Dział poświęcony dyskusji nt. doboru zestawu nootropów.
ODPOWIEDZ
  • 13 / / 0
Zycie mam skomplikowane problemami ze zdrowiem stawow, uszkodzenie chrzastki stawowej, niewpelnisprawnoscia, ograniczone poruszanie. Czas spedzam lezac lub na wozku elektrycznym.
Wplywa to na psyche, dzialanie mozgu negatywnie.

Szukam suplementacji, ktora stabilnie wzmocni, usprawni cialo, stawy i umysl, dlugodystansowo. Funkcjonowanie w stanie niepelnosprawnosci, chorobowym, niepewnosc zyciowa.

Mam Noopept (kilkuletni juz). Dziala, zapominam o kolejnych dawkach co kilka godzin.

Mam witaminy, mineraly.
Mam kreatyne.
Czekam na Glutamine Amino Acids, L-Glutamine.

Mam kolagen rybi 1000 mg.
Mam zelatyne wolowa na stawy.
Mam Wit C 1000mg.
Mam Glucosamine, Calcium, Chondroitin, Msm, ale mala dawka.
Mam Glucosamine 2KCL 1000mg.
Mam Glucosamine Sulfate Chondroitin MSM Vitamin C - 400 mg.

Mam Ginkgo Biloba 6000mg.
Czekam na Rhodiola Rosea Capsules 10000mg 5% Salidrosides 21.mg.

Mam olej oliva z olivek.
Mam olej lniany.
Mam olej kokosowy.

Mam aspiryne 75mg.

Mam diete staram sie, ale moze byc lepiej.

Mysle czy dodac do tego:

Modafinil
post3758499.html#p3758499
Sunifiram
sunifiram-t40585-780.html

Pea Protein Isolate Powder - Vegan Protein
Brain boostery z ebaya
Adaptogeny – rodzaje i ich właściwości
https://grananerwach.pl/adaptogeny-dzia ... asciwosci/

Co jeszcze dodac co ma dobra cene do jakosci, efektywnosci w dzialaniu ?
Ma wzmacniac odczuwalnie.
  • 13 / / 0
Wyszukane na forum:
04 czerwca 2023AnnaS pisze:
29 kwietnia 20235matrix pisze:
best 4 notropy?
Z natury:
Zeń szeń, przegorzany, portulaca oleracea portulaka pospolita warzywna, cath edulis/ephedra sinica.
Z syntetyków fl modafinil, cypenamina,fenylopiracetam,sunifiram, TAK 653
Żeń-szeń: Zawiera ponad 200 aktywnych substancji, w tym ginsenozydy, które zwiększają zdolność hemoglobiny do wiązania tlenu. Poprawia to wydajność mentalną i fizyczną oraz regenerację. Działa również na układ nerwowy, poprawiając koncentrację i pamięć, a także ma właściwości przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe.
Przegorzany (Echinops): Ma właściwości przeciwzapalne i jest stosowany w infekcjach skóry i dolegliwościach mięśniowych. Zawiera również witaminę C i jest spożywany jak karczochy.
Portulaca oleracea (Portulaka pospolita warzywna): Jest bogata w przeciwutleniacze i roślinne kwasy tłuszczowe omega-3.
Catha edulis (Khat): Khat zawiera substancje takie jak kathinon i kathine, które mają działanie stymulujące. Mogą wpływać na proliferację komórek, zaburzenia układu nerwowego i psychiatryczne1.
Ephedra sinica: Ta roślina jest znana jako Ma Huang w chińskiej medycynie i ma długą historię tradycyjnego użytku, szczególnie w leczeniu astmy, kaszlu, zatkania, bólów głowy i obrzęków2. Produkuje metabolity pochodzące od L-fenyloalaniny, które obejmują szeroko stosowane dekongestanty i środki hamujące apetyt (1S,2S)-pseudoefedrynę i (1R,2S)-efedrynę2.

Co do syntetyków:

Fl modafinil: Jest lekiem stymulującym układ nerwowy centralny, często stosowanym do leczenia nadmiernej senności związanej z narkolepsją.
Cypenamina: Jest lekiem przeciwhistaminowym, który może pomóc w leczeniu objawów alergii.
Fenylopiracetam: Jest nootropem, który może poprawić pamięć i koncentrację.
Sunifiram: Jest potężnym nootropem, który może poprawić pamięć i zdolności poznawcze.
TAK 653: Jest eksperymentalnym lekiem przeciwpsychotycznym, który jest obecnie badany pod kątem skuteczności w leczeniu schizofrenii.
-------------------------------------------------------------------------------------------

Catha edulis (Khat): Khat zawiera substancje takie jak kathinon i kathine, które mają działanie stymulujące. Mogą wpływać na proliferację komórek, zaburzenia układu nerwowego i psychiatryczne1.

proliferację komórek jest istotna dla zdrowia?

Proliferacja komórek, czyli zwiększenie liczby komórek poprzez podział, jest kluczowym procesem dla normalnego rozwoju i utrzymania tkanek przez całe życie1. Jest to niezbędne dla podstawowych procesów życiowych, takich jak rozwój embrionalny, wzrost organów i inne procesy fizjologiczne2. Na przykład, gdy komórki w dorosłych tkankach, takich jak skóra, krew czy wyściółka jelit, ulegają uszkodzeniu lub obumierają, proliferacja komórek pomaga odtworzyć te obszary3.

Jednakże, jeśli proces ten zostanie zakłócony lub zostanie wpływany przez niepożądane czynniki, może to prowadzić do nieprawidłowego podziału komórek, co może prowadzić do poważnych chorób, takich jak rak24. Dlatego też, mimo że proliferacja komórek jest kluczowym procesem, jej regulacja jest równie ważna dla utrzymania zdrowia organizmu.

Zawsze warto pamiętać, że każda substancja, naturalna czy syntetyczna, może wpływać na procesy komórkowe, w tym proliferację, w różny sposób, w zależności od dawki, indywidualnej tolerancji i interakcji z innymi substancjami. Dlatego zawsze zaleca się konsultację z lekarzem lub farmaceutą przed rozpoczęciem stosowania jakiejkolwiek nowej substancji.
  • 13 / / 0
Lekkie dzialanie po suplementach jest odczuwalne.
Ale nadal kawa jest bardziej odczuwalna.
ODPOWIEDZ
Newsy
Zaskakujące słowa Tomasza Lisa. "Odrobina amfy by Rafałowi nie zaszkodziła"

Zaskakujące słowa Tomasza Lisa! W swoim internetowym programie, w którym dyskutował na temat kampanii wyborczej, nagle stwierdził, że "odrobina amfy [amfetaminy - dop. red.]" Rafałowi Trzaskowskiemu by "nie zaszkodziła".

Wysokie Mazowieckie: Matka znalazła narkotyki u 39-letniego syna i powiadomiła policję

67-letnia mieszkanka powiatu wysokomazowieckiego zawiadomiła policję o znalezieniu podejrzanych substancji w pokoju i ubraniach swojego 39-letniego syna. Funkcjonariusze z wydziału kryminalnego zabezpieczyli narkotyki i przedstawili mężczyźnie zarzuty.

Aresztowano kobietę, która częstowała dzieci czekoladkami z marihuaną w parku w Wheeling

Aresztowano kobietę, która częstowała dzieci słodyczami z THC – psychoaktywnym składnikiem marihuany – w niedzielę po południu w parku w Wheeling na północno-zachodnich przedmieściach Chicago. Dzieci trafiły do szpitala.