Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, tytoń, yerba mate.
ODPOWIEDZ
  • 1513 / 25 / 0
Piłeś już taką "normalną"? Nie piłem z torebek (miałem ale się nie skusiłem), nie posilę się też na porównania ale dużo tracisz. Konieczny sprzęt (bombila) to wydatek 15-25 zł, dobra yerba to samo. Zabawy nie jest tak dużo.

Poszukaj czegoś niezbyt mocnego (Amanda, Rosamonte nieco mocniejsza jest, Selecta też dobra).

Ed; zmyśliłem porównanie.
To trochę jak porównywanie napoju limonkowego tymbarka z wódką do Mojito.
Ostatnio zmieniony 20 czerwca 2012 przez mr_b, łącznie zmieniany 1 raz.
mr_b∩ʁbꞁө
  • 29 / / 0
Torebkowe to lipa. Właśnie piję La Merced korzenną, z dwóch torebek i nijak to się ma do tego co pijam zazwyczaj, a pijam Parajito.
Nie nazwałabym tego yerbą, herbatka smakowa. Ale smaczna. Ale nie mate
  • 129 / 2 / 0
Czy to prawda jakoby yerba zawierała MAOi?
Czyń swoją wolę będzie całym prawem
  • 1530 / 9 / 0
Myślę, że zawiera. kiedyś jak jadłem leki z imao a to po Yerbie było o wiele mocniej.
"Przyszła wojna będzie wojną niewidzialną Dopiero gdy dany kraj zauważy że jego plony uległy zniszczeniu jego przemysł jest sparaliżowany jego siły zbrojne są niezdolne do działania zrozumie nagle że brał udział w wojnie i że tę wojnę przegrywa"
  • 600 / 4 / 0
Hipotermia pisze:
Czy to prawda jakoby yerba zawierała MAOi?
Zgadza się, miałem nie okiełznaną pizdę na 900mg DXM jak przez cały dzień sobie popijałem (kilka dni temu bez yerby i było normalnie o ile tak mogło być po dexie ;) )
Doświadczenie to to co osiągasz, kiedy nie osiągasz tego czego się spodziewałeś
  • 49 / 1 / 0
Pobozny user pisze:
A jaka jest według was najlepsza Yerba, nie wymagająca do parzenia specjalnym, naczyń, rytuałów i tańców szamańskich?? :-) - O ile w ogóle kupowanie takich "gotowych" sklepowych -tzn. torebkowatych ma jakiś sens ;-) . To właśnie, które moglibyście polecić??
Ja pijam od początku Rosamonte w wielkim kubku, mam jedynie bombille do tego. Polecam, szczególnie na pierwsze razy, ja się nie zawiodłam. Tylko w moim przypadku trzeba sypać nieco ponad 1/2 kubka (czasem sypałam 2/3), wtedy działanie stymulujące jest ohohoh :-D Dobrze służy do nauki jak i do ogólnego pobudzenia się. A wiem co mówię, bo uczyłam się "na yerbie" do egzaminów w zimie, więc byłam ospała przez pogodę, nie mówiąc już o moim zmęczeniu "po lekcyjnym". Walka z sennością była brutalna i dopiero Yerba mi pomogła.

[ external image ]
  • 279 / 2 / 0
Pół kubka tego sypać i potem to pić?! To ja wolę dalej guaranę w prochu.
  • 3898 / 238 / 13
Tak się pije mate... Zrób research w necie to sam do tego dobrniesz. Jeden "wkład" mate można zalewać 2-3 razy i jest si. Fusów unikasz dzięki specjalnej rurce (Bombilla :D )

Mimo wszystko uczyć się lepiej bo białych prochach jeśli już się stymulować.
Wkońcu zmęczony, bez sił i ochoty, bez domu i imienia w kanale zapomnienia;
  • 1513 / 25 / 0
5-7 zazwyczaj zalewam (zależy od yerby - minimum 4, ale pajarito spokojnie można 8). Poza tym piję nie dla samego działania które jest świetne ale dla smaku. Guarana też fajnie działa (yerba z guaraną jeszcze milej). @mtx takie trochę podejście nastawione głównie na efekt a to nie tylko gorzkie "lekarstwo".
mr_b∩ʁbꞁө
  • 279 / 2 / 0
No dobra, trochę mnie uspokoiliście z tym kilkukrotnym zalewaniem, bo już myślałem, że to strasznie szybko schodzi :D pół kubka na raz, hah, no to by było słabo opłacalne.
Z yerbą doświadczenia nie mam, piłem może raz czy dwa, dla smaku wolę inne, a dla efektów guaranę.
Ale w sumie spróbować można na sesję, bo wszyscy chwalą. Mnie do tej pory starczała guarana i cały dzień nauki był ;)
ODPOWIEDZ
Newsy
18-latek złapany na gorącym uczynku. W biały dzień sprzedawał narkotyki na ulicy

Bielańscy wywiadowcy zatrzymali dwóch mężczyzn na gorącym uczynku podczas transakcji narkotykowej. 18-latek przekazał 20-latkowi blisko 20 gramów marihuany. W wyniku dalszych działań funkcjonariusze zabezpieczyli przy nim oraz w jego mieszkaniu dodatkowe narkotyki – marihuanę i tabletki zawierające MDMA. Obaj trafili do policyjnej celi. Prokurator zastosował wobec 18-latka środek zapobiegawczy w postaci dozoru policyjnego.

Masowe ilości kokainy na masowcu. Kucharz w areszcie

Blisko pół tony kokainy o wysokiej czystości przejęły argentyńskie służby na masowcu Ceci w porcie rzecznym San Lorenzo. Do udziału w przemycie przyznał się okrętowy kucharz.

Alkohol a rak: Każdy łyk może zwiększać ryzyko nowotworów

Alkohol jest jednym z najczęstszych czynników ryzyka rozwoju raka, odpowiedzialnym za około 100 tys. przypadków rocznie w USA. Naukowcy odkrywają coraz więcej mechanizmów, przez które alkohol uszkadza komórki i przyczynia się do powstawania guzów. Choć spożycie alkoholu jest powszechne, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z powiązania między alkoholem a rakiem.