Benzedryna, psychedryna, α-metylofenyloetyloamina
Więcej informacji: Amfetamina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 5788 / 1186 / 43
Skoro tak mówią dentyści, to chyba jest to prawda. Najważniejsze to mieć dobrego stomatologa i regularnie badać.
>A komendant po tym gównie ląduje na Kolskiej.
  • 75 / 8 / 0
@london5 jeśli zapytasz nawet doktora stomatologii zachowawczej o amfetaminie to ci nic nie powie. Moim zdaniem jeśli taka np. nikotyna czyli e-papierosy są szkodliwe na szkliwo (krótki materiał do znalezienia na yt) nie mówiąc już o zwykłych papierosach to coś w tym jest
Na pewno szkodliwe będzie tutaj suchość w ustach po przyjęciu amfetaminy, co więcej to nie wiem ale na bank rozpierdoli prędzej czy później śluzówkę nosa, z czasem zatoki.
Dlatego nie wale żadnych sniffów bo mam do dziś rozjebaną śluzówkę i jestem pewien że przez to.
  • 9 / 1 / 0
A jak biorę raz na dwa miesiące w ciągu dwudniowym to tez mi wypadną?
  • 2936 / 243 / 0
24 października 2017SIRPAWPIFIN pisze:
Nie jest tu dokładnie opisana amfetamina,ale chyba jest taka sytuacja,jak z metamfetamina
ale sa podane jeszcze inne narkotyki

(...)
Pod wpływem metamfetaminy obecny w szkliwie zębów fosforan wapnia zostaje zastąpiony przez siarczan wapnia, o wiele łatwiej rozpuszczalny w wodzie. W efekcie dochodzi do błyskawicznej erozji szkliwa i rozwoju próchnicy, która atakuje wszystkie bez wyjątku zęby. Często zmianom tym towarzyszy przewlekły stan zapalny dziąseł i błony śluzowej jamy ustnej manifestujący się trudnymi do wyleczenia nadżerkami i owrzodzeniami. Istotne jest to, iż proces destrukcji postępuje bardzo szybko – czasem wystarczy kilka miesięcy, aby dotąd zdrowe zęby uległy całkowitej i nieodwracalnej ruinie. Pod wpływem narkotyku ulega zmianie struktura szkliwa – traci ono twardość, staje się miękkie, gąbczaste, podatne na urazy. Na zębach pojawiają się brązowo-szare lub czarne przebarwienia, następnie zęby kruszą się i samoistnie łamią albo wypadają.
Potwierdzam, widziałem już gdzieś post o tym siarczanie wapnia na forum i ktoś w temacie wypowiadał się, że faktycznie taka jest przyczyna. Chyba Parathormon albo Stteetart. Poza tym meta sama w sobie działając na organizm od środka sieje jeszcze większe spustoszenie w uzębieniu.

Co do powyższego pytania: im więcej/częściej ćpasz tym szybciej ten proces zachodzi. Chociaż wydaje mi się, że meth ma bardziej niszczący wpływ na zęby niż amfetamina a nawet podejrzewam, że sam mechanizm działania procesu psucia się zębów jest odrobinę inny. Jak bardzo dbasz o zęby to polecam pastę Biorepair, do kupienia za ok 10zł w Rossmanie - parę osób z tego forum testowało i pisali, że lepszej nie ma. Sam jej używam, mimo że nie walę. Aha - nigdy nie myj zębów będąc pod wpływem (nawet na zwale, dopiero jak wszystko zejdzie wraz z metabolitami i się nawodnisz i uzupełnisz elektrolity), ma to bardzo niszczący wpływ na szkliwo.

24 lipca 2023zephyr11 pisze:
(...) (siarczan amfetaminy zamienia obecny w szkliwie zębów fosforan wapnia w siarczan wapnia, który dużo łatwiej rozpuszcza się w wodzie
A co, jeśli ktoś ma chlorowodorek, winian lub fosforan amfetaminy ? ;) To chyba dopiero po dostaniu się do organizmu każda z tych form ulega jakiejś dysocjacji i nie konkretna sól a amfetamina sama w sobie (poprzez dopaminę ?) powoduje konkretny efekt.

Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Amphetamine
Poddział:
Reinforcement disorders
Addiction

Nie wiem (jeszcze) dlaczego, ale podejrzewam, że VMAT2 to początek góry lodowej (i zarazem jej część), jeśli chodzi o destrukcyjny wpływ amfetaminy na zęby. Intuicja mi mocno podpowiada, że cały powyższy schemat jest z tym ściśle powiązany, a to jeszcze nie koniec tematu.
  • 16 / 2 / 0
Brałem amfetaminę latami w ciągach i muszę przyznać, że ostro ryje ząbki od korzenia w górę (nie odwrotnie).

Cała szczęka na szczęście w porę odratowana posiadam wszystkie zęby prócz jednego mądrości którego musiałem wyrwać bo w szczęce się nie mieścił.
Uwaga! Użytkownik Pederasta jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1533 / 196 / 0
przy szuraniu guma do zucia to podstawa i jak się jest w domu warto szczotkować zeby w miare możliwości często , to chyba taka podstawa podstaw
  • 148 / 10 / 0
Oj mocno niszczy zęby. Od ostatniego mojego ciągu minęło ponad 1,5 roku a zeby sypią się po kolei
  • 631 / 103 / 0
Co prawda u siebie nie zauważyłam bo biorę okazjonalnie, ale widzę po znajomych którzy ćpają od lat jak to masakruje zęby. W ogóle, wszystkie stymulanty mają to do siebie że psują zęby, i to nawet nie trzeba w dziąsło wcierać. Szczękościsk, zgrzytanie zębami i ogólnie mielenie mordą, spływ mieszający się ze śliną, suchość w ustach ze względu na małą ilość śliny, a to nie jest dobre dla zębów i dziąseł. I jak sobie tak ktoś ciśnie parę lat…a wnioskuję że taki przeciętny ćpun raczej sobie nie zaprząta głowy regularnymi kontrolami u dentysty i leczeniem zębów na bieżąco, bo na NFZ to tak średnio, a prywatnie to przecież drogo :)
W strugach deszczu dni toną, dotykam stopą dna
  • 4 / / 0
Jeśli chodzi o chemię w amfie i jej wpływ na zęby to nie wiem ale szczękościsk / zgrzytanie zębami to kwestia dyscypliny. Ja na sesję kilkudniową przygotowuję się jak na wyprawę w ciężki teren. Z takim nastawieniem jest to jak najbardziej do zrobienia. Być może nie od razu, kwestia wprawy.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Alkohol miał swój udział w powstaniu złożonych hierarchicznych społeczeństw

Alkohol towarzyszy nam od tysiącleci. Używały go wszystkie wielkie cywilizacje. Znali go Majowie, Egipcjanie, Babilończycy, Grecy, Chińczycy czy Inkowie. Odgrywał ważną rolę w ceremoniach religijnych, wciąż jest ważnym elementem spotkań towarzyskich. Był środkiem płatniczym, służył wzmacnianiu i podkreślaniu pozycji społecznej. W najstarszym znanym eposie literackim „Eposie o Gilgameszu” jednym z etapów ucywilizowania Enkidu – który symbolizuje tam dziką naturę, niewinoość i wolność – jest wypicie przezeń piwa.

Stan opublikował raport o spożyciu marihuany. Niemal 15 proc. nowojorczyków zażywa ją regularnie

Tylko 14,7 proc. dorosłych nowojorczyków regularnie spożywa konopie indyjskie – zgodnie z najnowszym raportem stanowego Departamentu Zdrowia. Najwyższy odsetek korzystających z marihuany w dowolnej formie występuje u osób w wieku 21-24 lat. Z raportu wynika ponadto, że większą tendencję do zażywania konopi mają osoby, które jednocześnie nadużywają innych używek.

Budowali z kostki brukowej... schowek na amfetaminę. Policjanci zatrzymali 27-latka z narkotykami

W niedzielę, 13 lipca br., gostynińscy policjanci zatrzymali 27-letniego mieszkańca powiatu gostynińskiego, który posiadał przy sobie amfetaminę. Narkotyki odnaleziono w prowizorycznej budowli z kostki brukowej. Za popełnione przestępstwo grozi mu kara do 3 lat pozbawienia wolności.