Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, tytoń, yerba mate.
ODPOWIEDZ
  • 3129 / 26 / 0
SilesianPsycho pisze:
chusajn pisze:
Raczej coś nie tak z głową zażywającej, bo to nie są efekty przedawkowania.
Rozwiń mistrzu <_<
Nie miałem na myśli nic obraźliwego, po prostu paradoksalnie reagujesz na mate, to wszystko.
High, how are you?
  • 634 / 4 / 0
1. Czy yerba w jakiś sposób wpływa (nawet niewielki) na dopaminę/serotoninę ? Bo po jej wypiciu mam wręcz gwiezdnie dobry humor :cheesy:
2. Ostatnio piłem yerbę z herbaciarni na wagę, kupiłem sobie na test, starczyło na parę porcji (razy 5-6 zaparzeń każda) i bardzo mi się spodobała. Na opakowaniu pisało Yerba Mate - zielona. Jaką polecacie kupić aby była mocna i starczyła na długo ? Ta zielona po czasie zaczęła mi smakować, mimo że przypominała w smaku zgniłe liście hehe.

Ogólnie zauważyłem, że yerba znacząco poprawia koncentrację i procesy myślowe. Coś jak kawa która napędza głównie ciało, tak yerba napędza umysł. Wiele myśli, ale wszystkie składne i skoordynowane pomiędzy sobą, mógłbym całą noc czytać po niej książkę i jeszcze wiele zapamiętać, co po kawie jest mało możliwe. Nie oczekiwałem po niej cudów, a zostałem bardzo pozytywnie zaskoczony :-)
Uwaga! Użytkownik NeverRewarded nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 883 / 10 / 0
1. Chyba nie. To zdaje się witamina B tak działa, czy coś takiego, ale nie znam się na tym... Nie tylko ty masz dobry humor po mate. :P
2. Lepiej kupować na allegro albo przez neta. Pewnie nieźle z ciebie zdarli i właściwie nie wiesz co piłeś (w sensie, jaki gatunek). Warto popróbować różnych gatunków. Na pewno warto sprawdzić Cruz De Malta, moim zdaniem jest najlepsza. Również Pajarito i Rosamonte cieszą się dużym uznaniem. Oczywiście inne yerby też są dobre, może akurat tobie zasmakują bardziej niż te które wymieniłem. Na przykład taki Colon -- bardzo mocny, bardzo intensywny w smaku, nie dla każdego, ale jak ktoś lubi... Z tych które wymieniłem, chyba Rosamonte najmocniej pobudza, ale ustępuje smakiem Pajarito i CDM. CDM natomiast jest najlepszy w smaku i podobnie jak Pajarito nie należy do słabych w działaniu yerb. :)
Ostatnio zmieniony 18 kwietnia 2011 przez Elwis, łącznie zmieniany 1 raz.
Zdecydowanie odradzam Ci ćpanie.
x = x
  • 1513 / 26 / 0
1. Sam się zdziwiłem kiedy poczułem to charakterystyczne uniesienie, poprawę humoru i dreszcze. Skojarzyło mi się to z malutką kreską bufedronu. Znalazłem opinie, że może na dopaminę działać ale niestety żadnych źródeł.
2. Mi najlepiej wychodzi Pajarito (w pseudo-aptece, zielarskim, herbaciarni, nie wiem jak to określić) 1kg 24 zł (mocno działa, świetny smak). CDM czerwona jest dla mnie zbyt kwaśna i wcale mocniej nie działa. (Ma chyba więcej potasu i sodu i mniej kofeiny). Rosamonte planuje wypróbować w te święta. Plusem dla Pajarito jest też to, że powoli się wypłukuje (można zalać spokojnie 8 razy i więcej, CDM traciła smak już koło 5-6 zalania - fusy osiadały).
Ps. Sorry jeśli poszło więcej niż raz - chyba były problemy z serwerem.
mr_b∩ʁbꞁө
  • 576 / 6 / 0
NeverRewarded pisze:
1. Czy yerba w jakiś sposób wpływa (nawet niewielki) na dopaminę/serotoninę ? Bo po jej wypiciu mam wręcz gwiezdnie dobry humor :cheesy:
2. Ostatnio piłem yerbę z herbaciarni na wagę, kupiłem sobie na test, starczyło na parę porcji (razy 5-6 zaparzeń każda) i bardzo mi się spodobała. Na opakowaniu pisało Yerba Mate - zielona. Jaką polecacie kupić aby była mocna i starczyła na długo ? Ta zielona po czasie zaczęła mi smakować, mimo że przypominała w smaku zgniłe liście hehe.

Ogólnie zauważyłem, że yerba znacząco poprawia koncentrację i procesy myślowe. Coś jak kawa która napędza głównie ciało, tak yerba napędza umysł. Wiele myśli, ale wszystkie składne i skoordynowane pomiędzy sobą, mógłbym całą noc czytać po niej książkę i jeszcze wiele zapamiętać, co po kawie jest mało możliwe. Nie oczekiwałem po niej cudów, a zostałem bardzo pozytywnie zaskoczony :-)
na początek nie za mocna klasyczna Rosamonte polecam oraz Taragui Con Palo... A poózniej obadaj Pajarito jest mocna i też dobrze pobudza najlepiej pozamawiaj sobie pare rodzajów w małych saszetkach i obczaisz sobie... Yerba jest dużo lepsza i zdrowsza od kawy , oczyszcza organizm , poprawia samopoczucie , nie podnosi tak cisnienia jak kawa a zarazem orzezwiajaco fajnie pobudza i poprawia koncentracje oraz pamięć na długo nie na chwile jak kawa , ma naprawde wiele zalet i to nie mżonki.. ja pije już sporo czasu tak ze 2-3razy w tyg i Polecam..
"..Aaach...widzę złoty brzegu piach i mijając kiście liści zapuszczam się do iście tajemnego świata..."
  • 1387 / 2 / 0
NeverRewarded pisze:
Uwalnianie dopaminy, tak jak to stymulanty :)
– Chodź. Czeka nas długa podróż.
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
  • 1489 / 22 / 0
Czyli teoretycznie można sobie machnąć pseudo speedballa, mieszając yerbatkę z kodzią, si?
Mówię oczywiście bardzo teoretycznie i o bardzo pseudo speedballu...
  • 247 / 2 / 0
Zauważył ktoś z was może problemy żołądkowe związane z yerbą? Nie wiem czy to tylko na mnie tak działa, ale jakoś po którymś razie było mi raczej nie dobrze, odbija się itp, co raczej pogarsza o wiele samopoczucie więc picie zarazem mija się z celem.
  • 1387 / 2 / 0
Teoretycznie? Chociaż myślę, że bardziej do tego nadawałby się mocniejszy stymulant. Typowy stymulant. Bo Yerba to taka koka, a nie kokaina.
– Chodź. Czeka nas długa podróż.
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
  • 1513 / 26 / 0
Yerba za słabo stymuluje. To tak jak by kozłkiem/melisą próbować zbić mocny stymulant. Mogła by nieco zbić senność / ożywić fazę ale nawet na to bym nie liczył.
mr_b∩ʁbꞁө
ODPOWIEDZ
Newsy
Wpływ świadomości lekarzy na doświadczenia pacjentów z terapią medyczną marihuaną

W ostatnich latach temat medycznej marihuany zyskał na ważności zarówno w kręgach medycznych, jak i wśród pacjentów. W miarę legalizacji oraz wzrastającej dostępności preparatów konopnych dla pacjentów, pojawia się potrzeba przeanalizowania, jak zrozumienie i wsparcie lekarzy wpływa na skuteczność terapii. W badaniach przedstawianych przez Clobesa i współpracowników z California State University, zbadano, jak współpraca z lekarzami i informowanie o stosowaniu medycznej marihuany przez pacjentów wpływa na wyniki terapii.

Rekordowe uderzenie w narkobiznes. Zlikwidowano 19 laboratoriów i ujęto 67 osób

Co najmniej tysiąc funkcjonariuszy wzięło udział w największej w ostatnich latach operacji wymierzonej w syndykat narkotykowy działający na terenie Ukrainy. Zlikwidowano 19 laboratoriów i 17 magazynów oraz zatrzymano 67 osób, w tym 32-letniego bossa organizacji. Szacuje się, że miesięcznie narkogang produkował nawet 700 kg mefedronu, alfa-PVP i amfetaminy.

Zaskakujące słowa Tomasza Lisa. "Odrobina amfy by Rafałowi nie zaszkodziła"

Zaskakujące słowa Tomasza Lisa! W swoim internetowym programie, w którym dyskutował na temat kampanii wyborczej, nagle stwierdził, że "odrobina amfy [amfetaminy - dop. red.]" Rafałowi Trzaskowskiemu by "nie zaszkodziła".