Luźne dyskusje na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
witam
to mój pierwszy post na tym forum
chciałbym dowiedzieć się jak wygląda sprawa z narko testami podczas kontroli drogowej, czy ktoś z was miał już takie? jak to mniej więcej wyglądało? chodzi mi głownie o amfetamine, szukałem dużo w necie ale nic konkretnego nie znalazłem, jak wygląda jej wykrywalność? czy testy na śline też ją wykrywają? wszyscy pisza głównie o testach na mocz, ale przecież nie każą mi lać do pojemnika czy jak to tam wygląda na ulicy w środku miasta? chodzi mi o to jaka jest szansa że jadąc autem mógłbym być sprawdzony takim testem i jaka jest szansa że coś wykryje jeśli wciągałem (nie wciągam w dużych ilościach, ale czasem dość często). jeśli jest wykrywalna w ślinie to jak długo można ją wykryć?
pozdrawiam
  • 784 / 28 / 0
Z rury wydechowej wylania sie doktor Pai Chi-Wo, myslisz "o kurwa, doktor Pai Chi-Wo!", a on juz dziab ci w lape, krew pobrana lezysz. Nie kurwa. Jak na milosc Boska zmiescisz doktora Pai Chi-Wo w rurze wydechowej? Ja pierdole. Dlatego jest tak, ze kurwa jak juz wydasz sie psom krzywy, to wsadza ci test w jape i dopiero wtedy lezysz (tak, mysl ludzka ogarnela testy oznaczajace fete w slinie). Wtedy nie zgadzasz sie z wynikiem i zadasz zeby zabrali cie na krew. Zawsze jest szansa, ze troche ci poziom spadnie zanim cie dowioza.
  • 55 / 1 / 0
Jaka jest czułość testów ślinowych na amfetaminę? Po ilu dniach nic nie wykryją?
"Dlatego ranisz mnie
nie wiedząc o tym, nie
nie wiedząc, nie
jak mocno ja
jak mocno ja kocham Cię"
  • 20 / 1 / 0
No bez przesady, jeszcze by tego brakowalo zeby drogowka miala podreczne testy na dragi ze soba. kontrola drogowa nie wykryje ci fety w slinie.. alkomaty nie maja az takich funkcji %-D Za to jak bedziesz sie podejrzanie zachowywal, to panowie policjanci beda mieli podstawy cie przeszukac i wyslac na badania krwi/moczu a wtedy to juz nie ma przepros. Wez np. taka sytuacje ze alkomat pokaze 0.0 ale jestes ewidentnie 'na czyms' - to juz wzbudzi podejrzenia. Smieszne to w sumie, ale to zalezy od ich subiektywnej psiarskiej opinii. Ja nie prowadze ale mam kumpla ktory przez takie cos wpadl. A propos testow to przez ostatni tydzien wzielam moze dwa razy fete ale za to zarlam codziennie DMAA i w poniedzialek mam isc do lekarza na badania kontrolne i jedyne co mi pozostaje, to miec nadzieje ze wszystko przez dwa dni "wywietrzeje" :rolleyes:
You'll take my life but I'll take yours too, you'll fire your musket but I'll run you through.
  • 2814 / 14 / 0
Koniczynna pisze:
No bez przesady, jeszcze by tego brakowalo zeby drogowka miala podreczne testy na dragi ze soba. kontrola drogowa nie wykryje ci fety w slinie..
Pierdolisz. Czytaj Policja: narkotesty dla wszystkich, Gazeta Wyborcza Kraków
Koniczynna pisze:
w poniedzialek mam isc do lekarza na badania kontrolne i jedyne co mi pozostaje, to miec nadzieje ze wszystko przez dwa dni "wywietrzeje" :rolleyes:
Badania kontrolne? W większości przypadków nie bada się na narkotyki tylko w bezpośrednich uzasadnionych przypadkach. Morfologia krwi nie wykrywa narkotyków.

Gratulujemy wiedzy - mamy eksperta od narkotestów na forum :rolleyes:
Uwaga! Użytkownik PCP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2814 / 14 / 0
nighty1 pisze:
jak to mniej więcej wyglądało?
Było omawiane wielokrotnie procedura w dziale Prawo tego forum.
nighty1 pisze:
czy testy na śline też ją wykrywają?
Tak, i zgodnie z przepisami muszą testy takie wykrywać amfetaminy.
nighty1 pisze:
jeśli jest wykrywalna w ślinie to jak długo można ją wykryć?
Do 9 dni[1].
koala pisze:
Wtedy nie zgadzasz sie z wynikiem i zadasz zeby zabrali cie na krew. Zawsze jest szansa, ze troche ci poziom spadnie zanim cie dowioza.
Jest obowiązek ZAWSZE w przypadku pozytywnego wyniku testu na ślinę potwierdzenie go bardziej specyficzną metodą - najczęściej poprzez badanie krwi. Wymóg określony jest przez producentów narkotestów, którzy zawierają go w opisie procedury przeprowadzenia testu. Nie jest wymagany przez prawo. W przypadku nie przeprowadzenia badania krwi i skierowania sprawy do Sądu istnieje możliwość uniknięcia odpowiedzialności karnej za wykroczenie/przestępstwo.

Przypisy
  1. 1: Cone EJ, Huestis MA. Interpretation of oral fluid tests for drugs of abuse.
    Ann N Y Acad Sci. 2007 Mar;1098:51-103. Epub 2007 Mar 1. Review. PubMed PMID:
    17332074; PubMed Central PMCID: PMC2700061 (HTML)
Uwaga! Użytkownik PCP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 20 / 1 / 0
Mianem "eksperta" czuje sie zaszczycona :cool:
Serio, mialam na mysli to, ze przypadkowo drogowka nie bedzie przeprowadzac narkotestow. Ale dzieki temu artykułowi dowiedzialam sie, ze w Polsce "policja posługuje się nimi na oślep" i dla wykorzystania limitu. ("Policja, która ma obowiązek rozliczyć się z dostawy, musi unijne prezenty zużyć. Dlatego na potęgę bada kierowców") Mieszkam w Stanach i opieralam swoj poprzedni post na tutejszych realiach, w ktorych na daremno szukac bezpodstawnych narkotestow podczas kontroli drogowych. Za to w przychodni lekarskiej moga spontanicznie zrobic mi, niepelnoletniej, testy. Nie morfologie krwi, tylko badania moczu. Szczegolnie jesli moj podejrzliwy ojczym szepnie pare slow do znajomej learki- ale to nie w temacie. Przynajmniej sie czegos pozytecznego dowiedzialam i bede wiedziec co w trawie piszczy kiedy wreszcie wroce na rodzime ziemie..
You'll take my life but I'll take yours too, you'll fire your musket but I'll run you through.
  • 2814 / 14 / 0
Koniczynna pisze:
Mianem "eksperta" czuje sie zaszczycona :cool:
Użyłem go w celu wyśmiania. Wielokrotnie było omawiane na forum, że zdarzają się takie testy, a ty nagle bach i całkowicie wywrotowa teoria. Poczytaj tematy na forum np.Paliłeś? Sprawdź ile nie siądziesz za kółkiem!, Oszukać test - porady, Czułość nowych policyjnych narkotestów, Po jakim czasie od palenia można prowadzić? i inne w dziale Prawo nim zaczniesz się wypowiadać.
Koniczynna pisze:
Ale dzieki temu artykułowi dowiedzialam sie, ze w Polsce "policja posługuje się nimi na oślep" i dla wykorzystania limitu. ("Policja, która ma obowiązek rozliczyć się z dostawy, musi unijne prezenty zużyć. Dlatego na potęgę bada kierowców")
Nie wszędzie w ten sposób ich używano. Poza tym nie mamy końca roku, żebyśmy się musieli rozliczać, więc można tylko w razie podejrzenia badać. O ile akurat Policję stać i je posiada. Omawiałem opierając się na aktach prawnych okoliczności na których podstawie Policjant podejmuje decyzję o kontroli wraz z dokumentacją jaką sporządza.
Koniczynna pisze:
Mieszkam w Stanach i opieralam swoj poprzedni post na tutejszych realiach, w ktorych na daremno szukac bezpodstawnych narkotestow podczas kontroli drogowych.
A alkomat jest podstawny?
Koniczynna pisze:
Za to w przychodni lekarskiej moga spontanicznie zrobic mi, niepelnoletniej, testy.
U nas to się nie zdarza.
Koniczynna pisze:
Nie morfologie krwi, tylko badania moczu.
Tego typu badanie przeprowadzają u nas sami rodzice w domu kupując test w aptece.
  • 20 / 1 / 0
PcP pisze:
Tego typu badanie przeprowadzają u nas sami rodzice w domu kupując test w aptece.
Niektorzy rodzice nie zdobeda sie na wyjawienie swoich niecnych podejrzen, a otwarte akcje zaczna dopiero z twardym dowodem w reku. Badania, troska, badania, a tu nagle "Ty cpunie"... W kadzym razie na pewno zapoznam sie z podanymi tematami, dzieki.
  • 76 / 2 / 0
z mojego doświadczenia.

zajechałem sobie na blancika. jaram, jaram, jaram... już czuje się dobrze zrobiony. Muzyczka sobie leci, nagle patrzę psy. Od razu dojazd do mnie i pukają w szybę. Otwieram szybę, a tu uciekające kłęby dymy. także nie było opcji, żeby się nie obciął, że jaram. Bla bla, szmera bajera dokumenty. Co masz takie czerwone oczy?- Mam kaszel, gorączkę itd
- Chyba tetrohydrokaszlowice- albo jakoś tak powiedział, ledwo się powstrzymałem, żeby nie walnąć śmiechem. Pogadali, normalnie; myślałem, że już mnie puszczą. Także uśmiecham się, bajeruje i w ogóle. I dostrzegam kątem oka chevroleta- kryma. Podjeżdżają i pierwsze co, "Ale się zjarałeś co? Myślałeś, że się dobrze wyluzujesz, a tu tak się pospinać musisz..." trzepanko kieszeni, całego auta- no nic, czysto.

Gdyby nie to, że mieli jakąś grubą akcje, z tego co zrozumiałem przez radiostację poszła dziesiona 1,5km dalej. To bym dostał auto na lawetę, ja do szpitala na badanie krwi, i w oczekiwaniu na przeszukanie auta, byłbym przesłuchiwany.

Zapamiętajcie jedno, jak wam będzie się chciała policja dojebać do czegokolwiek to i tak to zrobią. Czy będą mieli ze sobą narkotest czy nie...
ODPOWIEDZ
Newsy
MZ: Nielegalna marihuana i legalny alkohol to balans pomiędzy zdrowiem publicznym, a innymi dziedzi

Do Ministerstwa Zdrowia trafiło zapytanie „Czy Ministerstwo uznaje, że alkohol jest substancją mniej szkodliwą niż marihuana? Czy też uznaje, że poziom szkodliwości nie jest jedynym kryterium regulacyjnym? A jeśli tak to jakie są te kryteria?”. Autor zapytania chciał się w ten sposób dowiedzieć, z czego faktycznie wynika status prawy marihuany w kontekście statusu alkoholu. W odpowiedzi resort zdrowia wyjaśnił w jaki sposób ocenia się szkodliwość danej substancji oraz przyznał, że szkodliwość używania konopi jest znacznie mniejsza od szkodliwości alkoholu i to na każdym polu – zarówno w przypadku wpływu bezpośrednio na użytkownika ale także na społeczeństwo. MZ w swoim piśmie przyznaje też, że nie o zdrowie publiczne tu chodzi. Oto więcej informacji.

Powiedziała policji, że ktoś ją śledzi. Została zatrzymana za... posiadanie narkotyków

Zaalarmowała policję, że ktoś ją śledzi – usłyszała zarzuty za posiadanie narkotyków. 31-latka z Dobroszyc poprosiła funkcjonariuszy o pilną pomoc. Jak się okazało, jej zachowanie mogło mieć związek z działaniem substancji psychoaktywnych. Oleśniccy policjanci zostali postawieni na nogi przez 31-letnią kobietę z Dobroszyc. Spanikowana zgłaszająca poinformowała funkcjonariuszy, że śledzą ją podejrzani mężczyźni. Na dodatek grożą jej i wyzywają. Kobieta wyraźnie obawiała się o swoje bezpieczeństwo i prosiła o natychmiastową pomoc.

Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.