Dział poświęcony najprostszym pochodnym amfetaminy, oraz niej samej. To grupa stymulantów - oddziałują na układ katecholaminowy.
Więcej informacji: Amfetaminy w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 149 / 19 / 0
No najprawdopodobniej nie mam. Choruję na co innego, właściwie nie wiadomo do dzisiaj do końca co to jest (a trwa to już 13 lat!). Wykryto u mnie w SPECT niedoczynność struktur czołowych oraz obu wzgórz (thalamus po ang.). Objawia się to apatią, zobojętnieniem, anhedonią, spłyceniem emocjonalnym, niskim libido i niskim poziomem energii. A, no i brain fog. Tyle rzeczy już próbowałem, że czasami mam po prostu dość.

Najprawdopodobniej w tym roku kładę się na oddział w celu przeprowadzenia ECT. Enough of this bullshit.
  • 1047 / 298 / 2
 ! uwaga
ELVANSE DOSTĘPNY DLA KAŻDEGO W HURTOWNIACH DO DAWKI 50MG - ZWERYFIKOWANE 30S TEMU, nie dziękujcie bo i tak robiłem to dla siebie #egotop XD

ps. w sumie to szczerze, cena mnie aż tak na plecy nie rozjebała, bo paradoksalnie za terapię MPH płacę więcej niż za jedno opakowanie Elvanse 50mg. Ale wkurwiło mnie srogo brak kontaktu ze strony producenta, chuj im w dup, jak całej tej branży.

Sorry za post pod postem - później skleję, chodzi, żeby każdy obserwujący temat dostał powiadomienie. Też macie wypisywane receptę na Elvasnse RPZ czy RPW?
Zrzut ekranu 2025-01-14 o 11.33.20.png
scalono - Mx
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 438 / 66 / 0
Mam podejrzenie ADD, młody dorosły. myślicie, że psychiatra co nie ma problemu z benzo przepisze mi to, jak poproszę "na test, nowy lek"?
  • 93 / 5 / 0
14 stycznia 2025Merx pisze:
Sorry za post pod postem - później skleję, chodzi, żeby każdy obserwujący temat dostał powiadomienie. Też macie wypisywane receptę na Elvanse RPZ czy RPW?

Zrzut ekranu 2025-01-14 o 11.33.20.png
Ja miałem wypisane na RPW ale nigdzie nie mogłem tej recepty zrealizować - w aptekach w których byłem wymagają w większości przypadków RP.
Co ciekawe - w jednej mieli lek na stanie, ale... farmaceutka sama nie wiedziała jaka recepta jest poprawna i mimo że ściągnęli z hurtowni i mieli na stanie lek, to nie wydawali go pacjentom do czasu wyjaśnienia sprawy XD

Z tego co widzę jak rozmawiałem w aptekach to kwestia prawna tego nowego leku jest jeszcze nieuregulowana... I lekarze, farmaceuci sami nie do końca wiedzą co jest poprawne - RP, RPW czy RPZ...

Swoją drogą ciekawe masz dawkowanie - 1-1-0 - zapewne "off label" - zazdroszczę lekarza który jest tak otwarty i przepisał Ci 100 mg na dobę ba start :o mój jest rygorystyczny niestety... :/ choć długo do niego chodzę i ADHD mam bardzo uciążliwe...

Na Ciebie też Elvanse działa tak krótko? W teorii powinna działać 12-14 godzin... A w praktyce... osobiście na mnie działa 5-6h max , niezależnie od przyjętej dawki w mg - czy to 30, czy 50, czy 70.
Robiłem mały research na zagranicznych grupkach i forach i faktycznie niektórzy wolniej a niektórzy dłużej metabolizują lisdexamfetaminę. Ciekawe jaki jest tego "mechanizm" że u niektórych działa której, a u innych dłużej.
  • 1047 / 298 / 2
@NahoyCito skoro nie ma problemu z benzo i "NachoyCito" zacznij od mniejszego kalibru czyli metylofenidatu.

@kavva6 rozmawiałem z znajomym magistrem farmacji i powiedział mi, że RPZ to lek który może być wypisany przez lekarza ze specjalizacją tylko i wyłącznie - Taki jest stan elvanse i taki ma zostać. Może to i lepiej nawet.

Ja biorę jedną tabl na dobę, działa idealnie, nie ma porównania do tego syfu jakim jest pierdylofenidat, W końcu czuję się jakbym faktycznie dostał lek na ADHD, a nie na chujwieco.

Dawkę mam takąp przypisaną, bo mój lekarz zawsze leci z opakowaniami w maksymalnej ilości po prostu, bo się rzadko widujemy no dosłownie widujemy irl to raz na rok/dwa tak to wizyty online co pół roku, bo diagnozę mam dawno postawioną jednyna zmiana w lekach która była przez ostatni rok to dodanie klonazepamu do mczestawu lekarstw na lęk uogólniony i teraz zmiania medikinet na elvanse.
  • 105 / 6 / 0
@kavva6

A bierzesz inne leki ? Bo ja pomimo, że potrzebuje dużej dawki elvanse żeby widać było jakiś efekt to elvanse czuje długo ale kiedyś gdy jednocześnie klonazepam brałem miałem coś takiego, że jak zażyłem o 7 elvanse to o 12 albo 15 czułem jakby zjazd i brałem drugi raz, gdy po jakimś czasie znów miałem elvanse ale nie brałem już klonazepamu to działało już cały dzień więc zażywałem tylko raz rano i nie odczuwałem żadnego zjazdu, a nawet kolejnego dnia nie musiałem brać bo budziłem się i czułem się jeszcze jak po elvanse lekko, wg mnie winny był klonazepam którego zażywałem 2mg dziennie, oprócz tego jadłem w ciągu tygodnia przed rozpoczęciem zażywania elvanse 10 tabletek 200mg tramadolu. Na mnie metylofenidat działa dopiero w dawce 50 mg bez tolerancji i działa maks 1,5h a elvanse gdy brałem samo lub z 150mg wellbutrinu spokojnie na cały dzień wystarczało z tym, że ja musiałem jeść o 7 rano 1-5 tab elvanse 70mg.

Dzisiaj pierwszy raz od roku zażywam elvanse; rano o 7:00 zażyłem 50 mg i nie czułem nic, o 11 wrzuciłem kolejne 50 mg i po tej drugiej czuje i jest ok, miałem też ponad miesiąc przerwy od innych stymulantów, nie licząc bupropionu 150-300 mg/doba.

Ogólnie ja zauważyłem w przeszłości, że pierwszy dzień elvanse nie działa lub np po 4-5h ale kolejnego dnia już szybko czuć działanie.
  • 4 / / 0
Elvanse jest dostępny na RPZ, lecz powiedzcie mi dlaczego lekarzowi ani jednemu ani drugiemu nie wyświetlało się na ich stronie do wypisywania recept? Co oznacza że nie mogli wystawić recepty na elvanse bo nawet im się nie wyświetlało i lekarz powiedział że specjalista musiałby wystawić papierową receptę RPZ na ten lek.
Jak u was było z tym?
  • 1047 / 298 / 2
@papiesznik a był to lekarz specjalista psychiatrii czy innej specjalizacji? bo do tego właśnie próbujemy dojść czy tylko specj. pscyhiatrii może to wypisać.
  • 22 / / 0
Po ponad rocznej przerwie od jakichkolwiek stymulantow zostalo przepisane mi elvanse cofniejmy się o 3 lata już cpalem MPH przez 5mcy znaczy jesli branie srednio 50mg mozna by bylo tym nazwac co kompletnie rozjebalo mi uklad nagrody i wtrąciło w 2letnią cięzką depresje pamietam jak już trochę tego nie bralem i sprobowalem znowu po kilku mc jeden wielki huj nic same wfekty uboczne totalna tolerancja na wszystkie pozytywy .ale wracajac do dzisiaj biorąc elvansw poraz pierwszy nawet cos poruszylo gówno w przeręblu co prawda huja dało 30mg na skupienie bo nadal wolalem ogladac brainrot niż uczyc sie exscela i caly czas jak zabralem sie za niego to po 10 min wracalem na yt ogladac gówno jakies o clearheadzie nie ma mowy czulem sie zamulony kompletnie nie mogac myslec logicznie to nie to samo co po MPH że czujesz aiw jak produktywny zombie po elvansw czujesz sie jak tweaker znaczy z czasem postepu tolerki na MPH też zamiasr skupienia etc była zamuła i oscinka mozgu ale na poczatku byl clearhead i poprawienie zdolnosci poznawczych czego po elvanse nie mialem(albo nadal po roku i 2mcach nadal mialem cross tolerka) i po elvanse też powinien być clearhead i poukladane w głowie tak czy siak nie mialem tego . następnym razem jak wziąłem elvanse wziąłem mniejsza dawkę z 20mg na test aby zobaczyć czy mniej efektow ubocznych będzie no i bylo tym razwm bylem na korepetycjach i porzez 30 minut byla zauwazlna poprawa skupienia ale po tym wszedl brainfog i kompletnie nic nie ogsrnialem czulem sie jakby doszlo do smierci mozgu .no i trzeci raz tolerka magicznie wrocila nos kurwa jego mac jedyne co czulem to zamule okropną rozleniwienie i ten hujowy brainfog + ogromne poirytowanie mialem ochote kazdego rozpierdolic . podsumowując jak kiedyś cpales jakie kolwiek stimy pogodz sie z tym ze nigdy nie bedziesz mogl leczyc swojego adhd dla tego że nawet gdy odstawisz na tak dlugo jak ja tolerka wraca natychmiast
  • 1047 / 298 / 2
@majstr a o memantynie to żeś kuźwa słyszał? %-D

Bo narzekać umiesz pięknie, wręcz liryczno-cudownie, ale zrobić research i poszukać rozwiązania to już nie bardzo, co nie?
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Marihuana a zdrowie jamy ustnej: Nowe badania kontra nikotyna i snus. Co szkodzi bardziej?

Największe jak dotąd badanie długofalowego wpływu marihuany na zdrowie wykazało… tylko pogorszenie stanu dziąseł – a i to w mniejszym stopniu niż przy używaniu tytoniu czy snusa! Nie zaobserwowano innych poważnych negatywnych skutków zdrowotnych.

1 na 50 przewoźników był karany za narkotyki – nietypowe badanie z Holandii

Holenderski urząd statystyczny CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) opublikował wyniki nietypowego badania, mogącego wskazywać na powiązania między branża narkotykową a innymi, legalnymi sektorami gospodarki. Skupiono się przy tym na właścicielach firm oraz prezesach, a na szczycie rankingu pojawili się między innymi przewoźnicy.

Nie mógł pogodzić się z rozstaniem, rozsypał "biały proszek" na dachu auta byłej partnerki

36-latek dobijał się w gminie Giby (Podlaskie) do drzwi swojej byłej partnerki. Awanturował się i krzyczał, a na koniec rozsypał na dachu jej samochodu amfetaminę. Został zatrzymany przez policję. Był tak pijany, że nie był w stanie dmuchnąć w alkomat.