Wątki traktujące o muchomorze czerwonym (Amanita muscaria).
ODPOWIEDZ
  • 4 / / 0
Koło grzybów pojawiły sie białe robaki, grzyby wysły robaki chyba zedechły (chociaż chuj wie co można sie po takim robalu spodziewać).

Grzyby nadają sie do skonsumowania?
  • 669 / 10 / 0
Ja bym robaczywych nie jadł. Trzeba patrzeć co się zbiera, łamiesz trzon, patrzysz czy nie ma kanałów wydrążonych przez robaki - nie ma, wówczas bierzesz do koszyka.
Rozpad termiczny alkaloidów maku lekarskiego, prawda czy mit?
Vexilla regis prodeunt inferni
  • 3215 / 416 / 0
Zdarzyło mi się zjeść robaczywe i nie miałem z tego tytułu żadnych nieprzyjemności :blush:
Jeśli jednak w grzybku zaobserwujemy robaki to proponowałbym go osobiście jak najszybciej wysuszyć
Uwaga! Użytkownik Fatmorgan nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2538 / 215 / 0
a można najpierw podsuszyć pod lampką a potem w nizszej temperaturze np. na szafce w pokoju ? czy nie zniszczy to działania grzyba ?
Ostatnio zmieniony 29 września 2012 przez chlorekturbokofeiny, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 3215 / 416 / 0
Nie powinno - zdarzyło się suszyć w niższej temperaturze i działały
Uwaga! Użytkownik Fatmorgan nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 669 / 10 / 0
Ja jestem rozczarowany. Ususzyłem 10 kapeluszy, zjadłem z kumplem. Bardzo się zdziwiłem gdy po około 30 minutach kumpel puścił pawia. Moment i podzieliłem jego los. Szkoda mi trochę bo tyle towaru poszło w pizdu, jednak odczułem sporą poprawę nastroju i zaburzenia percepcji objawiające się ciągłym widzeniem punktów - jakby much w powietrzu :D.
Ciekawa sprawa - zdarzało mi się wymiotować po muchomorach ale nigdy tak szybko i nigdy nie były dla mnie tak ciężkie dla żołądka (a jadłem kilkanaście razy).
  • 4024 / 371 / 951
Welcome to the mushroomland :-)

[ external image ]

Na taki się dziś z łysiczkowisk wracając widoczek napotknąłem.
  • 669 / 10 / 0
Ooo kurde - jadłbym :-))).
Ja jeszcze większej plantacji niż 5-6 sztuk nie spotkałem.
  • 327 / 4 / 0
Ta fotka to amainity ? Bo dla mnie tak to wyglada jak krolewskie, ale moze dlatego ze pod dziwnym katem fota strzelona. Ja ostatnio lazilem po lasach to wielkie ZERO amanit, pelno tylko golabkow ktore z daleka wkurwiaja bo wygladaja podobnie podchodze a tu dupa. Nazbieralem cale wiadro jakiegos gowna jak borowiki kozlaki czy maslaki. Nie kumam za gowniarza lazilem po tych lasach to bylo tego multun a nigdy normalnego grzyba nie znalazlem... Teraz nie moge "trujacych" znalezc a znajduje normalne. Ofc grzybki oddalem matce na zupke bo co mialem z nimi zrobic...
  • 27 / / 0
Cóż.Wczoraj wypiłem wywar z 8 gram A.Muscarii(wraz z kawałkami) i poza bardzo mocnym efektem afrodyzjakalnym i intensywnymi snami które dobrze pamiętam, nie zauważyłem innych efektów.Być może to wina grzybów zbieranych akurat w tym miejscu.A być może to wina mojego dziwnego organizmu.

Kolejne rady:
1.Gdy pijesz wywar to odcedź go z kawałków grzyba.Gdy wpływają one do gardła może dojść do cofnięcia treści żołądkowej, innymi słowy :kotz:
2.Weź przed spożyciem witaminę C(2 tabletki, polecam normalną a nie musujące "coś" z marketu) i ostropest plamisty(można znaleźć kapsułki, tabletki i naturalną postać).

Odpowiadając na pytanie które padło wcześniej.W książce o której wspomniałem poleca się je dłużej przechowywać aby szkodliwe substancje przeszły w "mniej" szkodliwe.Ma to zapewne związek z tym że jest w niej napisane aby zalewać grzyby ZIMNĄ wodą.
Natomiast w filmie "Secrets of Soma" spożywany jest wywar ze świeżych grzybów.Warunkiem jest gotowanie ich przez 20 minut.Aczkolwiek suszenie i zamrażanie również są opisane.

I PAMIĘTAJCIE!TO ŻE TRZON JEST DZIURAWY NIE OZNACZA ŻE KAPELUSZ TEŻ TAKI JEST!!!
ODPOWIEDZ
Newsy
Żeby nie dostać mandatu za piwo, próbował przekupić policjantów 70 euro i kokainą

Przyłapany na piciu piwa na peronie sopockiego dworca 33-latek, by nie dostać mandatu, zaoferował policjantom łapówkę: 70 euro i... kokainę.

Do 3 gramów marihuany bez recepty? Poszło pismo z Sejmu do rządu

Legalizacja posiadania marihuany na własny użytek w ilości do 3 gramów - taka propozycja wpłynęła do sejmowej Komisji do spraw petycji. - Obowiązujące przepisy penalizują za posiadanie nawet niewielkiej ilości marihuany. Nie odpowiadają one współczesnym realiom społecznym i ustaleniom naukowym - argumentuje autor.

Musk zażywał narkotyki w Białym Domu? Trump "ma nadzieję, że nie"

Donald Trump, komentując doniesienia "New York Timesa", wyraził nadzieję, że Elon Musk nie zażywał narkotyków w Białym Domu. Amerykański przywódca zdradził także, co zrobi z zakupioną od miliardera teslą. Od momentu odejścia Muska z administracji pomiędzy prezydentem a jego byłym doradcą trwa spór.