Ja ze swojej strony moge napisać, że najczęściej pije Starogardzką (z powodów finansowych), z tych najtańszych jest chyba najlepsza.
Najbardziej lubie Smirnoffa.
Z innych pitych:
1)<te bardziej popularne> Bols, Absolwent (fuj!), Krakowska, Wyborowa, Finlandia, Pan Tadeusz, Sobieski, Żubrówka, Luksusowa,
2)<te mniej popularne> Niagara ( :'( ), Książęca ( :'( :'( ), Pomorska, Żytnia, Polowa, Pushkin, Polish Wodka, Zawisza, Soplica
No i oczywiście rozrabiany spirytus :D
Na pewno było tego więcej, ale teraz nic mi więcej do głowy nie przychodzi...
Jeżeli chodzi o ilość to mniej niż 0,7 na 2 nie schodze, bo nie ma sensu. Jeżeli chodzi o max, to w sumie nie wiem, bo chyba nigdy nie piłem samej wódki, ale myśle, że ok. 1,2 l +dodatki (szczyt formy)
Mieszam oczywiście standardowo z browarami. Nie lubie z ziołem (wole browarki do zioła)
Idealna ilość (na lajtowo, we 2 do filmu i pogadania np.) dla mnie to 0,7 na pół + 3-4 browarki. Większe ilości to już libacja :D
Z kumplem praktycznie codziennie Starogardzka(i nazwalismy sie "ACID DRINKERS"), bo tym milym trunku obrzygalem wlasna babcie :D
a z takich "bibowych" trunkow to zawsze byla Finlandia lub Absolwent ;)
a ilosci rozne....
3 lata temu jak pilem mniej przez ten czas wypilismy z kumplem na opor 10-15 minut zeby pasc 2x 0,7l starogradzkiej, po wczesniejszym chilloutowym grillu przy 10 piwach na leb...
Dowiedzialem sie ze moja kielbasa niewpadla do rzeki... kumpel w nocy wyrzygal jej resztki na mnie...
Drozsze wodki pijalem w mniejszych ilosciach... zawsze z tym samym kumplem... moje pijanstwo wspominam dobrze... szczegolnie jak pilismy na lecie z radiem 50/50 wodki wymieszanej z piwem. w zakopcu, w litrowej butelce po tigerze(ta nieprzezroczysta).
A teraz jestem ABSTYNENTEM ALKOHOLOWYM, i juz nawet piwka niepijam, chociaz piwa bym sie napil gdyby nie te wszystkie leki od psychiatry :D
PS> a co do spirytusu... raz z kumplem na dwoch wyjebalismy w sumie czyste spirolu 0,350l, a 5 minut po tym pojechalem na terapie neurologiczna :D z badaniem fal mozgu
a propos samego picia, mam kilka zasad, zasada pierwsza - pije powyzej litra, niestety trudna do przestrzegania ;D
zwykle jak z czyms lacze, to ze skunem albo innymi alkoholami
Ale to jest gówno w chuj ...
Arctica
Balsam pomorski - zgodzę się, ma wspaniały smak, podjeżdza bardzo wodą kolońską i jest dosyć tani.
Ale najlepiej mi wchodzi wódka z mety - od 50% w górę za siódemkę i jest zabawa...
Z oficjalnych to zależy z kim piję i co on preferuje, ale ja chyba żadną wódką nie pogardzę, liczy się że ma 40%, nie ?
- mam zajebisty kontakt alkoholowy, 6zł - 0,5 litra gotowej wódki do picia o smaku: jabłko-mięta, maliowa, cytrynowa, lub czysta.
- 20 zł - litr czystego spirytusu z ktorego sie robi srednio 2,5 litra wodki juz do picia, lub
- 20zł - litr wódki fryderic, lub silber creuz 50 % procentowej :D.
pije zazwyczaj tylko to jesli chce szybka i tanią banie, natomiast jesli zależy mi na chilloucie to preferuje piwka debowe;]
A to było 'tylko' 0.25 wódki + 2 browary... dla was NIC >.<
Wódka next time to chyba dopiero na własnej 18-stce ;)
§h¶ôňgĽéĐ.
Najbardziej hardcorowy przypał miałem kiedy postanowiliśmy z kumplem wypić starogardzką (wiadomo - fundusze), ale w drinkach jako krwawą marry, ze niby jak w takim drinku ostrym to nie poczujemy smaku. Jakoś po drodze idąc do kumpla, coby to wypić, wpadliśmy na lepszy pomysł, a mianowicie, że skoro to już jest takie paskudne, to lepiej wypić na dwa razy (0,5l na dwoch czyli 0,25l na głowe czyli szklanka na dwa razy). Powiem tylko tyle, ze 15 minut po wypiciu tego trzymałem się jeszcze nieźle, ale spalona fifa wybiła mnie z błogostanu i jedyny obraz jaki miałem przez następne 3 godziny to woda w kiblu mieszana z moimi rzygami (najpierw na czerwono, po soku pomidorowym, a potem już tylko żółć...) - to już był ten stan gdy ma się takie "skurcze" jakby się człowiek musiał wyrzygać, ale nie mógł i nie miał czym... od tego czasu nie tykam starogardzkiej i nigdy już tego nie zrobię.
Potem długo wódki nie piłem, aż do spróbowania Żołądkowej Gorzkiej z miętą (zielona etykieta) od tego czasu jest to mój ulubiony napój wysokoprocentowy, który pozbawił pierwszego miejsca Tequile Gold, a drugiego whiskey.
Ostatnio jednak miałem okazję wypić w dużej ilości (i często) Wyborową i muszę przyznać, że z czystych wódek chyba nie piłem lepszej, mimo, ze zawsze uważałem, że jest raczej średnia.
Z tych droższych: : Finlandia czysta, Finlandia żurawinowa i Smirnof choć bardziej wole Finlandie.
Z tych najdroższych ;) : Spirytus + woda. Raz na wakacjech w jakiejs wsi nie mieli innej wodki tylko jakiegos Napoleona czy innego Słowackiego (bez banderoli), przez chwile sie zastanawialem z kolegą czy nam aby oczu nie wypali, ale po krotkim tescie wypilismy calosc:)
Wyborowej i bolsa nienawidze, nigdy po nich nie rzygałem, po prostu mi nie smakują.
Legalize it! Bless... :)
o wiele bardziej od wódy lubię martini białe albo cin cin biały ze spritem :-)
![[mem]](https://hyperreal.top/wtf/memy/b/b9d6f7b4-04a2-4499-b189-6c14b7543830/cat-bromazolam.png?X-Amz-Algorithm=AWS4-HMAC-SHA256&X-Amz-Credential=nxyCWzIV8fJz5t5dUSIx%2F20250501%2FNOTEU%2Fs3%2Faws4_request&X-Amz-Date=20250501T031702Z&X-Amz-Expires=3600&X-Amz-SignedHeaders=host&X-Amz-Signature=2738c3e03cf71a1d0b62b924afe693978f2fa15e28515f5b34300e726bf620a0)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/zrzut_ekranu_z_2025-01-17_11-55-24.jpg)
„Wokół marihuany medycznej wciąż jest wiele stereotypów, a największą bolączką jest dezinformacja”
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/nowenarkogis.jpg)
Coraz więcej Polaków przedawkowuje nowe narkotyki. Raport GIS
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/cognitivemarijuana.jpg)
Długotrwałe używanie marihuany może mieć wpływ na zdolności poznawcze
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/chimpanzees-sharing-fruit.jpg)
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol
Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/prof._marcin_wojnar.png)
Prof. Marcin Wojnar o alkoholach 0%: Piwo bezalkoholowe podtrzymuje mechanizmy uzależnienia
Coraz więcej osób sięga po piwo bezalkoholowe, wierząc, że to zdrowy wybór. Czy na pewno? Prof. Marcin Wojnar tłumaczy, dlaczego „zerówki” mogą być poważnym zagrożeniem – zapraszamy do przeczytania wywiadu.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/trafiloimsie.jpg)
Zamiast paneli podłogowych narkotyki. KAS zatrzymała kontener z marihuaną
Funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Gdyni skontrolowali kontener, który przypłynął z Kanady do portu w Gdańsku. Zgodnie z deklaracją, w kontenerze miały być drewniane ekologiczne panele podłogowe, a odbiorcą była firma w Polsce.