Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 895 / 492 / 0
Faktycznie dzisiejsza mainstreamowa psychiatria ma wiele do zaoferowania swoim pacjentom. Albo zamulająco-kastrujące SSRI, albo słaby stymulant ktory prawie wcale nie działa na dopaminę jak bupropion.
Widząc tą szopkę zastanowiłbym się sto razy, czy gabinet kolejnego konowała to dobre miejsce dla twoich problemów.
Panie Boże jeśli teraz nie umre nigdy nie przypierdole krechy.
  • 47 / 14 / 0
wszedlem 2 tyg temu na 300 wenli cos tam zaczeło działać ale dalej to nie jest to ile jeszcze czekac zanim dodam 75 a czy ktos z was stosował np 450 ?
  • 1730 / 277 / 0
@janeahonen ja bym zaczekał jeszcze te dwa tygodnie. Brałem wszystkie dawki wenlafaksyny aż do 525 mg. 450 mg dobrze wspominam, byłem bardziej żywy, mniej apatyczny. Ale sądzę że warto najpierw dłużej pobyć na standardowych dawkach zanim wjedzie się na więcej niż 375 mg.
  • 24 / 3 / 0
Brałem wenlafaksyne w dawkach od 75mg do 375 mg, jedyne co to podniesiony nastrój przez pierwsze 2-3 dni od zwiększenia dawki i później już praktycznie nic. Miałem przepisaną ją na lęki, ale u mnie zupełnie się nie sprawdziła.
Jestem bóstwem, lepszym ćpunem od was i jadę was kurwy na haxach
  • 289 / 90 / 0
Niedawno zamieniłem escitalopram który za bardzo mnie zobojętniał i zamulał na wenlafaksynę, stąd mam kilka pytań:

1. Ile czasu zajmuje stabilizacja na tym leku? Poczułem się dobrze niemal od pierwszej kapsułki (pewnie dlatego, że wreszcie odstawiłem ten zamulający esci), zacząłem od 37,5mg, po tygodniu 75mg i na tej dawce na razie zostaję. Obyło się bez żadnych skutków ubocznych, jedynie mam spore spadki nastroju co jakiś czas. Kiedy mniej więcej się to zacznie wyrównywać i pojawi się docelowe działanie?

2. Czy faktycznie jest duża różnica między 75mg a 150mg? Niby od 150mg wjeżdża wychwyt zwrotny noradrenaliny, ale ja już czuję się lekko zaktywizowany na 75mg i nie chciałbym przedobrzyć, bo noradrenalina w nadmiarze nakręca mi lęki. Czy u lękowców można śmiało zwiększać do tych ulotkowych 225mg i obejdzie się bez nieprzyjemnego nakręcenia jak np na bupropionie?

3. Czy wenlafaksyna ma tendencję do zobojętniania emocjonalnego jak czyste SSRI? Nie potrzebuję już takiego mocnego wyciszenia, teraz chcę czegoś co da mi kopa do działania. Czy wraz ze zwiększaniem dawki to ryzyko się zwiększa, czy maleje? Bo czytałem sprzeczne informacje - jedne źródła twierdzą że większe dawki to większa szansa na emotional blunting, a inne że noradrenalina która rośnie wraz ze zwiększaniem dawki zapobiega wystąpieniu tego efektu.

4. Jeśli zależy mi głównie na działaniu antydepresyjnym to większe dawki lepiej się spisują, czy nie ma aż tak dużej różnicy i lepiej zostać na 75mg? Poprawił mi się nastrój, mam więcej energii, lepszą koncentrację i tolerancję bólu ale nie jest to bardzo duża poprawa. Jednak z drugiej strony na tej dawce nie mam żadnych uboków, więc zastanawiam się czy przy wyższych dawkach ten stosunek korzyści do strat nie będzie się przesuwał na niekorzyść.

Z góry dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ
Newsy
Badanie: użytkownicy psychodelików mogą inaczej przetwarzać emocje

...czyli raz jeszcze na temat ostatnio omawiamy.

Mieszkańcy protestują. Sklep z marihuaną blisko parku i autobusów szkolnych

Grupa rodziców ze Scarborough sprzeciwia się planom otwarcia sklepu z marihuaną, który – jak podkreślają – miałby powstać naprzeciwko ruchliwej strefy autobusów szkolnych.

"Narcos z Podlasia" skazani. Ich narkotyki miały zalać polski rynek

Meksykańscy narcos, którzy produkowali metamfetaminę na Podlasiu, zostali skazani przed sądem w Białymstoku. To pierwszy przypadek w Polsce, który pokazuje zmianę modelu działania karteli - zamiast szmuglować narkotyki do Europy, wysyłają "kucharzy". Tylko w Polsce toczą się procesy jeszcze dwóch innych grup z Meksyku.