Dział poświęcony licznej grupie pochodnych katynonu, oraz jemu samemu. Podstawą ich budowy jest 2-amino-1-arylopropan-1-on.
Więcej informacji: Beta-ketony w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Witam! To mój pierwszy post i nie wiem, czy dobrze robię, zakładając nowy temat. Otóż zakupiłem tak zwany kryształ z ulicy, a paczka, którą dostałem, była lekko wilgotna. Kamyczki są dosyć twarde, nieprzezroczyste, z białym nalotem. Postanowiłem, że spróbuję go wysuszyć, więc wrzuciłem do plastikowego pojemnika cały towar i zostawiłem otwarty na kilka dni, bo mi się o nim zapomniało.

Nie wiem, jak to powiedzieć, ale towar zmienił swoją postać na płynną, gęstą, chyba oleistą ciecz, w której widać jeszcze resztki pływających kamyczków. Ktoś jest w stanie wytłumaczyć, dlaczego tak się stało???

Pierwszy raz spotykam się z czymś takim, ale od samego początku towar wydawał mi się dziwny. Jeśli powinienem umieścić ten post w innym dziale, to proszę o przeniesienie.
  • 1040 / 297 / 2
@DobryWujas
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 770 / 176 / 0
Obstawiam zbyt małą ilość dodanego kwasu użytego do wysolenia produktu. W związku z czym sól tzn ten kryształ który Cię interesuje jest jakby na granicy pomiędzy byciem wolną zasadą, a solą.

Inną opcją jest dramatyczna ilość zanieczyszczeń, gdzie aż keton nie może się utrzymać w stanie soli, ale wątpię. Rozpuszczalnik już by odparował. Wrzuć zdjęcie. Raczej nie do odratowania.
  • 2921 / 243 / 0
User powyżej chyba dobrze napisał, na zdrowy rozum i znajomość chemii to tak wygląda. Chociaż moją pierwszą myślą było, że towar wszedł w jakąś reakcję z tlenem z powietrza i zmienił swoją konsystencję.

BTW: kto pamięta z czasów legalności 4-AcO-DMT ten może kojarzyć, jak zmieniało to kolor i konsystencję zostawione przy dostępie do słońca/tlenu* - substancja robiła się brązowa i brejowata, sam miałem taki przypadek i oddałem to co zmieniło wygląd jednemu userowi z tego forum.

* zastanawia mnie, dlaczego ludzie zawsze w podobnych przypadkach piszą o tlenie, a nigdzie nie ma wzmianki o azocie, czyżby był on obojętny dla związków chemicznych ? :> Pytanie na serio, jak ktoś wie to prośba o podzielenie się wiedzą.
Dawny nick: tur3k
  • 3 / 1 / 0
@Amunicja
Azot stanowi ~78% powietrza, jest w normalnych warunkach chemicznie obojętny, bo ma bardzo stabilne wiązanie potrójne i nie wchodzi łatwo w reakcje. Dlatego właśnie tlen (O₂), mimo że stanowi tylko ~21% atmosfery, jest głównym „winowajcą” przy utlenianiu i degradacji związków organicznych — w tym 4-AcO-DMT.

Jeśli substancja była wystawiona na działanie światła (zwłaszcza UV), wilgoci i tlenu, to bardzo możliwe, że doszło do hydrolizy acetoksygrupy (czyli przekształcenia 4-AcO-DMT do 4-HO-DMT) oraz dalszego utleniania do chinonów i innych polarnych produktów. Te związki często mają inną barwę i lepkość, stąd ta charakterystyczna „brejowatość”.

W skrócie: azot jest biernym tłem, a tlen i światło są aktywnymi czynnikami degradującymi. Dlatego właśnie w laboratoriach i przemyśle przechowuje się wrażliwe substancje w atmosferze obojętnej — właśnie z azotu albo argonu.
Ostatnio zmieniony 17 maja 2025 przez Vesuviu, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Nie mógł pogodzić się z rozstaniem, rozsypał "biały proszek" na dachu auta byłej partnerki

36-latek dobijał się w gminie Giby (Podlaskie) do drzwi swojej byłej partnerki. Awanturował się i krzyczał, a na koniec rozsypał na dachu jej samochodu amfetaminę. Został zatrzymany przez policję. Był tak pijany, że nie był w stanie dmuchnąć w alkomat.

Po debacie prezydenckiej wzrosło zainteresowanie woreczkami nikotynowymi

Debata prezydencka 23 maja br. pokazała, że Polacy nie wiedzą, czym są saszetki nikotynowe oraz snusy, a także czym się różnią. Sztab wyborczy Karola Nawrockiego podał, że kandydat na prezydenta podczas debaty przyjął snus. Sam Karol Nawrocki sprostował, że była to saszetka nikotynowa. Tymczasem różnica między oboma produktami jest ogromna. Snus zawiera tytoń, którego nie ma w saszetce, a jego sprzedaż w UE – z wyjątkiem Szwecji – jest zabroniona.

Rekordowe uderzenie w narkobiznes. Zlikwidowano 19 laboratoriów i ujęto 67 osób

Co najmniej tysiąc funkcjonariuszy wzięło udział w największej w ostatnich latach operacji wymierzonej w syndykat narkotykowy działający na terenie Ukrainy. Zlikwidowano 19 laboratoriów i 17 magazynów oraz zatrzymano 67 osób, w tym 32-letniego bossa organizacji. Szacuje się, że miesięcznie narkogang produkował nawet 700 kg mefedronu, alfa-PVP i amfetaminy.