Moje ulubione Whisky to :
- J&B *
- Chivas Regal
-Johnnie Walker
-Jim Beam (chociaż mam po nim nie miłe wspomnienia )
Bardziej odpowiadają mi delikatniejsze gatunki.
Wydaje mi się, że te z ameryki są takie.
Nie lubię tych szkockich czy tam angielskich takich bimbrowatych.
Mój typ to: Seven Crown
Zdrowia!
Od czasu do czasu lubię sobie pozwolić na tę przyjemność, ale jako pojedynczy drink w jakiejś dobrej knajpie. Własnych butelek nie kupuję.
Trunek zdecydowanie NIE do upicia się. Już nawet nie chodzi o fundusze, po prostu kac po tym jest przekoszmarny.
EDIT P.S. jestem absolutnie przeciw mieszaniu tego napoju z czymkolwiek! Brudzenie whiskey to profanacja, niech żyje czysta whiskey ;)
Poza tym to twardy likier rzadzi, wiesz cos jak Sp.
No chyba że szklaneczke whiskacza ze starszym np. po robocie (dla smaku). Bo to picia to to się nie nadaje.
Jean Cocteau
z mocniejszych alkoholi lubie po prostu czystą (żytnia, absolut, soplica)
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Rekordowa liczba zgonów po narkotykach w Berlinie. Nie żyje około 300 osób
Zażywanie narkotyków doprowadziło w ubiegłym roku w Berlinie do śmierci około 300 osób; to najwyższa odnotowana dotąd liczba - podała we wtorek agencja dpa, powołując się na dane Visty, berlińskiej organizacji zajmującej się pomocą uzależnionym.
Rok po częściowej legalizacji w Niemczech: młodzież nie sięga po marihuanę częściej
Federalny Instytut Zdrowia Publicznego przebadał ponad 7 tysięcy Niemców w wieku 12–25 lat rok po wejściu w życie ustawy konopnej. Wśród nastolatek, nastolatków i młodych kobiet nic się nie zmieniło. Jedyny istotny wzrost odnotowano u młodych mężczyzn — ale ten trend trwa nieprzerwanie od 2008 roku, czyli od szesnastu lat przed legalizacją.
Medyczna marihuana a autyzm — 18 miesięcy obserwacji 130 pacjentów
Brytyjscy badacze prześledzili losy 130 dorosłych osób w spektrum autyzmu leczonych produktami z konopi przez półtora roku. To najdłuższa obserwacja tego typu na świecie. Poprawa w zakresie lęku, snu i jakości życia była wyraźna po miesiącu — i systematycznie topniała przez kolejne siedemnaście. W tym samym czasie mediana dawki THC wzrosła z 20 do 192 mg dziennie.