Więcej informacji: Dekstrometorfan w Narkopedii [H]yperreala
Sądzicie, że DXM może indukować myśli samobójcze u normalnych, zdrowych osób?
Oczywiście definitywnej odpowiedzi udzielić się nie da, gdyż grupa docelowa dla DXM jest z założenia związana ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia myśli samobójczych.
Dobrze znane są ostrzeżenia o potencjale pro-samobójczym leków antydepresyjnych w okresie rozpoczynania lub powrotu do terapii. Dotyczy głównie starszych rodzin SSRI/SNRI I generacji, a mimo to większość nowych produktów, jak ceniony przez lekarzy es/citalopram nie są uznawane za w pełni bezpieczne.
DXM bez wątpienia należy włączyć do grupy substancji działających jako SSRI, jednak działające krótkotrwale i niepewnie. Co za tym idzie DXM będzie narażał użytkownika na powtarzający się cykl pobudzania-wyciszania pomp wychwytu zwrotnego, który uznawany jest za naczelną przyczynę podwyższonego zagrożenia wystąpieniem mysli samobójczych podczas re/introdukcji terapii lekami SSRI.
Więc dlaczego serotonina miała by działać w tak przeczący logice sposób?
Przyczyną jest szósty członek rodziny receptorów serotoninowych 5-HT6. Podczas gdy pozostałe sześć receptorów 5-HT działają różnorodnie pobudzająco na tkankę nerwową, 5-HT6 wykazuje działanie szeroko blokujące, głównie w obszarze hamowania neuronów GABA- i dopaminoergicznych.
Pobudzanie 5HT6 odpowiada za negatywne efekty tryptamin zawartych w grzybach z rodziny Psilocybe, których za to nie obserwuje się podczas działania tryptamin kaktusów Lophophora i wiąże się to z brakiem aktywnośći 5HT6 meskaliny.
Sądzicie, że DXM może indukować myśli samobójcze u normalnych, zdrowych osób?
Gdzie to się kończy a gdzie zaczyna, w którym punkcie?
IMO DXM jest dziwnym antydepresantem, bo samopoczucie jest już podwyższone następnego dnia na kacu/zejściu.
Mi niedawno wkręciła się schizofrenia, zdiagnozowałem u siebie bezpodstawnie na tripie schizofrenie i strasznie się tego przestraszyłem, doszedłem wtedy do wniosku, że cały mój samorozwój ch.. strzelił i jestem zwykłym szarym człowiekiem. Nazajutrz te myśli odpłynęły jak ręką odjął .
Dużo prędzej zaszkodzi gdy bierze się DXM w roli cudownego leku na poprawę nastroju, depresję ... i kaszel (w tej kolejności). Bez pracy nad sobą pożytek będzie zerowy.
Magiczne grzybki działają na mózg dłużej. Odkrycie pomoże w leczeniu depresji
Jeden na dziesięciu trzydziestolatków pracuje pod wpływem. Naukowcy biją na alarm
Historyczna zmiana w globalnej polityce narkotykowej
30% Polaków w wieku od 15 do 34 roku życia przyznaje, że miało kontakt z narkotykami
Krajowe Centrum Przeciwdziałania Uzależnieniom informuje, że dane dotyczące zażywania narkotyków w Polsce przez młodych ludzi są niepokojące. 30% Polaków w wieku od 15. do 34. roku życia przyznaje, że miało kontakt z narkotykami. Kolejne akcje policji pokazują, że problem jest. W dwa dni zatrzymano w sumie 13 osób mających związek z handlem narkotykami.
Gdańsk: Chciał sprzedać policjantom narkotyki w promocyjnej cenie
- Czego potrzebujecie? - usłyszeli policjanci w cywilu od 38-latka na jednym z gdańskich parkingów. A potem padła oferta zakupu w promocyjnej cenie marihuany i amfetaminy.
Ponad 20% młodych dorosłych sięga po marihuanę lub alkohol, by zasnąć – badania z USA
Problemy ze snem to coraz powszechniejsze wyzwanie wśród młodych dorosłych. Jak pokazują najnowsze dane z badania opublikowanego w „JAMA Pediatrics”, ponad 20% osób w wieku 19–30 lat w USA sięga po marihuanę lub alkohol, aby ułatwić sobie zasypianie. Naukowcy z Instytutu Badań Społecznych Uniwersytetu Michigan podkreślają, że choć takie substancje mogą przynosić krótkoterminową ulgę, w dłuższej perspektywie mogą nasilać problemy ze snem i zwiększać ryzyko uzależnień.