Z-drugs – substancje wykazujące powinowactwo do receptora benzodiazepinowego, nie dzielące jednak podobieństwa strukturalnego z benzodiazepinami. Przykłady to zolpidem, lub zopiklon.
ODPOWIEDZ
  • 198 / 1 / 0
Mam takie pytanie, a mianowicie co jest obecnie najtansze z zolpidemu? (tzn.Nasen, Stilnox, Sanval)?
  • 1 / / 0
Witam , cztałem wasze opinie o tym leku . Troszkę mnie zaskoczyło ze ludzie biorą po 60mg? skad potem biora recepty ?ja sam uzywam go od 2 lat.. nie mogę spac . Biorę 15 mg wieczorem . Bardzo mi z tym zle . chce tego nie brac , ale nie umiem zasnąć . dochodzi czasem do tego ze biore polowke w dzien . jak mam duzo pracy . dodam ze nie pije alkoholu i nie pale fajek . pracuje i studiuje . prowadze normalne zycie nie jestem agresywny . Radze nie brac tego leku jesli jestes w niezaufanym towarzystwie . Raz bylo tak , ze nie pamietalem ze rozmawiałem z dziewczyna przez telefon . Moze mi poradzicie jak z tym skonczyc ? Aha dodam ze nie biorę NIGDY wiecej jak 20 mg . nie bylo takiej sytuacji
  • 2 / / 0
Witam, mam pytanie odnośnie tego leku i interakcji z alkoholem (wiem, ze cześciowo już odpowiedz padała w tym dłuugim wątku).

Zakładam, że alkohol potęguje działanie leku, jak czytam również wzmacnia działanie dziury.
Zakładam, że albo lek nas uśpi, albo jak przełamiemy sennośc, to może nam odpierdolić i przechodzimy w mega aktywność.

Zatem biorąc powyższe pod uwagę, jak zadziała (może Waszym zdaniem zadziałać) Zolpic, jeśli zostanie wzięty w małej ilości (no własnie jaka ilość będzie bezpieczna dla kogoś kto go wczensiej nie brał) ale po mega piciu mocnego alkoholu?

Chodzi mi tu o Wasz komentarz, na ile mała dawka wzmocniona picem wysokoprocentowym będzie bezpieczna, a jednocześnie da efekt.

Mam nadzieję, że nie zamieszałem, ale jestem ciekawy Waszych doświadczeń i opinii.. dzięki!
  • 1 / / 0
Przeczytaj to zanim sięgniesz po lek o nazwie Stilnox (Sanval)

Piszę tutaj ten komentarz aby ostrzec was przed tym co nie daj Boże może wam się zdarzyć podczas
Zażywania tego gównianego leku …Mój problem z bezsennością pojawił się jakiś rok temu
(cierpię na ciężką nerwicę) nie mogłem spać …nie działała na mnie większość leków,
Lekarz przepisał mi Sanval (stilnox) jak wiadomo lek ten pochodzi z grupy benzodiazepin
…na początku pięknie ładnie pierwsze trzy miesiące spałem jak dziecko po jednej tabletce
Później po jakimś czasie sen się pogorszył i znacznie skrócił sypiałem po 4 godziny i jak się przebudziłem w środku nocy to zażywałem kolejną porcje leku. Po ośmiu miesiącach brałem już 4 tabletki (dwie przed snem i dwie jak się wybudziłem koło 3 w nocy)

Zaczęło się dziać ze mną coś bardzo dziwnego …w dzień wszystko mnie wkurzało i to do takiego stopnia,że nie mogłem w ogóle funkcjonować .
Zacząłem sypiać po 2 godziny nocnie  Później było już tylko gorzej w dzień miałem ataki paniki i agresji ,skoki ciśnienia na 240/160!!!duszności…ćmiło mi się przed oczami i traciłem przytomność…nie równa praca serca (uczucie kołatania)
Pierwszy przyjazd karetki …ratownicy nie wiedzą co się ze mną dzieje dostałem skierowanie na EKG serce wyszło zdrowe jak dzwon…co się okazuje lek ten powoduje bardzo mocne uzależnienie psychofizyczne u mnie po ośmiu miesiącach rozwinęło się do takiego stopnia,że nie byłem w stanie normalnie funkcjonować … jak miałem atak o którym już wspominałem wziąłem sobie tabletkę sanvalu i jak tylko zaczął działać od razu wszystkie objawy znikały na 3 godziny

Co ze mną…?chciałem odrzucić sam ten lek nie byłem w stanie  wylądowałem na oddziale psychiatrycznym i dopiero tutaj po 3 miesiącach kontroli lekarskiej i stopniowej redukcji dawki leku dochodzę do siebie. Więc pisze do was z przestrogą uważajcie na ten lek !!!jak będziesz go zażywać do 4 tygodni to nic Ci się nie stanie ale później się ciężko uzależnisz !!! naprawdę żeby odrzucić ten lek musisz się poddać ciężkiej terapii odwykowej tak jak ja…uważajcie na siebie i ostrożnie z tym lekiem.

Pozdrawiam
  • 2518 / 27 / 0
jestemkimsinnym nikt ci nie odpowie dokładnie na to pytanie. Jednego taki miks położy bardzo szybko, a inny będzie mógł pić i nic mu się nie stanie. Jednak generalnie łączenie nawet małych ilości zolpidemu z alkoholem to nie jest mądry pomysł, gdyż w większości przypadków kończy się to nieoczekiwanym zgonem i większymi dziurami w głowie.

tekolo1 innym zolpidem pomaga brany na sen, więc nie generalizuj. Jeszcze jedna mała uwaga Zolpidem nie jest benzodiazepinom. Pochodzi z tak zwanej grupy imidazopirydyn. Leki te zwane są także Z-drugs, lub niebenzodiazepiny.
  • 187 / 2 / 0
Kubansky pisze:
Mam takie pytanie, a mianowicie co jest obecnie najtansze z zolpidemu? (tzn.Nasen, Stilnox, Sanval)?
Najtańszy jest Xentic (niecałe 10 zł), ale ciężko go dostać, zaraz za nim Apo-Zolpin (12 zł), z tym już nie miałem problemów. Dla porównania Stillnox - 26 zł za taką samą paczkę (20 tabl. po 10 mg).
  • 655 / 3 / 0
Kto mi wytłumaczy.

Dlaczego po klonach, tramalu, kodzie i wódce zachowuje resztki rozumu.

Gdy tylko chwycę trzy tabletki zolpidemiu ( i czasem przepije wódką) zachowuję się jak opętany. Po prostu nie wiem kim jestem, co się ze mną działo, co nawyprawiałem?

To jest do cholery lek nassany, więc dlaczego przy połączeniu z wódką działa w ten sposób jak działa? A działa niesamowicie destrukcyjnie na organizm (w sensie psychicznym, moralnym i czasem zdrowotnym)?
Człowiek po wódce nie staje się taki dziwny (może i agresywny co po Zolpidemie?
  • 2 / / 0
Dzielnicowy pisze:
jestemkimsinnym nikt ci nie odpowie dokładnie na to pytanie.
tak, zdaje sobie z tego sprawę, niemniej jednak wydaje się, ze do tego wątku zagląda wielu, którzy być może mają konkretne doswiadczenie z łączeniem własnie minimalnej (a moze wiekszej?) dawki z dużą dawką alkoholu..

stad liczyłem na kilka indywidualnych opinii.. zastanawiam sie czy jest jakas zależnośc.. wieksza dawka + np. piwo - a śladowa dawka i poł flaszki wódki...

niemniej dzięki za odpowiedz.
  • 111 / / 0
działanie zolpidemu na umysł zależy od wielu czynników - ogólna kondycja organizmu, zmęczenie, tolerancja na alkohol, czas od spożycia ostatniego posiłku i ogólnie "jakość" odżywiania się - jednoznacznie odpowiedzi nie uzyskacie, najlepiej "przetestować" to na sobie

z własnego doświadczenia - jakieś 2 godziny od ostatniego posiłku, 3 tabletki stilnoxu popijane 3 zielonymi okocimami w odstępie 25 minut (puszka na tabletkę) - po dopiciu ostatniego browara - oczy zaczęły mi się same zamykać... moja znajoma uznała, że po prostu jestem zmęczony i położyła mnie spać, nie katując mnie już dalej jakimś tam filmem katastroficznym...

rano, po 6 godzinach, wstałem bez problemów, szybka kawa i do pracy :)

ciekawym zjawiskiem jest samoistna "amnezja" w stosunku do ostatnich 15 może 20 minut wieczoru... sam z siebie za cholerę nie mogłem sobie przypomnieć, co się działo, ani o czym rozmawialiśmy, jednak słuchając opowiadań towarzyszki, przypomniałem sobie wszystko bez większych problemów.

moim zdaniem nie ma sensu łączyć tego z większymi ilościami alkoholu - po prostu ten miks nie jest w żaden sposób "zabawowy" (no chyba, że ktoś lubi)- mnie zwyczajnie w świecie takie połączenie usypia...
  • 580 / 4 / 0
Sam stilnox lubi robić dziury w pamięci, a z alkoholem wychodzi to jeszcze gorzej. Byłem w stanie siedzieć przed kompem kompletnie bez świadomości że siedzę i coś tam robię. Aż w końcu "obudziłem" się z tego stanu, dziwne uczucie "nagle zacząć kontaktować". Zero wartości rekreacyjnych...
Mix z DXM- tylko do 450mg - wyższe dawki = amnezja. Brak pamiętania tripa
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Profesor znów za kratami. Spec od narkotyków zwany także Chemikiem zatrzymany w Skarżysku

Na pięć lat trafi za kraty 73-letni mężczyzna w półświatku znany niegdyś jako Chemik lub Profesor czyli człowiek wielokrotnie notowany za przestępstwa narkotykowe, między innymi za wyprodukowanie na początku lat 2000 w laboratorium w Bliżynie dziesiątek tysięcy tabletek ecstasy.

TVN24: „Tak wpadł szaman-informatyk"

UWAGA: Uwaga artykuł z TVN24, który poniżej przedrukowujemy, jest raczej kiepskiej jakości, jednak publikujemy go z uwagi na fakt, że jako jeden z niewielu opisuje przypadek zatrzymania i represjonowania osoby najprawdopodobniej prowadzącej ceremonie z ayahuascą.

Nowa nadzieja dla pacjentów ze schizofrenią. Opracowano przełomowy lek inspirowany LSD

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stworzyli nową cząsteczkę o nazwie JRT, która może zrewolucjonizować leczenie schizofrenii i innych chorób mózgu. Lek działa podobnie do LSD, ale nie wywołuje halucynacji. Dodatkowo, wykazuje silniejsze działanie niż stosowana obecnie ketamina.