Dział o sprawach, w których zarzut nie opiera się na Ustawie o przeciwdziałaniu narkomanii.
ODPOWIEDZ
  • 5 / / 0
Witam, z góry przepraszam jeśli nie właściwy dział i w razie „w” proszę o usunięcie lub przeniesienie do odpowiedniego .
Miesiąc temu zatrzymali mi prawko za metaamfetaminę w ślinie i zabrali na krew Moje pytanie czy po wyniki badań krwi mam się zgłosić do komisariatu czy one mi przyjdą listem bo póki co cisza i w m obywatelu widnieje jako zatrzymane. Drugie pytanie czy jeśli stężenie będzie wskazywało tylko na wykroczenie to czy będę musiał jeszcze się ciągać po sądach itp czy poprostu zwrócą i sprawa się zamknie?
I też ciekaw jestem czy szykować się na pytania typu skąd gdzie i jak
Myślę że jest to dość częsty przypadek z prawkiem dlatego pytam na tym właśnie forum
Dziękuję za pomoc
Pozdro
  • 428 / 35 / 0
Jazda czy to pod wpływem czy po użyciu, w zależności od stwierdzenia przez biegłych po stężeniu i tak idzie przez sąd. Jedno i drugie jest karalne. To już nie sytuacja, że trochę za szybko jechałeś i miły pan policjant da Ci pouczenie.
Jak nawet tylko wykroczenie, to mogą Ci zajebać prawko na dłużej, dać grzywnę i dowalić koszty sądowe.
Jak to ogólnie wyglądało? Test na ślinę, wyszła meta, potem zabrali Cię na krew i puścili do domu? Nie dostałeś informacji jak to ma dalej wyglądać?
  • 5 / / 0
Miałem czekać do miesiąca na wyniki, mija miesiąc i cisza. Policjant chciał wziąć odemnie numer telefonu i by do mnie dzwonił jakby coś było ale mu nie dałem
A też słyszałem że jak do miesiąca nie ma wyników to mogą mi oddać prawko do momentu aż wyniki przyjdą
  • 348 / 63 / 0
A ja mam takie pytanie. No bo autor dostał zarzut, że jechał pod wpływem mety. Co by było jakby jadł środki z pseudoefedryną tego dnia, dzień wcześniej? Bo w testach gdzie bada się metabolit tj ślina/mocz to chodzi o pseudoefedrynę/efedrynę.

Ale moje główne pytanie brzmi:
Jak to jest z kodeiną?

Bo wiadomo, że kodeina = morfina w testach. Czy możnaby po prostu powiedzieć, że brało się leki przeciwbólowe/przeciwkaszlowe bez recepty i by to przeszło? Pomijając stężenie. Bo np Ja i nikt poważny nie wsiada za kółko najpierw biorąc narkotyk a potem za kółko. Ale, no zanim zniknie z organizmu to nie jest 24h.
  • 29 / 5 / 0
@DobryWujas Co za różnica skąd się wzięła morfina w twoim organizmie? Idąc tym tokiem myślenia, pijany uczestnik ruchu drogowego może powiedzieć, że jadł cukierki z rumem, i wtedy go puszczą? Przypuszczam, że po wstępnym potwierdzeniu obecności substancji w organizmie, biorą cię na badanie krwi, i o ewentualnych konsekwencjach decyduje stężenie.
  • 348 / 63 / 0
To samo w sobie nie ma żadnego znaczenia, masz rację. Ale chodzi o to, że o ile Ty czy ja wiemy w jakich lekach są substancje odurzające to przeciętny Kowalski tego nie wie. Kowalskiego będzie boleć głowa, zarzuci 2 antidole czy solpadeine na bolącą głowę, wsiądzie do auta 2h później i straci prawko? Coś mi tu nie gra, bo tak w życiu realnym nie jest. Dlatego musi coś innego decydować. Może faktycznie stężenie jakie ma się we krwi.
  • 153 / 8 / 0
Wszystkie testy mają jakąś tam czułość, m.in po to żeby wykluczyć takie sytuacje.
  • 428 / 35 / 0
wczorajDobryWujas pisze:
To samo w sobie nie ma żadnego znaczenia, masz rację. Ale chodzi o to, że o ile Ty czy ja wiemy w jakich lekach są substancje odurzające to przeciętny Kowalski tego nie wie. Kowalskiego będzie boleć głowa, zarzuci 2 antidole czy solpadeine na bolącą głowę, wsiądzie do auta 2h później i straci prawko? Coś mi tu nie gra, bo tak w życiu realnym nie jest. Dlatego musi coś innego decydować. Może faktycznie stężenie jakie ma się we krwi.
Niestety niewiedza ludzi nie zwalnia z czytania ulotek.

Pierwszy przykład z brzegu z ulotki:
Antidol:
,,Prowadzenie pojazdów i obsługiwanie maszyn
Lek może powodować zawroty głowy i senność. Leku Antidol 15 nie należy stosować w czasie
prowadzenia pojazdów ani obsługiwania maszyn."

Thiocodin:
Prowadzenie pojazdów i obsługiwanie maszyn
Nie należy prowadzić pojazdów, obsługiwać maszyn i urządzeń będących w ruchu podczas
stosowania tego leku.

Najpierw robią testy, jak wyjdzie to na krew. Potem stężenie decyduje. Najlepsze, że nigdzie nie jest powiedziane jaka ilość miała wpływ na kierowanie. I generalnie samo posiadanie we krwi podczas jazdy podchodzi pod wykroczenie, a jeżeli miało według biegłego wpływ na kierowanie niby jest już pod przestępstwo.
Co do alko jest o tyle prościej, że są widełki i jak masz w wydychanym, za jakiś czas robią drugi alkomatem i patrzą czy spada czy rośnie. Teoretycznie po takim cukierku czy innym płynie do płukania ust jest na tyle mala ilość, że zanim dojdzie do drugiego dmuchania będzie 0.

https://www.youtube.com/watch?v=0jLHwjyX4U4
Babka trochę pieprzy, ale jest coś w temacie.
  • 2270 / 453 / 0
Ulotka to tylko zalecenia. Kiedyś była o tym dyskusja i wyszło na to, że jej treść nie jest tak istotna
15 października 2024Ptaszyna pisze:
postanowiłem odpalić w życiu tryb mroczności
https://youtu.be/HU5p8b3ozVM
  • 428 / 35 / 0
Jasne, że tylko zalecenia. Finalnie i tak o wszystkim decyduje stężenie. Generalnie w ulotce informacja jakaś jest, ale nie ma, że nie wolno tylko, że albo się nie powinno prowadzić, albo nie należy. W ulotce od Xana jest napisane żeby zapoznać się z lokalnymi przepisami ruchu drogowego, więc pewnie te ulotki są uniwersalne w różnych krajach i za dużo pieprzenia by było jakby mieli dla każdego pisać wszystko od nowa i zmieniać ulotkę jak się przepis zmieni.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Australijscy naukowcy przedstawili wyniki badań. Przyspiesza starzenie, może zwiększać ryzyko raka

Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie "Addiction Biology" wskazuje, że używanie konopi może prowadzić do uszkodzeń komórek, zwiększając ryzyko powstawania nowotworów złośliwych. Co więcej, genotoksyczne skutki mogą być przekazywane następnym pokoleniom.

Policjanci zlikwidowali laboratorium mefedronu w Otwocku

Otwoccy policjanci w tym roku zlikwidowali już trzecie laboratorium produkujące „białą śmierć”. Tym razem policjanci zlokalizowali laboratorium na tyłach jednej z otwockich posesji. Mundurowi zatrzymali 48-latka podejrzanego o prowadzenie pojazdu pod wpływem środków odurzających, posiadanie oraz wytwarzanie znacznych ilości środków odurzających. Policjanci zabezpieczyli mefedron, 4-CMC, oraz 140 litrów 4-metylopropiofenolu. Podejrzany na wniosek Prokuratury Rejonowej w Otwocku trafił na 3 miesiące do aresztu. Grozi mu kara do 20 lat pozbawienia wolności. W sprawie prowadzone jest śledztwo przez Prokuraturę Rejonową w Otwocku.

Centrum Krwiodawstwa rozdaje darmową marihuanę w ramach wydarzenia „Bleed for Weed”

W sobotę, 16 listopada 2024 r., mieszkańcy Illinois będą mieli wyjątkową okazję, by nie tylko pomóc innym, oddając krew, ale także odebrać bezpłatny produkt z marihuaną. W ramach inicjatywy „Bleed for Weed”, Centrum Krwiodawstwa Doliny Rock River (RRVBC) i dystrybutor Lyfe Cannabis połączyli siły, aby zwiększyć liczbę dawców krwi, oferując nietypową zachętę – darmową marihuanę. Ta innowacyjna akcja budzi coraz większe zainteresowanie, a także przyciąga uwagę zarówno darczyńców, jak i mediów.