Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, tytoń, yerba mate.
ODPOWIEDZ
  • 353 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: esioka »
ja tam praktykuje najprosciej - wrzucam do ryja lyzeczka i czymkolwiek popijam polykajac i tak bym polecal

herbatka chÓja wyjdzie bo guarana strasznie trudno rozpuszczalna jest, choc niektorzy praktykuja np. zaparzanie jej razem z kawa w odpowiednio malych ilosciach i podobno konsystencja w miare taka, ze da sie to wypic (choc obstawiam, ze i tak bez wygrzebywania potem tego proszku z dna sie nie obejdzie imo)

jak chcesz zeby jednak z jakims smakiem to przyjac, to mozna wsypac do soku pomaranczowego i tak wypic (choc tez pewnie spora czesc osiadzie imo), czy ciekawy jest koktajl mleko+banan+guarana i mixujemy (wedle uznania mozna dodac cos jeszcze smakowego, jakas czekolade np. gorzka czy cos, niektorzy praktykuja robienie z tego jeszcze wiekszej bomby kofeinowej poprzez dodanie sproszkowanych orzeszkow cola i/lub ekstraktu kakao)

co do wciagania to lol;D choc raz sie spotkalem z czleniem, co sprobowal takie przyjecie, podobno dzialalo calkiem ok;D

ile...jak z kofeina malo co masz wspolnego to na pierwszy raz i pol lyzeczki moze cie porzadnie wyjebac imo, zalezy wlasnie jak z tolerka itd

nie wiem, chyba sprobuj mniej niz polowe plaskiej lyzeczki, tak z 1/3 czy cos, potem se stopniowo zwiekszaj dawki jesli chcesz sie zapoznawac z guaranowym pobudzeniem, wyciagac z niego jak najwiecej...i w ten sposob pewnie znajdziesz swoja dawke;D

jak kiedys po dluzszej przerwie sobie zjadlem chyba z niecala lyzeczke to przez 2h myslalem ze pierdolne tak mnie nosilo hehe...ale jak np. regularnie wpierdalalem to w pracy na nocnej zmianie potrafilem i ze 2 lekko czubate lyzeczki wpierdalac i bylo ok (jedynie pozniej serce cos klulo haha!...no i czasami niektorzy sie dziwnie patrza jak wpierdalam brazowy proszek z pakietu lol)

daj znac jak efekty;)

p.s.

guarana zawiera ~5% kofeiny +/-
jedna plaska lyzeczka to chyba najczesciej ~2.5g
natomiast o dawkowaniu kofeiny masz np. tu : http://anonym.to/?http://pl.wikipedia.org/wiki/Kofeina
ja sobie kiedys ukladalem wlasnie z tego proporcje zeby jako tako na oko wiedziec jaka czesc lyzeczki dostarczy mi ile kofy;D

p.s.2.

w yerbamarkecie maja suszone owoce, niesproszkowane
ot, taka ciekawostka, moze kogos zainteresuje czy komus sie przyda:P
Ostatnio zmieniony 26 lutego 2010 przez esioka, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.youtube.com/user/sajkoza
  • 425 / 4 / 0
Nieprzeczytany post autor: Keeda »
Dzieki za bardzo wyczerpujący post;]
Próbowałem już 2 razy
-raz po druidach albo i na;p Niewazne bo i tak nie kleply,ale za to zmulily i poszlem spac;p
-za to dzisiaj tyle samo plaska lyzeczka z herbatka do sniadania i rzeczywiscie pobudzilo az do teraz...
W sumie spoko sprawa z ta guaranka, ale to i tak taki suplement diety;p
Fajniejsza guayasa jest wg mnie, yerba z guaraną też są spoko, kawa wypada mizerniutko w tym zestawieniu.
Jeszcze sie pobawie z tą guaranką i zobaczymy pożyjemy;D
  • 19 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: lieft »
kupuję guaranę u hollanda and barretta, jeśli mam okres nadgodzin i totalnego zapieprzu w pracy, to walę qua + kawka + qua + suple na spalanie tłuszczu /thermal plus/, co daje mi kopa, żeby po 10 godzinnej zmianie iść na trening...

to wszystko naturalnie w okresach zdrowia ogólnego, bo przy antydepresantach nie łykam w/w supli, z tym, że nie unikam samej kawy, to mój nałóg.

Zgadzam się z w/w opinią, że kawa na każdego działa inaczej, znam osoby na których w ogóle nie działa i mogą ją pić jak wodę, inni stają się bardziej senni lub agresywni, to wszystko indywidualne reakcje organizmu.
Niezależnie od wszystkiego lubię kawę, raz dziennie parzona z dzbanka z filtrem lub rozpuszczalną, ale dobre gatunki, żadne taniochy, no name.
  • 11 / / 0
nie wiem co wy macie do smaku Guarany! czytając te posty! myślalem że to bedzie obrzydliwość! a jednak tak nie było! wziałem łyżeczke do gęby! i wolniutko popijając yerbą! i zasmakowało mi! nic w tym nie jest obrzydliwego! wiec najlepszy sposób to łyżeczke do buzi i yerbą czy inną cherbatką przepić! i jest miodzio! a działanie naprawde suptelne! nie to co po kawie! naprawde świetna roślinka! śmiało można zamawiać w wiekszej ilości, nikt nie pożałuje!
>:-)
  • 19 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: lieft »
hejka,

nie wiem nic o smaku, zawsze kupuję w pastylkach i jest ok. Też uważam, że to super sprawa, ostatnio nawet zmieniłem zdanie i łączę z lekami, bo po kawce mam problemy z żołądkiem, czego nie ma po quaranie.
  • 10 / / 0
Podobno regularne przyjmowanie guarany sprzyja rozwojowi komórek nowotworowych, ile w tym prawdy?Coś takiego wyczytałem chyba na ulotce Guaranozy (Colfarm).Ktoś potwierdzi?
Uwaga! Użytkownik AnalnyNinja nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 113 / / 0
Nieprzeczytany post autor: mrx »
Mam takie pytanie o której najpóźniej można przyjąć guaranę żeby potem w nocy można było normalnie spać (chodzę przeważnie spać o 23.00 - 24.00), myślę o dawce rzędu 1 - 1,5 łyżeczki. Wiadomo, że na każdego działa inaczej ale tak orientacyjne może napiszcie na waszym przykładzie. Powiem że kawa na mnie prawie w ogóle nie działa i normalnie po niej śpię, guarany jeszcze nie próbowałem.
"Marzę o wolnej Polsce, w której nikt nie sprawdza, czy zupę sobie solę, cukrzę czy dosypuję do niej marihuany. Bo to moja prywatna zupa..."
Janusz Korwin-Mikke kandydat na prezydenta RP
  • 1387 / 2 / 0
Jak brałem o 18 to o 3 miałem jeszcze problemy z zaśnięciem. Jak chcesz iść spać o 24, to max 16.
– Chodź. Czeka nas długa podróż.
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
  • 145 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Sky »
Ja jak biore guarane to tylko w południe i przed posiłkiem...mowa o samej guaranie bo ekstrakt 10% kofeiny to już w ogóle cały dzień czuje :-D (a biore niecałą łyżeczkę)
  • 1387 / 2 / 0
Zależy jaki posiłek, jak cięższy to lepiej najpierw zjeść, odczekać 2 godzinki a potem guaranę. Bo jak pobudzeni kofeiną najemy się, to organizm zajmie się trawieniem, a nam pozostanie zamułka i możliwe że delikatny ból głowy.
– Chodź. Czeka nas długa podróż.
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Alkohol a rak: Każdy łyk może zwiększać ryzyko nowotworów

Alkohol jest jednym z najczęstszych czynników ryzyka rozwoju raka, odpowiedzialnym za około 100 tys. przypadków rocznie w USA. Naukowcy odkrywają coraz więcej mechanizmów, przez które alkohol uszkadza komórki i przyczynia się do powstawania guzów. Choć spożycie alkoholu jest powszechne, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z powiązania między alkoholem a rakiem.

Baner reklamujący sprzedaż mefedronu wisiał na płocie sopockiego kempingu

Na ogrodzeniu kempingu przy ul. Bitwy pod Płowcami w Sopocie zawisł baner z kodem QR, który po zeskanowaniu prowadził do strony oferującej sprzedaż mefedronu. To kolejny przypadek, po niedawnych doniesieniach z Gdańska, reklamowania sprzedaży narkotyków za pomocą umieszczanych w miejscach publicznych kodów QR.

USA: największe w historii aresztowania członków mafii fentanylowej

Władze federalne poinformowały we wtorek o skonfiskowaniu ponad 400 kilogramów fentanylu w największej w historii operacji Agencji ds. Zwalczania Narkotyków (DEA). Aresztowano 16 osób oraz zabezpieczono rekordową sumę gotówki liczoną w milionach dolarów, broń palną i pojazdy.