Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Zablokowany
  • 431 / 23 / 0
Jak to jest, jeśli ktoś ma w domu dużo leków i je przedawkuje co z kolei zaskutkuje jakimś uszkodzeniem organów wewnętrznych i wyjdzie to na wizycie u lekarza to jest zgłaszany na policję??? Ostatnio czytałem artykul że takie leki można spokojnie dostać na e-recepte w sensie psychotropy i że to podobno legalne... A jeśli ktoś faktycznie chce je ćpać to czy coś mu może grozić? Wg mnie powinny być jakieś kontrolę albo zakaz wystawiania recept bez zobaczenia albo rozmowy z pacjentem.
No bo wiadomo że jak się handluje to już jest karalne ale dla własnego użytku też powinno być zabronione prawda?
  • 348 / 264 / 0
@Luk890 - można legalnie przez receptomaty ale trzeba znać odpowiednie strony i czasami zaświadczenie (fake lub nie). Jeśli przedawkujesz to wina leży po stronie lekarza ALE z fake zaświadczeniem może być przypał... ale coś za coś. Najczęściej ludzie biorą benzodiazepiny (alprazolam lub klonazepam) albo metylofenidat (lek na adhd ale ludzi bez adhd "speeduje" tzn lepiej myślisz i możesz nie spać 2 dni więc często studenci na sesje używają. Co do kontroli to większość stosuje jakąś formę kontroli czy to przez zaświadczenie czy tymczasowe (lub stałe) zawieszanie konta ale da się to obejść jak podbijesz do odpowiedniej osoby ;p
null
  • 431 / 23 / 0
@GABAhater
Czyli jeśli ktoś przedawkuje i załóżmy idzie do lekarza internisty i mówi że sobie coś uszkodził i faktycznie na badaniach wyjdzie np. trwałe uszkodzenie wątroby czy tam innego narzadu to wtedy sprawa idzie do sądu i lekarz odpowiada oraz pacjent jeśli chodził do kilku lekarzy na raz czy jak??? Chodzi mi o to żeby nie było tak że lekarz zglosi gdzies że pacjent miał wizyty u kilku lekarzy na raz i ma się zająć nim kurator albo co gorsza sąd... Muszę zrobić pewne badania i boje się że jak wyjdzie coś nie tak to bede pociagniety do odpowiedzialności...

Chodziłem przez jakiś czas do kilku lekarzy ale nie chodziło o MPH choć brałem go wcześniej tylko o zwykle psychotorpy... Przesadziłem i teraz mam problem bo jak na badaniach okaże się że mam coś uszkodzone to co wtedy... Dodam że już się przyznałem niektórym lekarzą o przedawkowaniu ale dopiero zostałem skierowany na badania... Czy moje postępowanie będzie zależne od wyniku badań w sensie czy jak wyzdzie źle to sprawa idzie do sądu? Na razie lekarz nic nie mówił i potraktował mnie bez żadnych oskarżeń także póki co nic się nie dzieje ale jak sprawa się wyda i badania będą zle to czy może być problem...?
  • 348 / 264 / 0
@Luk890 max skierowanie od sądu na terapie (ze musisz łazić, coś jak taki mini dozór). Tylko dbaj o BHP w necie i nie miej nic ani na pc ani na telefonie lub oba - odpowiednio zaszyfrowane.
null
  • 3231 / 549 / 0
W jaki sposób można lekarza prywatnego zobligować do wpisania remisji (bo uleczyc się medycznie nie da od benzodiazepin za to pregabaline już tak ale nie wazne) mam przyklepane kody z kiedyś tam od jakiś hien prywaciarzy za miesiąc mam wizytę kontrolną u swojego u którego się lecze od 3 msc gdzie już będę bez leków i chciałbym żeby mi wpisal informacje o tym zeby leczenie przebiegło skutecznie.
Zastanawia mnie to o tyle bo w innym wypadku mam chorobę otwarta i inna możliwość jaka mi zostaje to iść na tydzień do szpitala żeby tam dostać wpis w ikp.
https://youtu.be/XJPAk9ctb-Q

"Mówiłem nigdy więcej, a czas mi przyniósł plaster
Zagoiło się nieźle skoro goiło z otwartej
Zasypiam w pół do pierwszej, zasypiam w pół do czwartej
Albo znów kurwa nie śpię przez co jeszcze nim zasnę..."
  • 770 / 176 / 0
W ogóle ja to byłem u radcy prawnego i pytałem się jak to jest z tym, że sąd da Ci nakaz pójścia na terapię. UWAGA! Jako, że polskie prawo jest skonstruowane mega chujowo. To, np. sąd nie ma żadnych środków by nas zmusić do odbycia takiej terapii. Nie ma żadnego zaostrzenia kary jak w przypadku zawiasów. Po prostu nie idziesz i chuj. Co innego jak się toczy postępowanie w kolejnej sprawie i jest ona też wynikiem alkoholu czy dragów. To wtedy lepiej dla świętego spokoju odbębnić nakaz, bo łagodniej na nas sędzia oraz prokurator spojrzą.
  • 431 / 23 / 0
Za kilka dni idę do kardiologa... Już byłem u niego raz i powiedziałem że przedawkowalem leki ale on nawet nic nie wspomniał o odpowiedzialności karnej ;) Problem w tym że po jakimś czasie zrobiłem badania u innego kardiologa któremu nic o przedawkowaniu nie mówiłem i wyszła arytmia... Czy teraz jak pójdę powtórzyć badania do tego co byłem na początku i powiedziałem o przedawkowaniu i on po badaniach uzna że jest arytmia i stwierdzi że to od przedawkowania to może mnie jakoś podać do sądu na przymusowe leczenie? Dodam że od 5 lat zmieniam leki co chwile i wtedy co pojawiła się arytmia to chodziłem do kilku psychiatrów na raz... Czy oni mogą to jakoś wykryć? Kilku lekarzy już wie że przedawkowalem i nic nie mówili mi złego ale wtedy badania wychodziły dobrze a po 2 miesiącach od przedawkowania wyszła arytmia jednak nie wspominałem o tym że zaszalalem z lekami... Leki mialem z poprzedniego leczenia i mi się uzbierały różne :/

Dodam też że 10 lat temu byłem kilkukrotnie hospitalizowany w psychiatryku w przeciągu zaledwie 2 lat... Dostałem nieprawdziwa diagnozę shizofrenii ponieważ byłem bardzo kosztowny dla szpitala i nie miałem ubezpieczenia zdrowotnego... dlatego wpisali mi nieprawdziwa diagnozę żeby NFZ zrefundowal moje leczenie... Ogólnie leczę się na OCD nigdy nie miałem żadnej psychozy...

Boje się że lekarz może się do mnie przyczepić i co wtedy?
  • 61 / 5 / 0
Nie wiem ale ja bym się zdrowiem na twoim miejscu zajmował a nie jakimiś problemami z prawem. Zresztą za co mają cię skazać i co ich to obchodzi, nie rozumiem. Przecież każdy może brać leki jakie chce na własne ryzyko jak ma je legalnie. Co przedawkujesz apap to dostaniesz wyrok za to? Ten problem mi się wydaje jakiś nierealny.
Chyba że ci chodzi o jakieś notki o uzależnieniu to jest inna sprawa, wtedy można mieć różnorakie problemy jak się domyślam. Ale to jest chyba inny temat.
Uwaga! Użytkownik mobius nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1100 / 270 / 0
16 maja 2023Luk890 pisze:
nigdy nie miałem żadnej psychozy...

Boje się że lekarz może się do mnie przyczepić i co wtedy?
to wygląda na psychozę :)
Uwaga! Użytkownik 3ldritch nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3231 / 549 / 0
Mi lekarz ostatnio normalnie pisał po kilka opakowań.
Boje się że teraz w listopadzie dupa będzie i systemu zacznie blokowaćm
Może teraz KO ogarnie ten syf, jak im się uda to duży plus dla ryżego
https://youtu.be/XJPAk9ctb-Q

"Mówiłem nigdy więcej, a czas mi przyniósł plaster
Zagoiło się nieźle skoro goiło z otwartej
Zasypiam w pół do pierwszej, zasypiam w pół do czwartej
Albo znów kurwa nie śpię przez co jeszcze nim zasnę..."
Zablokowany
Artykuły
Newsy
Mocny początek 2025 roku dla europejskiego rynku konopnego. Niemcy, Polska i UK na fali wzrostu

Początek 2025 roku przyniósł solidne otwarcie dla europejskiego rynku konopnego. Mimo trudności z poprzednich lat i sporych wyzwań regulacyjnych, wiodące firmy w sektorze notują rekordowe wyniki sprzedaży, a zainteresowanie rynkiem rośnie z każdym miesiącem.

Wpływ świadomości lekarzy na doświadczenia pacjentów z terapią medyczną marihuaną

W ostatnich latach temat medycznej marihuany zyskał na ważności zarówno w kręgach medycznych, jak i wśród pacjentów. W miarę legalizacji oraz wzrastającej dostępności preparatów konopnych dla pacjentów, pojawia się potrzeba przeanalizowania, jak zrozumienie i wsparcie lekarzy wpływa na skuteczność terapii. W badaniach przedstawianych przez Clobesa i współpracowników z California State University, zbadano, jak współpraca z lekarzami i informowanie o stosowaniu medycznej marihuany przez pacjentów wpływa na wyniki terapii.

Zaskakujące słowa Tomasza Lisa. "Odrobina amfy by Rafałowi nie zaszkodziła"

Zaskakujące słowa Tomasza Lisa! W swoim internetowym programie, w którym dyskutował na temat kampanii wyborczej, nagle stwierdził, że "odrobina amfy [amfetaminy - dop. red.]" Rafałowi Trzaskowskiemu by "nie zaszkodziła".