Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 51 / 1 / 0
siema, zastanawiam sie jak powszechne jest zwiekszenie libido po rozpoczeciu kuracji esci? z tego co czytam raczej to dziala w druga strone, ale u mnie od jakis dwoch tygodni zdecydowanie w gore (esci biore w zwiazku z podejrzeniem zaburzen kompulsywno-obsesyjnych - co wedlug mnie jest dosc watpliwe no ale pobiore jakis czas i zobaczymy) - czy w przypadku jezeli biore esci a nie choruje, moze to tak na mnie dzialac? I jak to u was wyglada po odstawieniu - libido wraca do normy?
  • 79 / 4 / 0
Brałem escitalopram ale to slaby lek wydaje mi się że w przypadku lęku to lek pierwszego rzutu który stosuje się gdy pacjent jeszcze nie bral innych leków.
  • 41 / 8 / 0
16 lipca 2024hennessy pisze:
Trzy tygodnie i sam nie wiem... Tak jakby gdzieś po tygodniu jego odczuwalne działanie zanikło. Jakieś minimalne efekty są, ale po latach na 100mg sertraliny to jest jak jazda Daewoo Matizem, skoro można prowadzić Lamborghini Aventador.
Otóż to. Miałem dokładnie taki sam schemat leczenia - sertralina up to 100 mg (+- 50 mg ale to sam sobie eksperymentowałem) przez kilka lat, przerwa i potem escitalopram. No i to niestety strasznie pusty strzał był. Bardzo dziwne to lekarstwo. To znaczy, owszem wycisza, wyprostowuje we łbie, ale masz wrażenie, że wycisza i wygładza literalnie wszystko. Libido, uczucia wysokie (takie jak żal po stracie, żałoba, miłość, głęboka empatia itp. itd.) - robisz się płaski emocjonalnie jak Data ze Startreka ;) Po pewnym czasie na esci tak w okolicach dawki 15 mg, zamieniasz się w kartofla który pogododzony z życiem obserwuje jak kula ziemska leci przez kosmos i tyle. A, no i żresz. Bo nie masz innych uczuć tylko jedzenie sprawia ci jakąkolwiek przyjemność. Więc tyjesz o ile nie robisz nic poza tym.
  • 129 / 21 / 0
Ja biorę 30 mg i nie mam takich objawów.
  • 15 / 1 / 0
Biorę esci 3 tyg a dawce 15 mg tyle że lek dopiero od tygodnia na mnie działa ponieważ wcześniej zjebałem kurację piciem alkoholu przez pół tygodnia i lek od tygodnia mi się wkręca od nowa , narazie czuję się zmęczony osłabiony , mam lęki i stan depresyjny , oby się zaczęło poprawiać bo pójście do roboty na 10h to jest jedno wielkie wyzwanie , oby zaczął działać , od tygodnia jestem oczywiście czysty od alko

scalono - łysy

Biorę dwa tyg , obecnie już 20 mg , narazie zero poprawy odczuwam napięcie psychiczne i fizyczne , ciągle objawy silnego stresu , funkcjonowanie na poziomie pójścia do pracy i potem spania , daje jeszcze z 2 tyg temu specyfikowi i szkoda się dalej chyba męczyć , jak się tu nie wkurwiać
  • 68 / 5 / 0
@aNti123999
I jak rozkręciło ci się te 20 mg jest spokój i brak nerwow?

Widzę że tu również są razu co biorą 30mg ? Daje to większe wyluzowanie brak napięcia psychicznego ? Bo głównie to mnie boli nie mam lęków tylko napięcie psychiczne i biorę 20 mg od dwóch tygodni wcześniej rok to brałem 10 mg a teraz coś się zjebało i podwyższyłem dawkę , coś tam się poprawia ale słabo to widzę. Może zwiększyć spróbować na 25mg?
  • 68 / 5 / 0
Zwiększyłem dawkę 20 mg , i dalej jest te cholerne napięcie psychiczne , nie możność relaksacji jak myślicie , czy paroksetyna była by lepsza na takie napięcie psychiczne aż ścisk głowy mam ?
  • 80 / 32 / 0
@powerade33 a próbowałeś pregabaliny? Myślę, że na Twój problem nawet mała dawka pregi bardziej by pomogła niż SSRI.
  • 68 / 5 / 0
@halowpierdol
Wszystko się zjebało rok temu po tym jak pojechałem do psychiatry z bezsennością a przepisał mi dukoksetyne która spowodowała takie napięcie że myślałem. Że przez okno wyskoczę w małej dawce tydzień to pobrałem i nie wytrzymałem , i już tak rok jak coś rozregulowała tak perfidnie że nie mogę dojść do siebie , ja już się zastanawiam czy nie wziąsc znów jej bo może to co ona rozregulowała to i wyreguluje bo w myśl zasady czym się strułeś tym się lecz . Pregalabine też biorę i esci od roku i w lato czułem się dobrze ale byłem na większych dawkach pregalabiny tak 500-600 na dzień ale boję się tego brać w dużych dawkach i teraz zjechałem do 100 mg rano i 200 na wieczór i czuję że ta dawka huja daje i właśnie tak się męczę cały czas z tym napięciem , a jak i jest napięcie to i nie ma humoru i jest deprecha . Tylko sen przynosi ukojenie ale wiadomo żeby zasnąć muszę wziąsc albo zolpidem 10 mg albo teraz biorę esogno 3 mg . Niewiem co myślisz o tym przypadku kolego ? Czy ta duloksetyna mogłaby brana tydzień czasu coś uszkodzić w mózgu czy to tylko kwestia rozregulowania i muszę walczyć dalej . Ahhh naprawę już jestem na wykończeniu i przeklinam dzień w którym pojechałem do Warszawy do specjalisty od spraw bezsenności . I zamiast leczyć bezsenność on mi dojebał ssri
  • 50 / 6 / 0
@powerade33 Mi tez psychiatra na bezsennosc dała duloksetyne. Tak sie tu o niej naczytałem ,ze po 3 dniach odstawiłem 😂 Ty nie czytasz co bierzesz? Teraz mam taką fajną babeczke ,to ja jej proponuję czym bedziemy sie leczyc. To jest moj 4 psychiatra. Tych na 1 wizyte nie licze. A Ty wejdz na znany lekarz i poszukaj psychiatry online z dobrymi recenzjami. Dobry lekarz wyprostuje Ci to wszystko i przestaniesz "walczyc ". Bo tu nie o to chodzi. Ty masz AKCEPTOWAĆ to co sie z Tobą dzieje i wtedy napiecie schodzi. Psychologa masz?
ODPOWIEDZ
Artykuły
Czy lekarstwem na samotność, niepewność lub lęk mogą być psychodeliki?

Newsy
Płacił w kasie samoobsługowej. Z kieszeni wypadł mu woreczek z marihuaną (video)

Na udostępnionym przez policję nagraniu widać 20-latka, stojącego przy kasie samoobsługowej. Mężczyzna wyjmuje z kieszeni telefon, w tym momencie coś wypada mu z kieszeni. Jak się później okazało, był to woreczek z marihuaną.

Brazylijskie służby znalazły narkotyki na polskim statku. Ponad 100 kg kokainy

Brazylijska marynarka wojenna ujawniła na polskim statku "Polsteam Łebsko" 134 kilogramy kokainy. Narkotyki miały zostać przetransportowane do Maroka. Wiadomo, co dalej z polskim masowcem

Powstanie pierwszy w UK punkt bezpiecznego zażywania narkotyków

W ciągu najbliższego miesiąca w szkockim Glasgow zostanie otwarta pierwsza w UK oficjalna placówka umożliwiająca zażywanie nielegalnych narkotyków. Eksperci i działacze mają nadzieję, że przyniesie to znaczące zmiany w polityce narkotykowej - poinformował 'The Guardian'.