Heterocykliczne substancje modulujące potencjał neurotransmisji GABA, będące pochodnymi dwuazepiny – np. diazepam, czy klonazepam.
Więcej informacji: Benzodiazepiny w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 136 / 11 / 0
@Vetulani44

Benzo głównie potrzebuje na takie cięższe sytuacje jak wyjazd za granice, ataki paniki to mój sposób na lekarza, żeby dał bo ja nie wiedziałem co mam powiedzieć.
Już chyba na lewo będzie lepiej.

Nic innego poza pregą i snri nie biorę.
Żadnych używek.
  • 44 / 3 / 0
Jak to jest z tą tolerancja krzyżową benzo z alkoholem? Bo ja po 1 piwie czuję się chwilę pijany a benzo mogę zjeść znaczne ilości najwięcej zdarzało się mix 2,5 mg alpry i 2 mg klona bez tolerancji nie być jakoś bardzo sponiewieranym.

przeniesiono - łysy
  • 238 / 49 / 0
alkohol ma dużo bardziej rozległe działanie na wiele układów w mózgu a benzo działa wybiórczo z reguły tylko na GABA choć nie zawsze.
Wszystkie substancje GABA-ergiczne zwiększają tolerancje, na siebie, alkohol działa słabiej na gaba niż benzo więc powoduje mniejszy wzrost tolerancji.

przeniesiono - łysy
and its going to suck.
It's not going to be fun.
  • 263 / 30 / 0
Rozumiem, to jeszcze pytanie odnośnie stosowania nikotyny po benzodiazepinach. Jak bardzo nikotyna obniża stężenie benzo we krwi? Czytałem gdzieś, że obniża dość zacznie i sam po wzięciu alpry i zapaleniu kilku fajków praktycznie przestaje czuć działania leku, jest to jakoś obliczone mniej więcej?

przeniesiono - łysy
  • 2231 / 379 / 0
nikotyna pobudza , zioła hamuje , więc lądujesz w okolicach ZERO

przeniesiono - łysy
  • 2394 / 653 / 0
Nie do końca tak. nikotyna pobudza w bardzo lajtowym stopniu dlatego interakcja nikotyny z z benzo że niby to pierwsze zbija drugie jest na poziomie placebo.
Co zaś się tyczy zioła to tutaj jak najbardziej jest efekt: wgnioty w fotel, efekt totalnego luzu i odcięcia się emocjonalnego od wszystkiego uzyskujemy natychmiast po przyjęciu porządnej chmury będąc pod wpływem benzo

przeniesiono - łysy
  • 263 / 30 / 0
nikotyna a leki
Pod wpływem dymu tytoniowego wyraźnie spada też stężenie przeciwdepresyjnej fluwoksaminy (Fevarin), leków nasennych z grupy benzodiazepin (Oxazepam, Relanium, Xanax, Lorafen), takryny (Cognex) stosowanej w chorobie Alzheimera oraz kortykosteroidów wziewnych (np. Flixotide, Seretide, Salmex).
Takie coś znalazłem u wujka duckduckgo, jeżeli jest to faktycznie na poziomie placebo, to dobra wiadomość, bo bardzo przyjemnie się pali fajki po benzo :)

przeniesiono - łysy
  • 4291 / 698 / 2117
17 sierpnia 2024PolskiLen pisze:
alkohol ma dużo bardziej rozległe działanie na wiele układów w mózgu a benzo działa wybiórczo z reguły tylko na GABA choć nie zawsze.
Wszystkie substancje GABA-ergiczne zwiększają tolerancje, na siebie, alkohol działa słabiej na gaba niż benzo więc powoduje mniejszy wzrost tolerancji.
Nie do końca można zgodzić się z takim stwierdzeniem. alkohol oddziałuje na mózg w sposób bardziej złożony niż benzodiazepiny, które przede wszystkim wpływają na receptory GABA-A. Warto pamiętać, że wszystkie substancje działające na układ GABA-ergiczny, w tym zarówno alko, jak i benzosy, mogą prowadzić do rozwoju tolerancji.

Jednakże, trudno jednoznacznie ocenić, że alkohol prowadzi do mniejszego wzrostu tolerancji w porównaniu z benzodiazepinami, ponieważ mechanizmy indukowania tolerancji przez te substancje mogą różnić się w zależności od ich specyficznego działania, stosowanych dawek, częstotliwości używania, a także indywidualnych predyspozycji osoby zażywającej. A w twoim poście sugerujesz jasno, że „powoduje mniejszy wzrost tolerancji”.

W istocie, zarówno alko, jak i benzo, mogą wywoływać tolerancję na różne sposoby, co czyni porównania między nimi bardziej skomplikowanymi i uzależnionymi od licznych czynników biochemicznych i psychologicznych.

przeniesiono - łysy
https://tiny.pl/dkvnh (Słoń „raper” o [hyperrealu]).
Chcesz wspomóc narkopedię swoją wiedzą? Pisz na — martwamysz/at/tuta.io
Dołącz do Hajpowego Mastodona - kliknij„link na końcu”i dołącz do naszej społeczności! — https://hyperreal.cyou
  • 2231 / 379 / 0
alkohol to nerotoksyna, siada na mózg, wątrobę, zatruwa cały organizm (aldehyd octowy, kac). 100 razy bardziej wolę wziąć benzo niż alkohol.

przeniesiono - łysy
  • 263 / 30 / 0
Otóż doszedłem do takich samych wniosków jak przedmówca, przepiłem 10 lat swojego życia weekendowo bo bałem się leków i alkoholem zabijałem stres. Po 1-2 dniach picia kac jest nieporównywalnie większy i dłuższy, niż wzięcie jakichkolwiek leków/nootropów by ukoić stres czy nawet fajnie się bawić po niektórych. Komfort życia pijąc alkohol okazjonalnie i zamiast tego wzięcie leków to w ogóle inna liga i możliwości :) Wiadomo zawsze znajdzie się grupa osób która zacznie brać codziennie bo jest fajnie, czy to alkohol, leki czy mocniejsze środki. Testując całą gamę i skutki uboczne w postaci zjazdów i uszkodzeń mózgu, jednak wybieram doraźnie leki.

przeniesiono - łysy
ODPOWIEDZ
Newsy
Alkohol a rak: Każdy łyk może zwiększać ryzyko nowotworów

Alkohol jest jednym z najczęstszych czynników ryzyka rozwoju raka, odpowiedzialnym za około 100 tys. przypadków rocznie w USA. Naukowcy odkrywają coraz więcej mechanizmów, przez które alkohol uszkadza komórki i przyczynia się do powstawania guzów. Choć spożycie alkoholu jest powszechne, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z powiązania między alkoholem a rakiem.

Baner reklamujący sprzedaż mefedronu wisiał na płocie sopockiego kempingu

Na ogrodzeniu kempingu przy ul. Bitwy pod Płowcami w Sopocie zawisł baner z kodem QR, który po zeskanowaniu prowadził do strony oferującej sprzedaż mefedronu. To kolejny przypadek, po niedawnych doniesieniach z Gdańska, reklamowania sprzedaży narkotyków za pomocą umieszczanych w miejscach publicznych kodów QR.

10 lat więzienia dla producenta metamfetaminy. Legnicki sąd wydał wyrok

Przestępstwa narkotykowe to coraz większy problem. W jednej z takich spraw zapadł właśnie wyrok. Sąd Okręgowy w Legnicy skazał na 10 lat więzienia 34-letniego Jakuba C., który na przemysłową skalę produkował metamfetaminę. Wytwórnia działała w garażu na terenie prywatnej posesji w Niemstowie pod Lubinem.