Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Zablokowany
  • 633 / 153 / 0
I, oczywiście, lekarz, który oznaczył pacjenta takim monitem, czy kodem ICD, nie interesuje się jego dalszym losem, nie ma takiego obowiązku, nie kontaktuje się z osobą, której narobił problemów w dokumentacji, tylko zostawia samą sobie, bez żadnych konsekwencji?

Czy przez pewien czas, dana osoba nawet może nie być świadoma, że została tym naznaczona, a upoważniony, by to zrobić jest także losowy magik na pierwszej konsultacji, nawet jeśli nie jest naszym lekarzem podstawowym POZ? I nigdy nie widział nas na oczy?
Nie rozmawiał choćby telefonicznie? Naprawdę...?
No to piękne rzeczy, ciekawe jak taki człowiek ma sobie poradzić z dnia na dzień, wieszać się?

Ostatnio starałem się pomóc kilku członkom rodziny, którzy na tych kodach mają wypisane różne choroby - często krępujące i od kilkunastu lat nieaktualne/ w pełni wyleczone. Kminiliśmy, jak pozbyć się tego, żeby byle doktorek nie miał na każdym naszym druczku i skierowaniu, np. informacji o grzybicy, czy infekcjach intymnych sprzed wielu lat. Przecież w łapach ma to anonimowa dla nas rejestratorka, ma do tego wgląd, tak samo każdy lekarz, który nawet nigdy z danymi chorobami nie miał nic wspólnego i ich nie leczy. O co tu chodzi, dlaczego to zostaje na zawsze?

Rozumiem, że to w teorii miałoby pomóc w terapii, co by pacjent nie miał zdublowanych medykamentów i do tego mogłoby zapobiegać niebezpiecznym interakcjom - jak np. benzo + benzo + opio + powiedzmy, nadmiar paracetamolu w kolejnym leku z kategorii substancji łączonych.

Tylko, czy serio ktokolwiek jeszcze w to wierzy, że lekarz poświęca tyle czasu na jednego pacjenta? Przecież w erze COVID, dostać się na fundusz gdziekolwiek, graniczy z cudem, albo terminy są z kosmosu i nic tu nie pomoże zwiększenie limitów przyjęć, jeśli kalendarz/grafik jest zapchany na x miesięcy w przód.
Nawet prywaciarze, biorący po kilka stówek, kiedyś badający kompleksowo w zewnętrznych klinikach, nie dość, że się spóźniają, to przyjeżdżają na 10 minut i traktują chorego człowieka tak, jak kiedyś przyjmowało się przez NFZ "na odwal się". Bo tych z NFZ "na odwal się" nie ma wcale, albo terminy są, powiedzmy za rok-półtora. I to, jak dobrze pójdzie, bo część poradni nie chce robić zapisów na następny rok "bo nie, proszę pytać za miesiąc i tylko telefonicznie - wie Pan, wirus" (śmiech rejestratorki)...

Część z tak uprzedmiotowionych ludzi, potraktowanych w podobny sposób, żeby nie wykitować - a to jasne, że samopoczucie ulegnie pogorszeniu - poleci na grubo z alko, z chińskimi tabsami o niewiadomej zawartości, napędzi czarny rynek i dopiero będzie płacz. Kto to wszystko udźwignie, bo chyba nie nasza publiczna służba zdrowia? Ładnie...

Jak mniemam, sytuacja dotyczy osób, które zostały oznakowane:
ICD-10 F11.2
albo: ICD-10 F13.2
bądź też: ICD-10 F19.2
?
Te rozmaite kody, ciągną się za danym PESEL-em przez całe życie i widać je zarówno na skierowaniach, e-skierowaniach, itd. Przecież, w służbie zdrowia rzadko kto podchodzi, jak człowiek do człowieka - jesteśmy ciągiem znaków, jak się okazuje: takim nie do wyprostowania, bo system nie pozwala danych wpisów skorygować.

Ogień - czyli dla systemu, zdrowiej będzie trafić na toksykologię, w stanie ciężkim i po zażyciu takim, że nikt nawet nie będzie w stanie nakierować na to, co było wzięte i czego nieświadomym testerem, została kolejna ofiara syntetycznych, azjatyckich fantazji.
Zamiast stałego, miesięcznego dawkowania tego, co zwykle. Przecież potrujemy się nieaptecznymi "dla zdrowia" i widzimisię ustawodawców. Gińmy więc od czegoś, co nie jest jeszcze w żadnym wykazie i ustawach o przeciwdziałaniu narkomanii, wtedy system nie będzie miał z nami problemu, bo nas też już nie będzie na tym łez padole.

Czy tylko dla mnie absurdem jest, rozwiązywanie problemów zdrowotnych, które dla pacjenta często są: być albo nie być, na granicy życia i śmierci, poprzez wypychanie chorego znacznikami poza struktury i organizacje medyczne, z dożywotnią odmową dostępu do danej kategorii leków?
Tak, pozbądźmy się człowieka z przychodni, poradni, placówek. Tak, jak wypycha się ludzi z urzędów pracy, gdy celem nakreślonym przez kadry kierownicze i polityków, jest spadek bezrobocia w regionie. Przecież - niezależnie od okoliczności, wyrejestrowany z PUP petent = poprawa sytuacji na rynku, prawda? %-D
  • 911 / 206 / 1
Dobrze, rozumiemy, ... tylko jakbyś mógł, napisz to lub przekaż telefonicznie do Centrum e-zdrowia
https://ezdrowie.gov.pl/portal/home/kontakt
Zażółć Gęślą Jaźń
:grzybki: :fuj: :rzyg:
  • 3485 / 573 / 1
@kurczakswiezy załóżmy taką figurę retoryczną, że jestem "adwokatem diabła" i mówię: z jakiego powodu przy twoim PESEL u pojawiła się adnotacja o nadużywaniu benzo?
Randomowo oddziałowa Karen z podwarszawskiej wsi na chybił trafił w systemach przy randomowych PESEL ach wpisywała narkomanskie znaczki?
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
  • 633 / 153 / 0
To nie u mnie na profilu/PESEL-u, żebym był w stanie precyzyjnie i szczegółowo odpowiedzieć na wątpliwości.
Można rzec, że moim przypadku - to wściekłem się nieco "na zapas'.

A z tymi oznaczeniami chorobowymi u członków rodzin, czy znajomych, nadal nic nie da się zrobić. Leci, drukuje przy dokumentacji i skierowaniach, jak z systemu - z automatu.
Masz, dajmy na to, skierowanie do dermatologa, a tam zupełnie niedotyczące go, kody chorobowe i skrócone w nich diagnozy sprzed 15 czy 20 lat.
  • 4603 / 2204 / 1
Rozwiń ostatnie zdanie. Na czym polega to, co opisujesz?
  • 429 / 36 / 1
Kurde ktoś narobił przypału?, jeszcze 2-3 miesiące temu bez problemu dostawałem online recepty na Baclofen. Teraz nawet w formularzu nie ma tego specyfiku, czy gdzies jeszcze da radę załatwić recke?.
  • 4603 / 2204 / 1
W sierpniu baclofen zmienił kwalifikacje i refundację. Nie miałem potrzeby doczytać co dokładnie i za ile uległo zmianie, ale zapewne to jest powodem. Polecam sprawdzić w rozporządzeniu dotyczącym refundacji leków

https://www.prawo.pl/zdrowie/leki-refun ... 10160.html
tutaj coś o tym psizą

autokorekta- informacja nieprawdziwa. Refundacja tyczy się preparatu z ZL dla pacjentów z SR, a nie ogólnie dostępnego leki na receptę. DexPL
  • 349 / 102 / 0
@DexPL Baklofen nie jest refundowany. Nie pamiętam czy był, może e-przychodnia wycofuje się z leków wywołujących uzależnienie xd, nie trafił też na listę psychotropów
Moi drodzy hyperrealowicze, proszę o nie składanie mi ofert sprzedaży, ani zakupu leków, ani innych środków, szczególnie tych nielegalnych. Jeżeli macie jakieś pytanie dotyczące leków - piszcie śmiało, w tym mogę pomóc.
  • 4603 / 2204 / 1
Pełna zgoda. Pojęcie refundacji podciągnąłem z treści tego rozporządzenia. Zmęczenie swoje robi. Trzeba odespać.

Za to ten od pompy baklofenowej, przy SR wreszcie można dopełniać pacjentowi w ramach refundacji (przy hospitalizacjach regularnych). Poprzednio pacjenci musieli sami dokupować i był implementowany w czasie pobytu na oddziale

Inna sprawa, że mało kto miał 30k żeby pompę założyć, a ilość refundacji (absurdalne wymogi) była decydowanie za mała. Może te zmiany coś wreszcie z tym zrobią.

Dzięki jeszcze raz @szufladziarz za czujność.
  • 349 / 102 / 0
Zmiana jest taka, że mimo braku refundacji baklofen ma odgórnie ustawioną cenę na 100%. Plus dla pacjentów, minus dla aptek.
Moi drodzy hyperrealowicze, proszę o nie składanie mi ofert sprzedaży, ani zakupu leków, ani innych środków, szczególnie tych nielegalnych. Jeżeli macie jakieś pytanie dotyczące leków - piszcie śmiało, w tym mogę pomóc.
Zablokowany
Newsy
Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

Profesor znów za kratami. Spec od narkotyków zwany także Chemikiem zatrzymany w Skarżysku

Na pięć lat trafi za kraty 73-letni mężczyzna w półświatku znany niegdyś jako Chemik lub Profesor czyli człowiek wielokrotnie notowany za przestępstwa narkotykowe, między innymi za wyprodukowanie na początku lat 2000 w laboratorium w Bliżynie dziesiątek tysięcy tabletek ecstasy.

Jak zwiększyć moc i profil sensoryczny kawy z przelewu? Fizycy opisali prosty sposób

Czy jest sposób, by – nie zmieniając ilości kawy w przelewie – zwiększyć jej moc i uwypuklić profil sensoryczny? Otóż jest. I został on opisany na łamach pisma Physics of Fluids wydawanego przez Amerykański Instytut Fizyki (AIP).