Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 1443 / 74 / 0
Tak się składa, że znam Parat :), ale odnieśmy się do pewniejszego źródła:
http://sjp.pl/dewaluacja
przenośnie: obniżenie się wartości lub znaczenia czegoś; dewaloryzacja
Chodziło mi o to, że na każdy przyjemny stan po dragach mówią euforia, więc to słowo straciło pierwotne, bardziej wyraziste znaczenie.
Daj spokój stary, szanuję Cię i nie mam ochoty się kłócić o pierdoły :)
LSD - Piękna i Bestia
  • 279 / 55 / 0
jason666 pisze:
Od tygodnia biore 5-htp i zauważyłem że samopoczucie na +, ale libido to jakaś porażka jest. Ktoś też tak ma?
Wysoki poziom serotoniny oznacza jednocześnie obniżony poziom dopaminy, ktora jest odpowiedzialna za popęd.
  • 395 / 36 / 0
sirdon0 pisze:
jason666 pisze:
Od tygodnia biore 5-htp i zauważyłem że samopoczucie na +, ale libido to jakaś porażka jest. Ktoś też tak ma?
Wysoki poziom serotoniny oznacza jednocześnie obniżony poziom dopaminy, ktora jest odpowiedzialna za popęd.

Potwierdzam, odłożyłem 5-HTP i herbatki z dziurawca. zadowolenie po przebudzeniu znikło, libido powróciło!!! :gun:
  • 413 / 8 / 0
można to łączyć z lamotryginą 100mg ??
  • 279 / 55 / 0
jason666 pisze:
sirdon0 pisze:
jason666 pisze:

Potwierdzam, odłożyłem 5-HTP i herbatki z dziurawca. zadowolenie po przebudzeniu znikło, libido powróciło!!! :gun:
Jesli chodzi o efekt antydepresyjny to lepsza sa ekstrakty alkoholowe z dziurawca, takie krople mozesz w kazdej aptece dostac.
Herbatki, natomiast sa lepsze na trawienie i zoladek.
  • 410 / 18 / 0
5 htp jest mocarne. Polecam 400mg naczczo, po przebudzeniu i dopiero po 15 minutach jak zaczniecie czuc mdlosci posilek. Tak zapodane 5htp sprawi, ze serotonina szybko wam sie zaladuje do baniaka. Ja mialem ostre problemu z wepchnieciem w siebie sniadania po zapodaniu 5thp z rana, czuc dzialanie serotoniny bo chce sie rzygac bardzo, wykreca flaki itp ale jak te symptomy mina to zaczyna sie dzialanie na glowe i przez caly dzien czuc spokoj i ma sie banana na mordce ;)
Uwaga! Użytkownik Maniacal jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 89 / / 0
mam pytanie odnośnie dziurawca. Czy suplementacja dziurawcem może mieć wpływ na odczuwanie odurzenia po zapaleniu mj ? Suplementuje się dziurwacem i zioło jakby przestało mieć swoją moc :( tzn. zbuchanie trzyma mnie bardzo krótko albo wcale go nie ma.
  • 1147 / 227 / 7
Porównywał ktoś 5-HTP do tryptofanu?

Nie ukrywam że 5-HTP jest moją ulubioną substancją i dużo jej przerobiłem...
Jednak w ciągach spłycała emocje co mi przeszkadzało. Może downregulacja ma w tym swój udział. Jak jadłem ponad 200mg to czułem wyraźnie działanie, więc to nie jest zwykły suplement tylko naprawdę podbija serotoninę... powodując skutki uboczne także.

Z tego powodu niedawno zamówiłem sobie tryptofan, cena za dawkę wychodzi mniej więcej taka sama.
Właśnie zaczynam suplementację, i wie ktoś czy będzie działać mniej sztucznie niż 5-HTP? Najbardziej mi zależy na zwiększeniu socjalizacji.

Tryptofan jest metabolizowany do 5-HTP dopiero w neuronach, więc pewnie działa inaczej, stąd moje rozważania.
Życie to trip, więc dbaj o set&setting.
ENTEOGENY PRAWEM, NIE TOWAREM!
Układ nagrody kurwą jest.
  • 834 / 17 / 0
Jak się ma 5-HTP do "antydepresantów na receptę"? Jest gdzieś jakiś przelicznik gdzie podaję wiek, płeć, wagę i wzrost, wklepuję ile biorę jakich lekarstw i po wciśnięciu ENTER pokazuje mi ile konkretnego suplementu diety (ekstrakt z dziurwaca, 5-htp) mogę wziąźć żeby nie dostać syndromu serotoninowego? Rok temu brałem ekstrakt z dziurwaca ze sporą dzienną dawką moklobemidu i syndromu serotoninowego nie doświadczyłem. Może wystarczy stopniowo zwiększać dawkę suplementu diety i notować jak się czuję po tej a tej dawce?
Treść postu autora to jakieś pierdolenie - tak w skrócie dla tych, którym nie chce się czytać heh
  • 129 / 199 / 0
Jako prekursor serotoniny jest dobrym środkiem na zjazdy serotoninowe, z tym że dawkę chyba dobiera się totalnie indywidualnie i to jeszcze w zależności od chwili i potrzeby...
No i czytamy ze zrozumieniem bo czasem preparaty mają różną zawartość samego 5htp - osobiście nie trawię kapsułek i jadę na proszku, bo płynniejsze dozowanie.

Problemy z libidem o których powyżej są najprawdopodobniej wynikiem zachwiania równowagi między neuroprzekaźnikami, więc warto dorzucić coś na wzrost dopaminy, czasem też pokombinować z noradrenaliną i panowie- testosteron... Jakaś równowaga musi być:D

Ja raz sobie konkretny zs zaserwowałam łącząc parę niby zwykłych ekstraktów roślinnych, czyli w praktyce 5htp, imao wielu typów,itd... trzeba uważać i zaczynać zawsze od małych dawek w miksach, bo to że znasz każdą z użytych substancji nic nie daje gdy odpala mega synergia...
Przy grubym kalibrze się o tym myśli jakby bardziej.

Osobiście 5htp miksowałam z moklobemidem, sertraliną, dziurawcem w dość ekstremalnych dawkach, z tryptofanem, zwiększałam dawki do kosmicznych( stany maniakalne i euforyczne da się wypracować, ale bez dopaminy i innych osłonek to tragedia, o efektach ze strony układu pokarmowego nie wspominając), różne dawki i kombinacje, plus sporo innych zabawek. Zasadniczo prawie zawsze dochodziła l-dopa, aby też dopaminę podnieść dla równowagi.

Huk, dokładnie- zaczynasz od małych dawek i obserwujesz, to elementarne BHP przy eksperymentach z jakimikolwiek substancjami psychoaktywnymi, a z miksami szczególnie ( ale poleciałam z tą hipokryzją...)

aha, warto też porównać sobie efekty połknięcia i wpakowania pod język.
Wszystko co tu wypisuję zrodziło się w najgłębszych odmętach oceanu mej spaczonej wyobraźni...
Najprawdopodobniej podczas odwiedzin w krainie snów...
Wiara w prawdziwość moich słów może sugerować konieczność skonsultowania się z psychiatrą :-D
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

W marcu wyraźne odbicie. 88 tys. recept z receptomatów na medyczną marihuanę i opioidy

Ostatni kwartał przyniósł spadek liczby recept wypisywanych na leki kontrolowane, choć w marcu odnotowano odbicie, wyraźne zwłaszcza w przypadku medycznej marihuany - informuje w środowym wydaniu "Dziennik Gazeta Prawna".

Przemytnicy kokainy z Kolumbii skazani. Pachnące mentolem narkotyki przylatywały na Śląsk

Gliwicki sąd skazał sześciu członków grupy przestępczej, która drogą lotniczą przemyciła na Śląsk kilkadziesiąt kilogramów kokainy. Przewożona ją w paczkach z napisem "Rolls Royce".