Cypress pisze: Źle mnie zrozumiałeś, chodzi mi o stronę czysto prawną. Jak długo morfina się utrzymuje we krwi i czy testy są ilościowe, czy jakościowe (tzn czy test rozróżni czy brałem jedną, dwie, czy tak jak pszesz 20).
Strona "czysto prawna" wygląda tak, że nikogo nie obchodzi czy leczyłeś kaszel, bo lecząc go wg zalecanych dawek progu nie przekroczysz. Jeśli leczyłeś go tak, że zjadłeś 20 tabletek, trzeba było wiedzieć lepiej i nie prowadzić samochodu.
Kazik pisze:Test ma próg odcięcia - powyżej pewnego stężenia metabolitów morfiny we krwi będzie wynik pozytywny. Biorąc jedną czy dwie tabletki z kodeiną nie masz szans progu tego przekroczyć. Biorąc 20 przekroczysz go prawie na pewno.Cypress pisze: Źle mnie zrozumiałeś, chodzi mi o stronę czysto prawną. Jak długo morfina się utrzymuje we krwi i czy testy są ilościowe, czy jakościowe (tzn czy test rozróżni czy brałem jedną, dwie, czy tak jak pszesz 20).
Ja myślę, że taka ściema może przejść, dużo zależy od sędziego. Trzeba by tylko jakoś dobrze rozegrać (nie wiem, przewlekłe leczenie kaszlu czy bólu lekami OTC, dobrze by było mieć jakiegoś zaufanego lekarza, który w razie czego mógłby zaświadczyć; opinia od ludzi z otoczenia, że po tych lekach funkcjonujesz normalnie). Na ulotce jest napisane, że "MOŻE upośledzać", nie, że musi. A tak na marginesie - jak ktoś ma dajmy na to grypę i gorączkę 39 stopni to nie ma podstawy prawnej, żeby zakazać mu prowadzenia pojazdu (chyba, że jest?) a na pewno będzie w gorszym stanie niż ktoś kto np. wypił trzy piwa...
No ale dopóki nie dowiemy się jak dokładnie działają te testy to możemy sobie gdybać.
NIECH ŻYJE!!!
Be the plague in their society
Be the one, they'll call tragedy
Hegemon_Krwawy@safe-mail.net
No właśnie 'prawie na pewno'. Tutaj na dobrą sprawę nic nie wiadomo na pewno. Z tym progiem to też śliska sprawa bo jak ktoś leczy przewlekły ból i ma tolerancję na morfinę (bo przecież są też ludzie którzy się tym leczą :) ) i stosuje ją w dawkach, które uśmierzają ból, ale nie jest po tym jakoś mocno nagrzany, może normalnie funkcjonować to co?
Taki człowiek automatycznie nie może prowadzić pojazdów? Bo w ewnetualnych testach morfinę na pewno by w takim przypadku wykryto... Jak to jest?
Ja myślę, że taka ściema może przejść, dużo zależy od sędziego. Trzeba by tylko jakoś dobrze rozegrać
A tak na marginesie - jak ktoś ma dajmy na to grypę i gorączkę 39 stopni to nie ma podstawy prawnej, żeby zakazać mu prowadzenia pojazdu (chyba, że jest?) a na pewno będzie w gorszym stanie niż ktoś kto np. wypił trzy piwa...
Stanisław z Warszawy pisze: Ostatnio znów zawijają do szpitala na badanie, jeśli mają podejrzenia. Znaczy się, testery się skończyły, i przy obecnej sytuacji budżetu, raczej nieprędko wrócą.
Piszcie kiedykolwiek
Wszystko co napisałem na tym forum to prawda; opisywane sytuacje miały miejsce..
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Ministerstwo Rolnictwa alarmuje. Chodzi o nową akcyzę na alkohol
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wystąpiło do Ministerstwa Finansów o wycofanie planowanej podwyżki podatku akcyzowego na alkohol.
Naukowcy ostrzegają: „pożycza energię” kosztem nocnej regeneracji i napędza błędne koło
Kofeina wpływa na jakość nocnego wypoczynku i może skracać sen lub utrudniać zasypianie - wynika z badań. Jednak nawet przy pozornie prawidłowej długości snu może zmniejszać aktywność wolnofalową i przesuwać obraz EEG w stronę bardziej czuwającego mózgu – oceniła ekspert prof. Donata Kurpas.
Po zjedzeniu tego grzyba zaczniesz widzieć „malutkich ludzi”. A nawet nie zawiera psychodelików
Wyobraź sobie, że po zjedzeniu dziko rosnącego grzyba nagle zaczynasz dostrzegać wokół siebie… miniaturowe postaci. To jednak nie wina znanych substancji psychodelicznych – przypadek Lanmaoa asiatica całkowicie przeczy chemicznej logice.