Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 386 / 148 / 0
@LeszekSmieszek adres to dowolny medyk może Ci wpisać z kosmosu, serio, tam jest burdel z adresami. A adres pacjenta na recepcie musi być (nie wiadomo po co i dlaczego ale musi), bez adresu nie wystawi recepty. Ja czasami mam też w pracy jakieś absurdalne adresy, niezgodne ze stanem faktycznym gdzie delikwent mieszka i przestałam to już poprawiać, bo moje poprawienie wniesie tyle że na danym dokumencie może i będzie prawidłowy, ale jak za 2h bym chciała ponownie coś wystawić, to znowu wskoczy ten absurdalny adres mimo, że kliknę za pierwszym razem aktualizację danych w wykazie usługobiorców. Ta rządowa aplikacja jest dziurawa jeszcze, oni cały czas przy tym grzebią, bo np. od paru tygodni nie chce weryfikować ubezpieczenia (wcześniej działało) i nie mogą dojść co się zepsuło xD
Błędy można zgłaszać też do CeZu mailowo jakby co - ja tylko tak zgłaszam, ale no ja zgłaszam błędy w aplikacji to na inny @ niż ten dla użytkowników - pacjentów. Czeka się na odpowiedź (czasami kilka godzin, czasami kilka dni), ale odpowiadają.

Co do recepty na Nimesulid - może wystawił papierową? system nie działał czy coś? One się z czasem pojawią też w IKP, ale nie wiem czy w panelu pacjenta czy tylko dla lekarza do wglądu że taka recepta była wystawiona i zrealizowana (ale wtedy nie ma informacji kto wystawił i gdzie). Niektórzy już mają z tego co widziałam jak weryfikowałam recepty pacjentów.
  • 17 / / 0
Myślicie, że farmaceuta mógłby zamienić 50 tabletek mph na 2 opakowania, lekarz rodzinny mi znowu przepisał 50, a ostatnio farmauceta powoedział, że nie ma w hurtowaniach takiego
  • 386 / 148 / 0
@lotus62 nie, bo nie ma opakowań po 25 tabletek. Łączna ilość substancji musi się zgadzać. Zgłoś się do rodzinnego po korektę recepty. Moze Ci wydać albo jedno 30 tabl. , albo musisz zmienić receptę.
  • 85 / 12 / 0
11 maja 2025lotus62 pisze:
Myślicie, że farmaceuta mógłby zamienić 50 tabletek mph na 2 opakowania, lekarz rodzinny mi znowu przepisał 50, a ostatnio farmauceta powoedział, że nie ma w hurtowaniach takiego
Nie wiem co to za hurtownie, u mnie jest ;)
Tak czy owak, warto spróbować w innej aptece. Można też próbować zamiennikiem, leków z mph trochę jest. Kwestia jeszcze uwalniania, żeby się zgadzało, chociaż ja dostałem niedawno w aptece zamiennik, który miał mr zamiast cr i nie robiło to farmaceucie różnicy.
  • 40 / 2 / 0
Niby tak się prawo pozmieniało ale udało mi się na same skierowania i stare recki wycenić 3x2mg xanów(!!) i paczkę klona na to samo xD szkoda że z opio już taki problem, cut

pkt. 3 regulaminu zamieszczonego w 1 poście. Regulaminu ogólnego zresztą też. Pytania o źródła to nie tu. na razie tylko słowne zwrócenie uwagi. następnym razem będzie z warnem. lady.
Dobry ćpun, podobnie jak saper, myli się tylko raz.
  • 19 / / 0
Wie ktoś jak w obecnej ekonomii z dostaniem pregabaliny w celach przeciwlękowych i na sen bez jakiejś historii leczenia ani recept oprócz jakiejś tam sertraliny kilka miesięcy temu
  • 1039 / 297 / 2
@PowolnyM402 szanse są, ale nikłe. próbować możesz, jak masz hajs, a gdzie to już nie w tym wątku.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 11 / 2 / 0
a to akurat bzdura, bez żadnych rozmów z lekarzem ani przedkładania historii leczenia da się wyrwać pregabalinę (2 op 56 tabsów 150 mg) przez teleporadę, no ale jest zakaz podawania źródeł, także mogę powiedzieć tylko, że na jednej stronie na luzie przechodzi
  • 19 / / 0
A jeżeli chodzi o depakine albo lamotrygine bez wcześniejszej recki to luz czy nie bardzo jednak?
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Zaskakujące słowa Tomasza Lisa. "Odrobina amfy by Rafałowi nie zaszkodziła"

Zaskakujące słowa Tomasza Lisa! W swoim internetowym programie, w którym dyskutował na temat kampanii wyborczej, nagle stwierdził, że "odrobina amfy [amfetaminy - dop. red.]" Rafałowi Trzaskowskiemu by "nie zaszkodziła".

Magazyn z narkotykami na dachu budynku

Stołeczni policjanci wkroczyli w czwartek na warszawską Pragę, gdzie na ulicy Brzeskiej zlikwidowali magazyn z narkotykami. Zatrzymali do sprawy 39-latka, do którego mogły należeć znalezione substancje: heroina, amfetamina, mefedron, kokaina i marihuana.

"Narkociak" próbował przemycić narkotyki do więzienia

Koci kurier z narkotykami wpadł na gorącym uczynku. Strażnicy kostarykańskiego więzienia zatrzymali kota, który do futra miał przyklejone paczki z marihuaną i crackiem. Zwierzak próbował przedostać się na teren zakładu karnego.