Dział poświęcony przede wszystkim chorobom i nadzwyczajnym skutkom kombinacji tychże z substancjami psychoaktywnymi.
Regulamin forum
Uwaga! Dział zawiera wątki na temat chorób, gdzie osoby dotknięte daną chorobą mogą dyskutować o szczególnych dla siebie problemach!
Nie jest to dział, w którym właściwe są wątki "czy XYZ powoduje ABC-emię" – takie pytania należy kierować do działu/wątku o substancji XYZ!
ODPOWIEDZ
  • 2 / / 0
Witam,
Chorowałem na zapalenie wątroby typu A. Macie może informacje jak MDMA oddziałowuje na wątrobę. Jestem świadomy ze na pewno ja obciąża ale czy spożywanie raz na kilka miesięcy może mocno odbić się na zdrowiu? :extasy:
  • 10 / 2 / 0
Po wpisaniu w wyszukiwarce "MDMA" i "liver damage" dostajemy bardzo dużo wiarygodnych wyników wskazujących, że obciążenie dla wątroby może być spore. Wyskakują linki do badań opisujących zarówno przypadki nagłej niewydolności wątroby spowodowanej spożyciem, jak i postepującego zapalenia spowodowanego przez regularne spożywanie.

https://www.thelancet.com/journals/lanc ... 3/fulltext
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 3X08000544
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1383078/

W tym pierwszym linku, w Lancecie, czyli superprestiżowym piśmie medycznym, piszą roztrzygająco:
Nevertheless, the causal role of MDMA in hepatotoxicity is evident
Pewnie nie to chciałbyś usłyszeć. Myślę sobie, że na twoim miejscu przerzuciłbym się na LSD. Informacji o hepatotoksyczności tej substancji szukałem kiedyś dość intensywnie, a nie znalazłem na ten temat nic. Zrobiłem też swego rodzaju eksperyment, odstawiając na ponad miesiąc alkohol i jednocześnie używając 3 razy LSD, po czym zrobiłem badania i okazało się, że wartości enzymów wątrobowych bardzo mi się wtedy poprawiły.
  • 83 / 4 / 0
Trochę może ryć, jeszcze nie wiadomo co w tych cukierkach jest
  • 244 / 58 / 0
Przecież wiadomo... narkotyki a narkotyki to "zuo".
Obojętnie co nie zrobisz... będziesz żył do końca życia a życie to umięjtność dokonywania wyborów, ponoszenia konsekwencji, refleksji i brania odpowiedzialności.
„Bądź światłem sam dla siebie” Budda Gautama
  • 1290 / 364 / 0
nie watroba powinienes sie martwic tylko mozgiem. A MDMA wbrew powszechnej opinii to jedna z wiekszych masakr po jednorazowym uzyciu.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
USA: największe w historii aresztowania członków mafii fentanylowej

Władze federalne poinformowały we wtorek o skonfiskowaniu ponad 400 kilogramów fentanylu w największej w historii operacji Agencji ds. Zwalczania Narkotyków (DEA). Aresztowano 16 osób oraz zabezpieczono rekordową sumę gotówki liczoną w milionach dolarów, broń palną i pojazdy.

"Bardzo lubiłem amfetaminę". Znany muzyk o narkotykach

Kazik Staszewski opowiedział o swoim doświadczeniu z narkotykami. Muzyk sporo eksperymentował z używkami.

Ten napój to hit w USA. Sprzedaż rośnie jak szalona, alternatywa dla drinków

Rewolucja na rynku napojów trwa – Amerykanie coraz częściej sięgają po napoje z THC zamiast po alkohol. To już nie nisza, a branża warta setki milionów dolarów, która zmienia oblicze rynku spożywczego i wywołuje poruszenie wśród regulatorów.