Z-drugs – substancje wykazujące powinowactwo do receptora benzodiazepinowego, nie dzielące jednak podobieństwa strukturalnego z benzodiazepinami. Przykłady to zolpidem, lub zopiklon.
ODPOWIEDZ
  • 40 / / 0
Nie macie pomysłu jaka może być przyczyna tego, że Zolpidem na mnie nie działa?
W pierwszą noc 10mg skutecznie mnie uśpiło, w drugą przeszło bez echa, w trzecią 20mg nawet na moment nie zakłóciło paskudnej bezsenności. Mam sprawdzać coraz wyższe dawki? Nie wiem czy to do końca opłacalne.
Niekoniecznie chciałabym mieszać z alkoholem, nie chodzi mi o rekreację lecz o działanie czysto terapeutyczne.
  • 33 / / 0
macieek1977 pisze:
5 piw 40mg stilnoxu
@macieek1977 Taka dawka początkującego poskłada bardzo konkretnie, palimpsest na stówe nawet bez tych piwek. Można sobie niezłej lipy narobić bo gadamy dużo głupio, a nie pamiętamy potem nic! A ludzie jak nas mijają to się dziwnie uśmiechają :wall: Dla mnie to była by spora przekąska, ale alkohol już by mnie dobił.

@duldidaj to nieprawda, zolpi bardzo lubi się z alkoholem i daje ciekawa fazę. Problem w ilościach. Dla początkującego proponował 2 tabletki Zolpidemu (część z nich można skruszyć i wciągnąć, fajnie wchodzą) i do tego ze 3 piwka. Najlepiej znaleźć dobrą miejscówkę, gdzie nikt nit będzie oglądał naszych wygłupów, będzie można posłuchać miłej muzyki lub nawet się przespać
  • 611 / 16 / 0
5 piw 40mg stilnoxu
%-D To ja stary gladiator z popalonymi receptorami wpieprzam (jak np wczoraj)
40mg stilnoxu + 15mg donosowo wzmocnione blokerami cyp3a4 i popite prawie cala butka piwa i 2 piwami a Ty chcesz na poczatek walic taka dawke? O w kurwe : O Chyba lubisz ostry hardkor. Licz sie z tym, ze raczej nic nie bedziesz pamietal, ale doznania bedziesz mial napewno wspaniale i "nie z tej ziemii" :gun: - no, ale nawet wliczajac niepamiec - mysle, ze dla tych kilku godzin warto. Pamietaj jednak, ze poki nie masz zajechanych receptorow, lepiej je oszczedzac, bo pozniej bedziesz chcial sie sfazowac i bedziesz sie wkurwiac tak jak ja np. wczoraj.

Z drugiej strony - jesli jest napalony na akurat taka dawke w postaci 40mg. - to i tak ja zezre (oby nie wiecej) - a lepiej jednorazowo, niz dojadac i poglebiac amnezje. Tak czy siak jak juz wciagac to polecam only midazolam, choc stawialem go prawie na rowni z zolpidemem, dopoki przestal dzialac jedynie nasennie. Polecam z jakas mocna tabaka, ulatwia wchlanianie ; >
Pozdrawiam,
M.
Widzę, że normy społeczne zazwyczaj są zbyt ciasne..
  • 33 / / 0
@BlueV Jakie znasz wzmacniacze i blokery cyp3a4 (z wyjątkiem alko) żeby zolpi mocniej łupało i dłużej trzymało? U mnie np: DXM się sprawdza, ale co sokiem z gfejfruta czy z paracetamolem na godz przed?
  • 611 / 16 / 0
Dodalem dopisek co do wzmacniania benzodiazepin i lekow nasennych niebenzodiazepinowych w watku w dziale lekow opioidowych "Tramadol/Bergamotyna" Poczytaj troche.
Alkohol etylowy jest induktorem nie blokerem. Dziala depresyjnie na osrodkowy uklad nerwowy (oun) stad tez odczucie wzmocnienia "fazy", jednak jak sama nazwa wskazuje, oslabia znacznie - jak nie likwiduje euforii do zera, za to poglebia stan w jakim sie znajdujemy.
Paracetamol odpusc sobie w przypadku zolpidemu i innych pochodnym imidazopirydyn, oraz benzodiazepin (Pamietaj, ze nie wszystkie sa wzmacnianie poprzez nizej wymieniane srodki, z racji metabolizmu przy udziale innych cytochromow, moze w minimalnym stopniu zolpidem jest metabolizowany przez cyp2D6/3A4/A2/A1 (rowniez kompleks cyp450) jak gdzies juz pisalem, ale zolpidem sam w sobie ulega metabolizmowi przy udziale glownie ioenzymow z kompleksu cytochromu p450: cyp3a4 i cyp1a2.
Glownie podam wplyw na zolpidem, ale jak i rowniez benzodiazepin - mysle, ze wiele osob bedzie zainteresowanych.

Co do inhibitorow cyp450 (glownie ioenzymow w/w - cyp3A4 i cyp1A2, sa to przewaznie leki przeciwgrzybiczne, glownie pochodne imdazolu, ale nie tylko (te ktore mam, najabardziej popularne i przetestowane przeze mnie z pozytywnym skutkiem - oczywiscie dostepne w Polsce) to:

Zaczniemy od najsilniejszych schodzac w dol (wiekszosc na RC, ale bez wiekszego problemu, niektore OTC) :

Cymetydyna (Cimetidine)
Preparaty: Altramet (Bardzo silny i malo wybiorczy inhibitor niepelnego kompleksu cytochromu P450.
Najsilniejsze dzialanie hamujace na enzymy zauwazylem przy dawkach 1-2h przed szamaniem lekow w dawce 200mg i 30 minut bezposrednio kolejne 200mg przed zapodaniem interesujacego nas Zolpidemu.
Cymetydyna wywiera najsilniejszy wplyw na cytochromy: CYP1A2, CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6, CYP2E1 oraz o wiele slabszy na pozostale ioenzymy cytochromu P450: m.in. CYP2D6 (ale ledwie zauwazalny wg. mnie) slabszy na pozostaly
/Dostepnosc: Jest to lek stosowany w przewleklych chorobach owrzodzenia zoladka. Wystarczy powiedziec lekarzowi, ze posiadasz ten problem, masz w domu omeprazol (Bioprazol) ktory niestety nie pomaga i szereg roznych lekow i znajoma/y polecil/a Ci ten lek.

-Ketokonazol (Ketokonazol)
Preparaty: Ketokonazol - (nazwa handlowa, dosc hepatotoksyczny (watroba), ale raz na jakis czas nie zrobi krzywdy w dawce 200-400mg) klepie bardzo konkretnie - niestety bardziej wybiorczo, glownie wchodzi w interakcje z interesujacymi nas benzodiazepinami takimi jak midazolam, triazolam oraz diazepam (3-5-krotnnie). W mniejszym stopniu (jak na ketokonazol, ktory jest bardzo silnym inhibitorem cytochromu p450) wplywa na Zolpidem - ale dzialanie po inhibicji, 1 - 1,5 godziny przed, oraz w trakcie zapodania (najlepiej oczywiscie donosowo) jest baardzo odczuwalne i masz moja gwarancje, ze poczujesz roznice.
Dostepnosc: dermatolog. Jest to lek przeciwgrzybiczny. Wystarczy, ze pojdziesz do dermatologa i powiesz, ze miales przypisany na plamki na klatce piersiowej ale skonczyl Ci sie lek a doktor kazala Ci jesc jeszcze kilka tabletek po zniknieciu ow plamek, poniewaz nadal grzybki sa zagniezdzone w organizmie. Prawdopodobnie dostaniesz do tego rc na masc - Travogen, ktora mozesz podrzec i wyrzucic.

Flukonazol (Fluconazole) - jak wyzej z drobnymi ciekawostkami:
Preparaty: glownie i najbardziej dostepny i powszechnie wypisywany jest pod nazwa handlowa taka sama jak substancja czynna - Flukonazol.
Ciekawostka jest to, ze oprocz inhibicji ioenzymow - glownie: CYP2C9 i CYP3A4 posiada nieco wiekszy wplyw niz pozostale na CYP2D6! (ale tutaj znow bez wiekszej rewelacji).
Mimo obszernych informacji radze jednak zainwestowac w citrosept albo inny suplement zawierajacy naturalne bioflawonoidy.

(W kwestii benzodiazepin ma sie to tak (nie wszystkie sa metabolizowane przez cyp3a4/a1. Glownie jest to midazolam, triazolam (obecnie chyba wycofany), diazepam oraz clonazepam z tegp co mi wiadomo.

I jeszcze jedna ciekawostka, ktora zainteresuje napewno znaczna wiekszosc
FLUOKSETYNA jest silnym inhibitorem CYP2D6 podobnie jak Paroxetyna, jesli nie mowimy o czosnku, ktory rowniez ow wlasciwosci posiada hehe.

Wiecej nic mi nie przychodzi do glowy, jestem zgrzany i zmeczony, jutro dopisze cos wiecej :-)
Pozdrawiam,
M.
PS: Podalem tylko inhibitory, blokery dopisze jutro, bo jest 3 godzina a ja musze z rana wstac : (
Swoja droga po dodaniu blokerow (zajme sie tym konkretnie jutro) mod moglby zrobic z tego osobny dzial, choc mowa tu o Zolpidemie i na tej substancji sie skupialem piszac post, jednak 95% z w/w inhibitorow wplywa rowniez na metabolizm niektorych lekow z grupy benzodiazepin, wiec moze sie to okazac przydatne, jak przy watku opisanym przeze mnie o Tramadolu i tajemniczym specyfiku w kapsulkach - odpowiedniku polskiego Citroseptu.
  • 1345 / 6 / 0
Z pewnością cenne kompedium.
Jeśli informacje okazały by się sprawdzone, sugerowałbym dołączenie do Z-drugs FAQ, a jeśli nie ma takiego jeszcze, to utworzenie szkicu w/w.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bender

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • 611 / 16 / 0
Potwierdzone w 100% z autopsji. Chcialem zlapac noda i pójść spac, ale koty jak na zlosc jak tylko sie polozylem dostały bIegawki i szaleją po całym mieszkaniu.. :wall:
Coz.. Kolejna 15stka midazolamu... dobranoc!
Pozdrowki,
M.
  • 5 / / 0
BlueV
Ostatnio dopadłem apo-zolpin i z chęci porównania z stilnoxem wciągnąłem 50mg i zjadłem ze dwa.Nie pamietam nic od trzeciej tabsy na szczęscie obudziłem sie w wyrze o 5 rano zastanawiając się co było wieczorem.Amnezja całkowita ale nie żałuję
  • 611 / 16 / 0
macieek1977 pisze:
BlueV
Ostatnio dopadłem apo-zolpin i z chęci porównania z stilnoxem wciągnąłem 50mg i zjadłem ze dwa.Nie pamietam nic od trzeciej tabsy na szczęscie obudziłem sie w wyrze o 5 rano zastanawiając się co było wieczorem.Amnezja całkowita ale nie żałuję
A o tym generyku szczerze mowiac jeszcze nie slyszalem - roznice pomiedzy generykami widnieja jedynie w ciaglym, wieloletnim uzywaniu danego leku (Zolpidemu tj: Stilnox, Zolpidem, Zolsane i wielu innych, czy Zopiclonu (Np. Imovane) w szczegolnosci u osob starszych ze wzgledow na mozliwosc wystapienia tzw. bezsennosci z odbicia. Nie wiem jak ma sie to w przypadku lekow nasennych z rodziny benzodiazepin, ale wiem, ze leki nasenne, generyczne np Zolpidemu majac taki sam profil dzialania, moga dzialac inaczej jesli pacjent/ka przyjmuje przewlekle dajmy na to 2 lata niemiecki Zolpidem i nagle przerzuci sie na tanszy generyk jakim jest np. Onirex jest duze prawdopodobienstwo wystepienia bezsennosci z odbicia.

Swoja droga miales juz stycznosc z lekami nasennymi/benzodiazepinami? Bo jak na laczna dawke 70mg - to przebiles nawet mnie - o cale 30mg 8-( Musialo Cie naprawde ostro poskladac, ale sadze, ze pierwsze razy sa super w wiekszych dawkach 40-50mg (zadne 10-20 jak opisuje wiekszosc ludzi). 10-30 mg to ja wale donosowo teraz, bo przy wiekszej dawce nie czuje zadnej roznicy. A co do uspienia - nic nie uspi mnie tak samo (nawet dorzucane co 1-2h) jak Dormicum donosowo. Wczoraj o 5 rano jak pobawilem sie troche z zolpidemem (Stilnosx - 30-40mg (nie pamietam)/midazolamem (30-45mg - rowniez nie pamietam) %-D popilem troche piwami, bylem zgrzany tramcem, koty nie daly mi spac. Leki zeszly pozostawiajac po sobie jedynie niesmak i rozdraznienie, polaczone z charakterystycznym, paradoksalnym uspokojeniem (maniacy wiekszych dawek wiedza o czym pisze). Tak wiec o 5 rano juz w lozku walnalem kolejna pietnastke midazolamu do nosa i polozylem sie. Uspilo mnie w niecale 10 min (5-7?) ;-) Tak wiec polecam midazolam, rowniez ze wzgledu na wlasciwosci rekreacyjne - bardzo malo subtelna benzodiazepina - daje po sobie odczuc. Jednak jesli ktos ma przewlekle problemy ze snem - jak juz pisalem, warto zmieniac leki co jakis czas.

EDIT: Aha - Bylo juz pisane, jak chcesz poczuc naprawde faze i nie nabawic sie takiej amnezji, skrusz wszystkie tabsy na raz i sniffnij jednym ciagiem - masz zagwarantowany konkretny wjazd a nie powoli wchodzaca zamulke + zmniejszone ryzyko amnezji nastepczej :-)
Pozdrawiam,
M.
  • 33 / / 0
BlueV pisze:
W mniejszym stopniu (jak na ketokonazol, ktory jest bardzo silnym inhibitorem cytochromu p450) wplywa na Zolpidem - ale dzialanie po inhibicji, 1 - 1,5 godziny przed, oraz w trakcie zapodania

@BlueV Wyjaśnij mi jeszcze ile i kiedy ketokonazolu dorzucić do zolpidemu? Bo albo ty albo ja ani (pewnie obaj :yay: ) jesteśmy narąbani i nie za bardzo zrozumiałem te ważne szczegóły.

[Scalono.] 6 cze 2012, o 23:16. ETF

@BlueV Czy po jedzeniu dużych ilości Zolpidemu (ja tam jem jeszcze większe 100-150mg/na dobę) nie zachodzi u ciebie tolerancja krzyżowa i Dormicum dalej kładzie Cie spać. Zolpidem już się u mnie trochę wypalił także nasennie i szukam czegoś nowego. Myślisz,że Dormicum da radę, warto o niego powalczyć u lekarza?
Ostatnio zmieniony 06 czerwca 2012 przez ETF, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: .
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Największa w historii analiza potwierdza: marihuana skuteczna w leczeniu objawów nowotworowych

W ciągu ostatnich miesięcy świat nauki zyskał dostęp do największej metaanalizy dotyczącej zastosowania marihuany w terapii nowotworów, przeprowadzonej przez Whole Health Oncology Institute we współpracy z The Chopra Foundation i opublikowanej w prestiżowym czasopiśmie Frontiers in Oncology. Wyniki są jednoznaczne – istnieje przytłaczający konsensus naukowy, że medyczna marihuana skutecznie łagodzi objawy choroby nowotworowej i poprawia jakość życia pacjentów.

Kandydaci na prezydenta powinni zostać zbadani na obecność narkotyków?

Prezydenckie debaty rozgrzały jeszcze bardziej emocje związane z prezydenckim wyścigiem. W czasie trwającej walki o wyborcze poparcie coraz donośniejsze stają się głosy domagające się testów na alkohol i narkotyki od osób ubiegających się o prezydencką elekcję. Telewizja wPolsce24 postanowiła zwrócić się do wszystkich ubiegających się o urząd o poddanie się testowi na obecność narkotyków w organizmie.

Baner reklamujący sprzedaż mefedronu wisiał na płocie sopockiego kempingu

Na ogrodzeniu kempingu przy ul. Bitwy pod Płowcami w Sopocie zawisł baner z kodem QR, który po zeskanowaniu prowadził do strony oferującej sprzedaż mefedronu. To kolejny przypadek, po niedawnych doniesieniach z Gdańska, reklamowania sprzedaży narkotyków za pomocą umieszczanych w miejscach publicznych kodów QR.