Mam starą szafe 3 cześciową w piwnicy i część po lewej jest wielkości 1/3 tej szafy (50x50x150) oczywiscie na kluczyk - mam kilka pytań....
Chce to zrobić jak najmniej widocznie i żeby nikt z domowników nie skapował co tam sie dzieje.
I tu pytania:
1. czy mozna zamontować wentylacje tak żeby od podłogi (szafa jest na nóżkach) zrobić 2 wloty powietrza z dwona wiatrakami 12 cm. a na suficie dwa wyloty powietrza. Razem 4 wiatraki 12 cm. Wiem ze ciepłe powietrze zbiera sie u góry a zimne z CO2 przy ziemi, wiec myśle ze ten pomysł byłby dobry. Oczywiście wyloty na szafie przykryłbym filtrem węglowym zeby nie "pachniało" http://www.allegro.pl/item95535172_filt ... y_do_okapu… Urzywał będe lampy HPS 250W. Box jest dosyć wysoki wiec myśle ze nie bedzie potrzeby stosowania szyby, pozatym przeszkadzałaby w wentylacji. A może wystaczy tylko po jednym wiatraczku przy pomocy naturalnej cyrkulacji?
2. Czy lampa (z odbłyśnikiem) 250W jest odpowiednia do tych parametrów ? Może lepiej wkręcić 150W na wzrost i 250W na kwitnienie ?
3. Ile powinienem jednorazowo uprawiać tam roślinek (feminizowane indica, sposób uprawy tradycyjny - chyba najbardziej efektywny i najprostszy)
Przede wszystkim interesuje mnie punkt 1. Z resztą sobie poradze, ale nie zaczne robić wentylacji póki nie bede pewien ze zda egzamin. Może ktoś juz kiedyś próbował z taką pionową wentylacją ??
Jak juz zbuduje ten box dorzuce fotki.
Alien w dziale PODSTAWY podpowiedział mi ze jeden wentyl wyciągający u góry wystarczy, a na dole dwa otwory wlotu powietrza + kolanka zeby nie było widać światła. no i doradził mi zeby i tak przyczepić szybe pod lampe aby mogła być bliżej rośinek.
Panowie specjaliści - poradźcie .....
Bardzo prosze powiedzcie mi czy taka wentylacja zda egzamin ????
klev pisze: sposób uprawy tradycyjny - chyba najbardziej efektywny i najprostszy)
2 . Lampa bedzie odpowiednia choc wsumie jak wiadomo swiatla nigdy nie za wiele :-) ;-) ja w boxie 65 x 60 x 170 mam Hpsa 400 W ale nie zaprzecze ze wychlodzenie go w lecie to sztuka niemal cyrkowa :-D
3 . Nie przesadzal bym z iloscia roslin ja nie dal bym wiecej niz cztery rosliny radzil bym tez przemyslec opcje klonow i ekranu bo to dosc znacznie poprawi twoje zbiory :-)
A teraz troche z mojej strony :)
Filtr węglowy jest dość przewiewny tak czy siak jest konieczny. Jak sie go przystawi do ust to mozna przez niego swobodnie oddychać. Przy suficie planuje przyczerpić wentyl 120mm i wyciąć z tego filtra kółko 120mm i zatkać nim równiutko dzióre w szafie. To też pomoże w ukryciu światła :) Bez tego szła by "łuna" do sufitu, a ze to zacieniona piwnica to by było mocno widać. Od spodu światła sie pozbęde przyklejając kolanka w miejscu dziór :)
Co do ciepła to szafa stoi w piwnicy w domku jednorodzinnym i zawsze jest zimno bo to mórowana piwnica. Myśle że jeśli wentylacja sie spisze to nie bedzie dużej różnicy miedzy latem, a zimą. W lecie tam też jest chłodno i przyjemnie. (chodze tam z laptokiem filmy oglądać jak jest za gorąco w domu)
Co do roślin to planuje tam 4 NL z famalesids ze strony cannabis.fr.pl Będe je trnował FIM i LST. Wole mniej, za to ładne szczyty :) Nie robie tego na sprzedaż! a z 4 roślinek i tak mi starczy na całe wakacje jarania :) Pozatym za dużo zabawy z ScrOG'iem. Ja tam planuje tylko co 2-3 dni zchodzić podlac i podwiązac krzaczki, a tak to teoretycznie "nic tam niema" :-D
Pozdrawiam
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
Dlaczego ograniczenie marihuany do listy chorób to katastrofa dla pacjentów – historia Adriana
Psychodeliki w szczepionkach i piwie. Ujawniono tajne dokumenty CIA
Holandia: Marihuana zastąpiła kokainę w liczbie przejęć
Holandia była kiedyś uważana za europejskie centrum konopi, jednak w ubiegłym roku port w Rotterdamie został nagle zalany zagraniczną marihuaną. Jednocześnie liczba przechwyceń kokainy w porcie znacząco spadła. Według dziennika AD handel konopiami okazuje się dla przestępczego półświatka niemal tak samo dochodowy jak kokaina, ale przy znacznie mniejszym ryzyku.
CBŚP zlikwidowało kolejne laboratorium narkotyków. Zabezpieczono narkotyki o wartości ponad 28 mln
Funkcjonariusze CBŚP, przy wsparciu policjantów z KPP w Śremie, zlikwidowali na terenie powiatu śremskiego nielegalne laboratorium klofedronu. Zatrzymano dwóch podejrzanych i zabezpieczono znaczne ilości niebezpiecznych substancji.
Wolne Konopie: Dlaczego składamy wniosek o informację publiczną do KPP w Piszu?
Polska Policja posługuje się hasłem „Pomagamy i chronimy”. To zobowiązanie wobec każdego obywatela, niezależnie od jego poglądów na prawo dotyczące marihuany. Niestety, wydarzenia ostatnich dni na oficjalnym profilu Komendy Powiatowej Policji w Piszu pokazują, że dla niektórych funkcjonariuszy to hasło jest jedynie pustym sloganem.