Heterocykliczne substancje psychoaktywne, m.in. fenmetrazyna i metylofenidat.
ODPOWIEDZ
  • 3454 / 1106 / 0
Słowem wstępu... part 1:

metylofenidat to lek, który podbił serce nieżyjącego już profesora neurobiologii na Uniwersytecie Jagiellońskim - Jerzego Vetulaniego. metylofenidat zapowiadał rewoltę i stał się nią bardzo szybko, zdobywając ogromną popularność w Stanach Zjednoczonych.

Ta pochodna amfetaminy jest zbliżona budową chemiczną i efektami do kokainy. Podobnie jak w przypadku kokatylenu, czyli metabolitu powstałego wskutek interakcji kokainy z alkoholem - metylofenidat przekształca się do etylofenidatu. Należy do grupy substancji zwanych morfolinami, to inhibitory korozji i rozpuszczalniki i również leki stosowane w psychiatrii takie jak reboksetyna (silny inhibitor noradrenainy) czy fenidat. Methylophenidate może być stosowany również poza wskazaniami leczniczymi jako narkotyk rekreacyjny. Jest to remedium na brak wystarczającej wydajności psychofizycznej podobnie jak amfetaminy.

Osoby, które potrzebują farmakologicznego wsparcia w intensywnym wysiłku intelektualnym sięgają coraz częściej po fenidaty i racetamy. Od amfetamin jest wyraźnie słabszy i krócej działający.
Jak skrótowo go nazywam - metylo to praktycznie rzecz biorąc - Złoty Graal wśród preparatów o różnorakim profilu działania. Jak łatwo się domyślić, pacjenci chętnie po nie sięgajją. Wskazania lecznicze obejmują ADHD, narkolepsja, otyłość, a także szeroki wachlarz różnych innych zaburzeń psychosomatycznych.
Tu warto wspomnieć, że wyjątkowo ciężko jest znaleźć dobre anitdotum na przeróżne dolegliwości, bo mózg dąży do homeostazy, a jest w nim niestety nieubłaganie konsekwentny .
Używają go również sportowcy, oczywiście na lewych papierach.

Metylo stało się moją obsesją, dużą częścią mojego życia, moim alternatywnym Światem. Z czasem znalazłam się w pułapce uzależnienia od tejże substancji, zanurzając się w jej chronicznym używaniu, urosła mi tolerancja i tak stosowałam końskie dawki rzędu 200 mg dobowo przez długi czas czy epizodycznie nawet więcej.

W wyniku wieloletniego stosowania metylofenidatu, osiągnęłam ogromną tolerancję na lek, ale nie wylał mi się cały olej z głowy, a więc moja wiedza na jej temat zostanie przekazana. Jest dość obszerna i może Ci pomóc.
Przedstawię tu materiały powstałe dzięki źródłom naukowym, informacji z moich praktyki i poradnictwa.
Oprócz opisania relacji wielu pacjentów, w tym użytkowników, przedstawię własne subiektywne odczucia jako osoby głęboko uzależnionej od stymulantów, a przy tym poszukującej alternatywy pod postacią terapii substytucyjnej.

Na dodatek, jakby tego było mało, borykam się z ciężką schizofrenią. Rokowania w przebiegu leczenia schizofrenii i uzależnienia są złe.

Wciągam metylofenidat nawet przy najdrobniejszych cravingach, czasem wrzucając go kompulsywnie. Nawet przy skrajnie ryzykownym nadużyciu - intoksykuję się poprzez wciąganie kanałem nosowym (intranasal w skrócie I.N.), co jest moją praktyką od dwóch lat. Od dwóch lat chodzę zakatarzona, ze skrobią w nosie. Ogólnie rzecz biorąc terapia metylofenidatem oraz innymi fenidatami trwa u mnie łącznie mniej więcej 4 lata. To 4 lata podkręconej do granic wydajności na zmianę z byciem zombie z ciężką depresją post-stymulantową i post-psychotyczną , połączonej z narkolepsją, niepokojem ruchowym na mających miejsce chwilowych odstawkach tegoż narkotyku.

Moje życie to istny rollercoaster, nie sposób przewidzieć co się za chwilę wydarzy.
Dużo analizuję, mam sporo przemyśleń, którymi mogę się podzielić. Wspomnę jeszcze, że podczas działania substancji doświadczam stanów hipomanii. Bezpośrednio po niej, czyli na odstawce następuje reakcja zwala efektem "z odbicia" . Zapowiada to nawrót niepokoju, niecodziennych stanów quasi-psychotycznych a nawet ciężkie psychozy paranoidalne.
Ponadto dodam, że temu zjawisku towarzyszy dziwne rozdwojenie funkcji poznawczych od wykonawczych. Nie wiem jak to ująć, a co dopiero wytłumaczyć.

Wspomnę jeszcze, że podczas działania substancji doświadczam stanów hipomanii, a po odstawieniu niecodziennych stanów quasi-psychotycznych a nawet silnych psychoz paranoidalnych. Temu zjawisku towarzyszy rozdzielenie funkcji poznawczych od wykonawczych.

Czy stan przed stosowaniem był równie trudny, pomimo dwóch sporych garści leków, jakie łykałam każdego dnia. Mówiąc poetycko, czy to nie czasem bombka nuklearna, czyli tabletek w chuj. Jestem ofiarą turbo głęboka polipragmazji, czyli combo. Bywa, że polipragmazja obejmuje stosowanie przeciwstawnie działających leków...

Powiedzmy to otwarcie, a zarazem nieco z przymrużeniem oka - kocham metylofenidat i mam nadzieję, że będzie ze mną na zawsze, niezależnie od okoliczności. Czy można to nazwać głupotą? Nawet znajdując się w takiej pokracznej sytuacji, moją "misją" jest szerzenie wiedzy na temat redukcji szkód. Zerkam przez pryzmat człowieka uwikłanego w problemy natury psychicznej, tzw. podwójną diagnozą).

Z biegiem lat, jako osoba, obdarzona trudnym charakterem, która sama boryka się z trudnościami a przy tym jeszcze na dodatek uzależniona od substancji stosowanych naprzemiennie - zdobyłem pewne doświadczenie w roli edukatora i doradcy. Moje amatorskie zalecenia często bywały trafne.
Aby osiągnąć realne cele w zwalczaniu nałogu od stymulantów, potrzebne jest zarówno surowe, czyli ścisłe podejście, jak i biegunowo humanistyczne. Stawiam na pierwszym miejscu człowieka jego dobrostan i jako li sam: narkotyk.

To tyle, na tę chwilę. Pozwólcie mi sięgnąć po kolejną tableteczkę "baby cocaine", czyli Medikinetu, zapewni mi to intensywny skok energetyczny a przede wszystkim chęci. Metylo gwarantuje supermoc. Z kolei ja - jestem tylko zwykłym "karłem", który przez własne działania skomplikował sobie życie, wykoleił funkcje najważniejszego organu - mózgu. Zawsze użalam się i zwalam winę na chorobę i leki. Jestem poza odpowiedzialnością.
336645391_2980338962274194_7242421890646994993_n.jpg
347574712_546164684352874_8510072783798760117_n.jpg
347443178_2020142128355375_3484304247080182579_n.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Guide do nikotyny w Stymulantach Roślinnych.
W Modulatorach GABA Pregabalin Guide z redakcją Matiego.

misspillz.blogspot.com
  • 3454 / 1106 / 0
1627493410202[1680] copy.jpg
ZASTOSOWANIE W LECZENIU, POKRÓTCE:

Metylfenidat: Wszechstronny Lek w Leczeniu ADHD i Narkolepsji. Ogóły.

Metylfenidat, znany również pod marką Ritalin, jest jednym z najczęściej przepisywanych leków na ADHD (zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi) oraz narkolepsję. Jego działanie jest szeroko badane i zrozumiane dzięki zaawansowanym technikom, takim jak pozytonowa tomografia emisyjna (PET).
Zastosowania:

1. ADHD – Great Focus: Metylfenidat jest powszechnie stosowany w leczeniu ADHD, pomagając pacjentom w zwiększeniu koncentracji, zmniejszeniu impulsywności i poprawie funkcji wykonawczych. Działa poprzez poprawę przewodnictwa dopaminowego, co prowadzi do lepszej kontroli uwagi i zachowań.

2. Narkolepsja - Przebudzenie na życzenie: Pacjenci cierpiący na narkolepsję, schorzenie powodujące nadmierną senność w ciągu dnia, również korzystają z działania metylfenidatu. Lek pomaga im utrzymać czujność i zapobiegać nagłym atakom snu.
Mechanizm Działania (o mechanizmie w dalszej części pracy)
Metylfenidat działa poprzez blokowanie transporterów dopaminy, co zwiększa stężenie dopaminy w przestrzeniach synaptycznych. To wzmocnienie sygnałów dopaminowych jest kluczowe dla jego terapeutycznych efektów. Zwiększenie dostępności dopaminy poprawia komunikację neuronalną, co wpływa na poprawę funkcji poznawczych, uwagi i kontrolę impulsywności.
Zmienność w Odpowiedziach i Kontekst
Efekty metylfenidatu mogą się różnić w zależności od indywidualnych różnic w poziomach dopaminy i kontekstu, w jakim jest stosowany. Ta zmienność oznacza, że nie wszyscy pacjenci mogą doświadczać tych samych korzyści, a efektywność leczenia może się różnić.
Potencjalne Ryzyko Nadużywania:
Stosowany zgodnie z zaleceniami metylofenidat praktycznie nie uzależnia. Metylfenidat ma również potencjał do nadużywania, szczególnie przy szybkiej administracji, jak podanie donosowe, dożylne, które może prowadzić do gwałtownego wzrostu poziomu dopaminy i euforii, a w efekcie efektu „gonienia marchewki”, czyli uzależnienia. Podawany donosowo lub dożylnie działa szybko i krótko, dlatego może uzależniać niezwykle szybko.
Podsumowanie:

Metylfenidat jest kozackim narzędziem w leczeniu ADHD i narkolepsji, działając poprzez modulację dopaminowego systemu nagrody i poprawę funkcji poznawczych. Jego efekty są silne, ale wymagają odpowiedzialnego stosowania pod ścisłym nadzorem medycznym. Należy pamiętać, że "magiczna pigułka" nie istnieje, a metylofenidatowi – bądź co bądź – daleko od niej. W każdym razie: właściwe zastosowanie może znacząco poprawić jakość życia pacjentów.

Co robi metylofenidat z mózgiem?

* Terapeutyczne dawki metylofenidatu blokują ponad 50% transporterów dopaminy w ludzkim mózgu.
*Ta blokada zapobiega wychwytowi zwrotnemu dopaminy do neuronów presynaptycznych, co prowadzi do zwiększenia poziomu dopaminy zewnątrzkomórkowej.
* Zwiększenie zewnątrzkomórkowej dopaminy wzmacnia sygnalizację dopaminową, co jest kluczowe dla jego terapeutycznych efektów.
*Zakres, w jakim metylofenidat zwiększa zewnątrzkomórkową dopaminę, jest uzależniony od tempa, w jakim dopamina jest wydzielana w mózgu.

Stymulujące leki, takie jak Ritalin, są znane z prowokowania uwalniania dopaminy z prążkowia, który jest obszarem mózgu ważnym dla motywowania do działania.Wydzielanie dopaminy wpływa na motywację zarówno u szczurów, jak i ludzi do wykonywania trudnych zadań.

metylofenidat może być obiecującą opcją terapeutyczną w leczeniu negatywnych objawów schizofrenii, szczególnie w zakresie poprawy motywacji, funkcji wykonawczych i zdolności do odczuwania przyjemności. Jednak ze względu na ryzyko nasilenia objawów pozytywnych i potencjalne efekty uboczne, jego stosowanie powinno być uważnie monitorowan

Metylo działa jako stymulant ośrodkowego układu nerwowego, wpływając na funkcjonowanie różnych obszarów mózgu, w tym przede wszystkim kory przedczołowej (PFC).

Ritalin poprawił wydajność utrzymania uwagi u pacjentów. Co ciekawe, Ritalin poprawił także wydajność utrzymania uwagi u niektórych osób zdrowych, co wskazuje na ogólną zdolność leku do poprawy wydajności (z lub bez ADHD), związanej ze wzrostem poziomu dopaminy w prążkowiu spowodowanym przez Ritalin.
1627493410202[1680] copy.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 07 czerwca 2024 przez misspill, łącznie zmieniany 2 razy.

misspillz.blogspot.com
  • 3454 / 1106 / 0
Substytucja? Zagwozdka.

Niektóre badania wskazują, że stosowanie substytutów może pomóc zmniejszyć szkody związane z używaniem substancji oraz poprawić jakość życia osób uzależnionych.
Jednakże, nadal istnieją pewne kontrowersje i ograniczenia dotyczące stosowania terapii substytucyjnej, w tym obawy dotyczące uzależnienia się od substytutu oraz brak jednomyślności wśród ekspertów co do najlepszych praktyk i strategii terapeutycznych. Dlatego decyzja o zastosowaniu terapii substytucyjnej powinna być dokładnie rozważana i podejmowana indywidualnie dla każdego pacjenta, uwzględniając jego potrzeby, kontekst społeczny i kliniczne czynniki ryzyka.

misspillz.blogspot.com
  • 3454 / 1106 / 0
Zastosowanie metylofenidatu w schizofrenii z objawami negatywnymi

Potencjalne Zastosowanie w Schizofrenii:

Metylfenidat, znany przede wszystkim jako lek na ADHD, może również przynieść korzyści osobom ze schizofrenią. To zaburzenie charakteryzuje się różnorodnymi objawami, takimi jak halucynacje, urojenia, apatia i problemy z funkcjami poznawczymi. Przyjrzyjmy się, jak metylfenidat może wspierać funkcje psychiczne u tych pacjentów.

Mechanizm Działania przez pryzmat schizofrenii:

Metylfenidat działa poprzez wpływ na dwa główne neuroprzekaźniki: dopaminę i noradrenalinę.
1. Blokowanie Transporterów Dopaminy:
◦ Metylfenidat hamuje wychwyt zwrotny dopaminy, zwiększając jej poziom w synapsach neuronowych.
◦ Więcej dopaminy w przestrzeni synaptycznej poprawia komunikację między neuronami, co przekłada się na lepsze funkcje poznawcze.
2. Wpływ na Transportery Noradrenaliny:
◦ Lek hamuje również wychwyt zwrotny noradrenaliny, zwiększając jej stężenie.
◦ Zwiększona dostępność noradrenaliny wpływa pozytywnie na uwagę i poziom czujności.

Ścieżki Neuronalne:

1. Szlak Mezokortykalny:
◦ Łączy brzuszne pole nakrywki (VTA) z korą przedczołową.
◦ Zwiększenie poziomu dopaminy w korze przedczołowej może poprawić funkcje wykonawcze, planowanie i zdolności poznawcze, które często są upośledzone w schizofrenii.

2. Szlak Mezolimbiczny:
◦ Łączy brzuszne pole nakrywki z układem limbicznym, w tym jądrem półleżącym.
◦ Choć nadmiar dopaminy w tym szlaku jest związany z objawami pozytywnymi schizofrenii, kontrolowane dawki metylfenidatu mogą modulować tę aktywność i wspomagać redukcję objawów negatywnych.

3. Kora Przedczołowa:
◦ Odpowiada za funkcje wykonawcze, kontrolę impulsów, planowanie i pamięć roboczą.
◦ Poprawa stężenia dopaminy i noradrenaliny w tej części mózgu może znacząco poprawić zdolności poznawcze i redukować objawy negatywne.

Potencjalne Korzyści:

1. Poprawa Funkcji Poznawczych:
◦ Metylfenidat może poprawić pamięć roboczą, uwagę oraz inne funkcje poznawcze, co jest kluczowe dla osób ze schizofrenią.

2. Redukcja Objawów Negatywnych:
◦ Dzięki zwiększonej aktywności w korze przedczołowej, metylfenidat może zmniejszyć apatię, wycofanie społeczne i brak motywacji.

3. Lepsze Uczestnictwo w Terapii:
◦ Zwiększenie poziomu energii i czujności może pomóc pacjentom bardziej aktywnie uczestniczyć w terapii, co może poprawić ogólne wyniki leczenia.

Objawy negatywne schizofrenii

Anhedonia: Utrata zdolności do odczuwania przyjemności z wcześniej lub potencjalnie przyjemnych aktywności.
Alogia: Zmniejszona zdolność do mówienia, ograniczona mowa.
Abulia (awolicja): Brak motywacji do podejmowania działań i realizacji celów.
Asocjalność: Wycofanie się z życia społecznego, brak zainteresowania relacjami społecznymi.
Spłycenie afektu: Ograniczona ekspresja emocji, płaski afekt.

To tak zwany system pięciu „A“, występujące cechy w schizofrenii z objawami negatywnymi.

Abulia:
metylofenidat zwiększa poziomy dopaminy w korze przedczołowej (PFC), co może poprawić motywację i zdolność do inicjowania działań. Pacjenci mogą zauważyć wzrost energii i chęci do angażowania się w codzienne aktywności.

Zwiększone poziomy dopaminy i norepinefryny mogą poprawić uwagę i funkcje wykonawcze, co jest szczególnie istotne w kontekście problemów poznawczych często występujących w schizofrenii. Pacjenci mogą lepiej planować i organizować swoje działania, co przekłada się na bardziej efektywne funkcjonowanie w życiu codziennym.

Poprzez zwiększenie aktywności dopaminowej w układzie mezokortykalnym, metylofenidat może przyczynić się do poprawy zdolności do odczuwania przyjemności. Pacjenci mogą odzyskać zainteresowanie i satysfakcję z wcześniej lub potencjalnie przyjemnych aktywności.

Izolacja społeczna: Lepsza regulacja dopaminowa w PFC może również wpłynąć na zdolność do regulacji emocji i poprawić interakcje społeczne. Pacjenci mogą stać się bardziej zaangażowani w relacje społeczne i lepiej radzić sobie z emocjami.

Metylfenidat ma potencjał do poprawy funkcji poznawczych i redukcji objawów negatywnych u pacjentów ze schizofrenią poprzez modulację układów dopaminergicznego i noradrenergicznego. Jego zastosowanie w tej populacji wymaga ostrożności i ścisłego monitorowania ze względu na możliwość nasilenia objawów pozytywnych oraz ryzyko nadużywania. Dlatego też, decyzje dotyczące leczenia metylfenidatem powinny być podejmowane indywidualnie, z uwzględnieniem wszystkich potencjalnych korzyści i ryzyk.

*Kora przedczołowa - istota człowieczeństwa?

Kora przedczołowa (prefrontal cortex, PFC) to kluczowy obszar mózgu odpowiedzialny za wiele zaawansowanych funkcji poznawczych. Oto niektóre z najważniejszych funkcji, które są regulowane przez PFC:

Uwaga i koncentracja: Kora przedczołowa odgrywa kluczową rolę w zdolności skupienia się na konkretnych zadaniach i ignorowania rozpraszających bodźców. Pomaga utrzymać uwagę przez dłuższy czas.

Pamięć robocza: PFC jest odpowiedzialna za przechowywanie i manipulowanie informacjami na krótki okres, co jest niezbędne do wykonywania złożonych zadań poznawczych. Pamięć robocza pozwala na tymczasowe przechowywanie informacji, które są potrzebne do bieżących zadań.

Podejmowanie decyzji: Ten obszar mózgu bierze udział w procesie podejmowania decyzji, analizując różne opcje i ich potencjalne konsekwencje. PFC pomaga w wyborze najbardziej odpowiedniej opcji na podstawie dostępnych informacji.

Kontrola impulsów: Kora przedczołowa odgrywa ważną rolę w regulacji impulsów, co pozwala na bardziej przemyślane i kontrolowane zachowanie. Dzięki temu możliwe jest powstrzymanie się od natychmiastowych reakcji na bodźce i podejmowanie bardziej świadomych decyzji.

Planowanie i organizacja: PFC umożliwia planowanie przyszłych działań, organizowanie czynności w sekwencje oraz ustawianie priorytetów. Jest kluczowa w realizacji złożonych zadań, które wymagają przewidywania i strategii.

Rozwiązywanie problemów: Kora przedczołowa pomaga w analizie problemów, generowaniu potencjalnych rozwiązań i wyborze najlepszej strategii. Jest to niezbędne do radzenia sobie z nowymi i trudnymi sytuacjami.

Kontrola emocji: PFC bierze udział w regulacji emocji, pomagając w ich rozpoznawaniu, ocenie i kontrolowaniu. Dzięki temu możliwe jest zachowanie spokoju i podejmowanie racjonalnych decyzji w stresujących sytuacjach.

Podsumowując, kora przedczołowa jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania poznawczego, umożliwiając skomplikowane procesy myślowe, kontrolę zachowania i emocji oraz adaptację do zmieniających się warunków środowiskowych.

PFC to miejsce, gdzie rodzi się zdolność do wczuwania się w innych ludzi. To dzięki niej możemy zrozumieć myśli, uczucia i intencje innych, co jest fundamentem ludzkiej empatii, współczucia i budowania głębokich relacji.

misspillz.blogspot.com
  • 3454 / 1106 / 0
Już wyślę potem całośc, bo tak fragmentami to bez sensu!

misspillz.blogspot.com
  • 3454 / 1106 / 0
Proszę usunąć temat, jak wszystko będzie gotowe to wkleję.

misspillz.blogspot.com
  • 3454 / 1106 / 0
Substytucja? A to Ci zagwozdka!

metylofenidat jest substancją o niskim-średnim (w zależności od drogi podania) potencjale uzależniającym.
Preparaty odpowiednio stosowane uzależniają w minimalnym stopniu.

Metylfenidat zwiększył metabolizm kory oczodołowej u osób uzależnionych od stymulantów, ale zmniejszył ów metabolizm u osób z grupy kontrolnej. Zmiany te były związane u wszystkich badanych ze zwiększonym "pragnieniem metylfenidatu", a u osób uzależnionych, które charakteryzuje craving na daną substancję.

Ponieważ metylofenidat może być nadużywany jako środek poprawiający funkcje poznawcze, jest substancją kontrolowaną na poziomie federalnym, sklasyfikowaną jako substancja z Wykazu II. Skuteczność metylofenidatu w jego pozarejestracyjnych zastosowaniach waha się od ograniczonej do umiarkowanej.

Praktyka substytucyjna stymulantów przy użyciu metylofenidatu odnosi się do zamiany lub stosowania metylofenidatu (MPH) w miejsce innych stymulantów, zazwyczaj w celu zmniejszenia uzależnienia od tych substancji, zarządzania objawami abstynencji, lub w terapii zaburzeń takich jak ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder).

Niektóre badania wskazują, że stosowanie substytutów może pomóc zmniejszyć szkody związane z używaniem substancji oraz poprawić jakość życia osób uzależnionych.
Jednakże, nadal istnieją pewne kontrowersje i ograniczenia dotyczące stosowania terapii substytucyjnej, w tym obawy dotyczące uzależnienia się od substytutu oraz brak jednomyślności wśród ekspertów co do najlepszych praktyk i strategii terapeutycznych. Dlatego decyzja o zastosowaniu terapii substytucyjnej powinna być dokładnie rozważana i podejmowana indywidualnie dla każdego pacjenta, uwzględniając jego potrzeby, kontekst społeczny i kliniczne czynniki ryzyka.

Redukcja szkód tzw. Harm Reduction: metylofenidat może być stosowany jako czysty farmaceutycznie substytut bardziej niebezpiecznych stymulantów, takich jak kokaina, amfetamina czy metamfetamina. Dzięki kontrolowanemu dawkowaniu i przewidywalnym efektom, MPH może pomóc w redukcji szkód związanych z nielegalnym używaniem stymulantów.

Podobnie jak metadon jest stosowany w terapii uzależnienia od opiatów, metylofenidat może być używany w terapii uzależnienia od innych stymulantów. Dawkowanie jest starannie kontrolowane, aby zminimalizować ryzyko uzależnienia od samego metylofenidatu.

Proces Transformacji
Na podstawie wszelkich zgromadzonych informacji o pacjencie i jego sposobie używania tworzony jest indywidualny plan leczenia. Początkowe dawki metylofenidatu są niskie i stopniowo zwiększane, aby znaleźć optymalną dawkę terapeutyczną.
Substytucyjne użycie metylofenidatu, zwłaszcza w formie długouwalniającej - może być częścią strategii redukcji szkód u osób uzależnionych.

MPH, stosowany pod kontrolą lekarską, może być bezpieczniejszą alternatywą ze względu na mniejszą toksyczność.
Ważny jest ścisły reżim dawkowania.
Nadmiernie wysokie dawki przyjmowane przez osoby celowo nadużywające tego leku prowadzą do nadmiernej ekspresji deltaFosB (specyficzne białko), aktywatora transkrypcji, w specyficznych neuronach prążkowia. Gromadzenie się deltaFosB w jądrze półleżącym aktywuje serię kaskad sygnalizacyjnych, które dalej wyzwalają uzależnienie.

Poza tym bardzo istotna jest odpowiednia (czyt. P.O.) droga podania formy /instant release lub docelowo – constant release/ zapewniająca maksymalne spłaszczenie amplitudy wejścia-zejścia, czyt. dawkowania w czasie. Przyczynia się to do zniwelowania efektu braku substancji.

Dostępne są nawet tabletki do żucia (zarówno o natychmiastowym uwalnianiu, jak i o przedłużonym uwalnianiu) dla dzieci oraz roztwór o natychmiastowym uwalnianiu. Dawki nie powinny przekraczać 72 mg, co jest maksymalną dawką tabletki o przedłużonym uwalnianiu.

Zarządzanie objawami abstynencji
Osoby uzależnione od stymulantów mogą doświadczać trudnych objawów abstynencji, takich jak depresja, dysforia, przemożne zmęczenie i anhedonia (brak odczuwania przyjemności). metylofenidat może być stosowany w celu łagodzenia tych objawów i ułatwienia przejścia przez okres abstynencji.

Przykładowy Schemat Substytucji Stymulantów metylofenidatem
Substytucja kokainy, amfetaminy czy metamfetaminy metylofenidatem (MPH) jest interwencją terapeutyczną mającą na celu zastąpienie nielegalnej i potencjalnie bardziej szkodliwej substancji (kokainy) kontrolowanym lekiem farmaceutycznym. Proces ten wymaga dokładnego planowania i nadzoru medycznego. Poniżej przedstawiono ogólny schemat takiej substytucji.

Programy w Kanadzie
Kanada jest jednym z krajów, które wprowadziły programy substytucyjne z użyciem metylofenidatu. W tych programach pacjenci uzależnieni od kokainy otrzymują metylofenidat pod nadzorem lekarza. Badania wykazały, że uczestnicy tych programów doświadczają poprawy jakości życia, zmniejszenia liczby epizodów zażywania nielegalnych stymulantów i lepszego funkcjonowania społecznego.

Badania w Stanach Zjednoczonych
W Stanach Zjednoczonych przeprowadzono badania kliniczne, które wykazały, że metylofenidat może być skuteczny w redukcji objawów abstynencji od metamfetaminy. Pacjenci, którzy uczestniczyli w tych badaniach, zgłaszali mniejsze pragnienie zażywania narkotyku oraz poprawę samopoczucia i funkcjonowania.

misspillz.blogspot.com
  • 3426 / 710 / 9
To brzmi jak bajera przedstawicieli handlowych koncernów farmaceutycznych. Gloryfikowanie substancji poprzez bełkot ćpuna w chwilach uniesienia. Taki motyw Prometeusza trochę? Na prawdę warto? Zostać szczurkiem, i tak na prawdę nie wnosić nic nowego poprzez quasi trip raport + kopiuj/wklej. Mi się już bardziej podoba niemagister Zarzycki. Parafrazując: "Ja nie zostałem magistrem, bo nie chcę mieć nic do czynienia z taką grupą pozerów, dupolizów i partaczy."

Alma mater czopka.
Nawet Obi-Wan Kenobi był kiedyś helupiarzem.
  • 3454 / 1106 / 0
"brzmi jak bajera" - tylko, że przedstawiciel handlowy nie jest naukowcem, a ja tak i chuj - jestem ćpunem, ale znam swoją wartość i wartość przekazywanej wiedzy, która powstaje na podstawie setek wypowiedzi, dziesiątków artykułów i asysty AI.
"Uniesienia?" Tak, zwłaszcza wiecznie zmagając się z bałaganem w życiu i zmaksymalizowanym cierpieniem spowodowanym schizofrenią. Na pewnym etapie atrofii mózgu jest już bardzo ciężko o uniesienia i Ty o tym wiesz, zgorzknialcu.
Twoim zdaniem na podstawie moich własnych doświadczeń, dlatego też przeczytałam 600 stron jebanego wątku z Waszym użalem o predze, żeby możliwie uściślić to i napisać pionierski FAQ o predze, który zrobił furorę. I wiesz co?

To też zrobi furorę, praca ma już 33 strony!

Tymczasem Ty umieszczasz jutuby z piwerkiem i nie dyskwalifikuję ich jakości.
Ja też nie jestem magistrem, doszłam do piątego roku studiów, które ostatecznie uniemożliwiła mi choroba. A to, że mam schizofrenię od razu mnie dyskwalifikuje jako poszukiwacza możliwości... etc. etc.?
Naprawdę widzisz w tym tylko bełkot ćpuna gloryfikującego jedną substancję? Ja widzę tu wiele innych wątków. Zmień okular. To jest coś takiego jak hyper FAQ + szukanie nowych perspektyw, a Ty przeczytałeś tylko tytuł i się wypowiadasz.
To jest Work In Progress, gwoli ścisłości. Temat jest do nabijania karmy i uzyskania odpowiedzi zwrotnej podczas samej pracy, a nie ukazania wersji finalnej, która powstanie dzięki temu również dzięki Wam, ludzie. Pozdro.

misspillz.blogspot.com
  • 3426 / 710 / 9
Dałaś se przybić żołty papier, a Ci którzy tak robią są albo faktycznie niedojebani, albo chcą lecieć na niedojeba, albo są po prostu pizdami. Ty jesteś przećpaną hajpowiczką. Trochę blamaż, nie jesteś przecież głupia. Ja nie wybrałem tej drogi. Nie wybrałem również drogi akademickiej - dropout, jak Bill Gates, Steve Jobs, Elon Musk. Nerdom rzucane są ochłapy i pomimo ich dużej wartości są zaszczekiwani i gnojeni jeśli nie mają siły przebicia. Bardziej mi się opłacało być w życiu self made man'em. Nie ma już vlogów z piwem. Moje enterpise rozwinęło się gargantuicznie. Widać, nie jesteś na czasie. Zakon będzie kiedyś może nawet czymś w rodzaju korpo. To czarna dziura przyciągająca gwiazdy.
Niby szanuję, lepiej robić coś niż nic. Tym bardziej, że bardzo niewielu osobom się chce coś więcej. Nawet agregacja danych w FAQ jest blaskiem kaganka oświaty.
Nawet Obi-Wan Kenobi był kiedyś helupiarzem.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Zażył narkotyki i rozwoził pasażerów. Skandaliczne zachowanie kierowcy MPK

Kierowca poznańskiego MPK pod wpływem narkotyków jechał miejskim autobusem. W czwartek pasażerowie linii 171 poinformowali służby o dziwnym zachowaniu mężczyzny. Autobus został zatrzymany w centrum Poznania. Z relacji pasażera wynikało, że kierowca nie zatrzymał się na kilku przystankach, a jego reakcje były opóźnione.

Morfina zamiast fentanylu - jest zmiana po wprowadzeniu ograniczeń. Mamy dane o liczbie recept

Restrykcje w przepisywaniu fentanylu, morfiny i oksykodonu doprowadziły do widocznego zmniejszenia liczby recept na te substancje - dowiedział się Rynek Zdrowia. Zapytaliśmy Centrum e-Zdrowia ile było recept od początku roku wypisywanych na leki narkotyczne. W ten sposób sprawdziliśmy, co się zadziało po wprowadzeniu obostrzeń Ministerstwa Zdrowia.

Morfina zamiast fentanylu - jest zmiana po wprowadzeniu ograniczeń. Mamy dane o liczbie recept

Restrykcje w przepisywaniu fentanylu, morfiny i oksykodonu doprowadziły do widocznego zmniejszenia liczby recept na te substancje - dowiedział się Rynek Zdrowia. Zapytaliśmy Centrum e-Zdrowia ile było recept od początku roku wypisywanych na leki narkotyczne. W ten sposób sprawdziliśmy, co się zadziało po wprowadzeniu obostrzeń Ministerstwa Zdrowia.