Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 2 / / 0
Cze

Długo jestem z hyperkiem, całe lata przeglądam forum, to pierwszy mój post i od razu zakładam temat :ojeju:

Moja partnerka(26l) od pół roku boksuje się z stanami depresyjnymi, ma niskie poczucie własnej wartości, emanuje negatywną energią(bardzo dużo rozgoryczenia) i nie potrafi wykrzesać z siebie pozytywnego nastawienia, jest wrażliwa na jakiekolwiek sytuacje które ją emocjonalnie dotykają stąd często pojawia się płacz. Nie ma w niej chęci wyjścia do ludzi, brakuje siły do podjęcia inicjatywy. Stała się też zaborcza, obawia się mojego otoczenia, ma problemy z akceptacją tego, że jestem pozytywnie nakręcony kiedy przebywam z przyjaciółmi. Staram się jak mogę ale jedna osoba nie da rady wykrzesać tyle positive vibes, żeby starczyło dla dwóch. Ona jest sportowcem, bardzo dobrym w tym co robi, trenuje innych ludzi i sama bierze udział w zawodach jednak cały wolny czas spędza w łóżku, nie ma w niej chęci wyjścia do ludzi, brakuje siły do podjęcia inicjatywy. Stała się też zaborcza, obawia się mojego otoczenia, ma problemy z akceptacją tego, że jestem pozytywnie nakręcony kiedy przebywam z przyjaciółmi.

Zgodnie z zaleceniami psychologa sportowego udaje się do psychiatry aby przepisał jej leki na depresję, antydepresanty. Teraz pytanie, które jest kluczem, jak mogę ją wspomóc w tej terapii? Jest tu sporo osób, które są w trakcie lub taką terapię przeszły, co by Wam podczas niej pomogło? Jaki rodzaj wsparcia?

Pozdrowienia :)
  • 1290 / 366 / 0
ostre dymanko jedyne co mi przychodzi na mysl i wielokrotne orgazmy :)
  • 14 / 3 / 0
Pokaż jej wasze wspólne zdjęcia, na których jesteście szczęśliwi i powiedz, że tęsknisz za tą osobą na zdjęciach. - Na mnie to działało w tego typu sytuacjach.
Poza tym, licz się z tym, że sama farmakoterapia może nie wystarczyć i potrzebna będzie również psychoterapia.
Co do antydepresantów - bądź dla niej wsparciem (bo zwłaszcza na początku człowiek ma jeszcze mniej energii do życia, niż przed podjęciem leczenia) ale nie niańką. I aktywizuj do wspólnych zajęć.
Fajnie, że szukasz pomocy już od samego początku. Życzę Ci wytrwałości a dziewczynie wygrania tej nierównej walki z chorobą.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Zniknęło 400 kg kokainy. Policjanci objęci śledztwem

Biura dwóch policjantów z Biura ds. Zwalczania Przestępczości Narkotykowej we francuskim Nanterre oraz ich domy zostały przeszukane przez IGPN (Wydział Wewnętrzny Inspektoratu Policji) w związku ze sprawą „Trident”. Chodzi o zaginięcie blisko pół tony kokainy. Według informacji „Le Parisien”, przeszukania przeprowadzono w biurach dwóch policjantów z wydziału antynarkotykowego oraz w ich domach. Zarekwirowano także ich tablety i komputery.

Medyczna marihuana kolejnym krokiem rozwoju karaibskiej Dominiki?

Dominika to niewielka karaibska wyspa, często mylona ze względu na podobną nazwę z o innym, większym państwem – Republiką Dominikany. Niemniej jednak, w obszarze legislacji konopnej to właśnie Wspólnota Dominiki zdaje się wytyczać kierunek dla wielu okolicznych państw.

Szajka z Mississaugi kradła mleko dla niemowląt by kupić narkotyki. 11 osób aresztowanych

Peel Regional Police poinformowała, że po czteromiesięcznym dochodzeniu udało się rozpracować zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się kradzieżą produktów dla niemowląt i ich wymianą na narkotyki. W sprawie postawiono zarzuty 11 osobom.