Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 2429 / 579 / 155
Dokładnie, etanol też wzmacnia działanie sedatywne. No a przecież piwo jest przede wszystkim właśnie z chmielu… :-D

Właśnie z tych ziołowych płynów na etanolu na uspokojenie jednym z lepszych jest też Nervosol (podobny skład, ale więcej substancji czynnych -
Arcydzięgiel + lawenda + waleriana + melisa + chmiel.
Uwaga! Użytkownik taurinnn nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1 / / 0
Mniszek lekarski polecam a tak powaznie polecam się najac do zbierania szyszek chmielu
  • 9390 / 1830 / 2
01 listopada 2018taurinnn pisze:
Dokładnie, etanol też wzmacnia działanie sedatywne. No a przecież piwo jest przede wszystkim właśnie z chmielu… :-D

Szyszki dodaja do smaku.
To nie glowny skladnik piwa.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 2429 / 579 / 155
[mention]Stteetart[/mention] Ale jednak chmiel świetnie współgra z etanolem.
Uwaga! Użytkownik taurinnn nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1007 / 273 / 0
Ja se biorę jednego tabsa szyszki chmielu na spanie i działanie określam jako spoczko.
  • 3245 / 617 / 0
Ja ładowałem w siebie takie ilości szyszek że mam wrażenie że już cały czas jestem pod wpływem terapeutycznym który był bardzo istotny w ciągu trwania tankowania naparu, plus działanie rekreacyjne też było widoczne.

Aż poszedłem sobie zaparzyć kubek, bo miałem resztkę w kuchennej szafce.

scalono - WRB
indeks.jpg
Testował ktoś tymbark chmiel?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1037 / 243 / 0
Mógł by ktoś wrzucić pdf-a z właściwościami chmielu bo na poprzednich stronach coś jest ale pełen artykuł jest płatny ;(
  • 3245 / 617 / 0
Takie coś tylko mam,
Właściwości lecznicze chmielu zwyczajnego.pdf
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1957 / 230 / 0
skoro to nie sprawka chmielu, to dlaczego piwo tak przyjemnie zmula i usypia?
Uwaga! Użytkownik MartwyNarkoman nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3245 / 617 / 0
Mam zamiar zrobić wielki come back do chmielu, kupię w magicznym ogrodzie, bo pomimo że to drogi sklep, to chmiel 250 gram torba bardzo tanio wychodzi, na dodatek jakość pewna na poziomie ekstraklasy.
ODPOWIEDZ
Newsy
Polacy robią to w samotności. W domach, nie na imprezach. A królowa jest tylko jedna

Coraz częściej używamy substancji psychoaktywnych w samotności. Szczególnie popalamy. I nie chodzi rzecz jasna o papierosy dostępne w kiosku. O czym to świadczy? – O tym, że te substancje są wykorzystywane do regulacji emocji, takich jak lęk, smutek czy napięcie – dr Gniewko Więckiewicz, psychiatra ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego komentuje wyniki raportu PolDrugs 2025.

Alkohol miał swój udział w powstaniu złożonych hierarchicznych społeczeństw

Alkohol towarzyszy nam od tysiącleci. Używały go wszystkie wielkie cywilizacje. Znali go Majowie, Egipcjanie, Babilończycy, Grecy, Chińczycy czy Inkowie. Odgrywał ważną rolę w ceremoniach religijnych, wciąż jest ważnym elementem spotkań towarzyskich. Był środkiem płatniczym, służył wzmacnianiu i podkreślaniu pozycji społecznej. W najstarszym znanym eposie literackim „Eposie o Gilgameszu” jednym z etapów ucywilizowania Enkidu – który symbolizuje tam dziką naturę, niewinoość i wolność – jest wypicie przezeń piwa.

Z Brazylii do Europy z kawą i kokainą. Kulisy sprawy drobnicowca Blume

Drobnicowiec Blume, który w 2023 roku obsługiwał transatlantycką trasę handlową pod togijską banderą, dziś stał się symbolem jednego z największych przejęć narkotyków na wodach europejskich. Wydarzenia związane z jego zatrzymaniem obnażają skuteczność współpracy służb międzynarodowych oraz skalę wykorzystywania żeglugi morskiej przez zorganizowane grupy przestępcze.