Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 375 / 112 / 2
19 października 2025skroi pisze:
Dziś zbierałem łyse i co jakiś czas trafiały się takie grzyby z jasnymi blaszkami od spodu ale mega podobne do łysiczek poza kolorem. Czy to jakieś albionosy?
To jest Psilocybe semilanceata var. sterile. To nie albinosy ale albinosy też istnieją tylko są dużo rzadsze od sterile. Ja albinosów nigdy nie widziałem ale sterile raz w sezonie sie zdarzą
  • 20 / 13 / 0
28 października 2025FireDragon pisze:
Takie okazy?
Jak sądzicie?IMG_20251027_155516_1.jpg
tak to one
  • 4 / / 0
czy to to?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 2 / / 0
Witam
Czy to łyse?
  • 37 / 3 / 0
To nie te
  • 2 / / 0
@Max11 dzięki

poprawiono bbcodes /Merx
  • 375 / 112 / 2
@rudy103
@kieszax
Nie
  • 4 / / 0
No dobra, podejście drugie.

Grzyby zebrane wczoraj około godziny 15. Trzymane przez ostatnie 24 godziny w pudełku mocno wyschły (przepraszam jeśli to problem). Czy w tym stanie da się je jeszcze zidentyfikować? Jeśli tak, czy to łysiczki? Gdzy je zebrałem miały o wiele ciemniejszy odcień (brązowy) i jaśniały od górnej części kapelusza wraz z czasem.

Mam też 2 pytania lecz nie wiem dokładnie gdzie je zadać, więc po prostu zapytam się tutaj. Z góry dziękuję za odpowiedzi (lub przekierowanie do wątków odnośnie pytań):
1. Czy to że tak bardzo się wysuszyły zmieni ich działanie (czy dalej wystąpi efekt porządany po spożyciu).
2. Czy taka ilość wystarczy żeby cokolwiek odczuć?
  • 375 / 112 / 2
@Terientiew
Niestety ciężko stwierdzić po tych zdjęciach i stanie owocników czy są to P. semilanceaty. Prawdopodobnie tak, ale nie wykluczyłbym kolpaczów chociaż jeśli kolor sie rzeczywiście zmienił na słomkowy, to myśle że git.

1. Wysuszenie nie zmniejsza zauważalnie zawartości substancji aktywnych, a suszenie jest wręcz czymś porządanym. Na ogół w takiej postaci są spożywane.
2. Tak, taka ilość, o ile to P. semilanceata wywoła efekt psychoaktywny ale będzie albo progowy, subtelny lub co najwyżej lekki, w zależności od indywidualnej wrażliwości
  • 3 / / 0
Dziś na pastwisku znalazłem kilka okazów, ale że jestem początkujący chciałem prosić was o poradę, czy któryś z moich znalezisk jest łysiczką? Z góry dziękuję, pozdrawiam.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Badanie naukowe, które porządkuje temat kiełkowania konopi

Wolne Konopie: "Od lat powtarzamy jedno, że wiedza jest lepsza niż strach, a odpowiedzialność lepsza niż czarny rynek. Nasze hasła „Zmień dilera na farmera” i „Nie kupuj jej, tylko siej” nigdy nie były zwykłą prowokacją. Chodziło nam o zmianę myślenia i w wielu przypadkach ta zmiana naprawdę się dokonała. Uważamy, że jeśli ktoś interesuje się konopiami, powinien robić to świadomie, rozumiejąc podstawową biologię rośliny, procesy jej wzrostu i mechanizmy funkcjonowania, zamiast opierać się na mitach czy czarnorynkowych schematach."

Przebrały drona za ptaka, by przemycać narkotyki do więzienia

Policja aresztowała dwie kobiety, po tym, jak użyły drona przebranego za plastikową wronę do przemytu narkotyków, tytoniu i telefonów komórkowych. Kobiety w ten sposób próbowały szmuglować przez mury więzienia w Luizjanie.

Polskie wyroki a światowa nauka – kto ma rację w sprawie THC?

W Polsce przez lata obowiązywało uproszczone i krzywdzące równanie: wykryto THC we krwi, a więc automatycznie byłeś pod wpływem. Sytuacja uległa pozornej poprawie, gdy Instytut Ekspertyz Sądowych im. prof. Jana Sehna w Krakowie opracował wytyczne, które miały pomóc sądom rozróżnić stan „po użyciu” od stanu „pod wpływem”.