieli Pineyro i Tomasa Pausa, wykazały, że stosowanie THC (tetrahydrokannabinolu – organicznego związku chemicznego z grupy kannabinoidów, głównej substancji psychoaktywnej zawartej w konopiach) przez nastolatków prowadzi do zmniejszenia grubości kory mózgowej. Zaobserwowano, że THC powoduje zanik dendrytów – struktur neuronowych niezbędnych do komunikacji międzykomórkowej, co może skutkować atrofią określonych obszarów kory w okresie krytycznym dla rozwoju mózgu.