Dział poświęcony harm reduction – metodom mającym na celu złagodzenie negatywnych konsekwencji zażywania środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 2 / / 0
Od paru dni wertuję neta w poszukiwaniu info, jak zabopiegac powstawaniu odmrozin (chilblains pernio) bez odstawiania dekstroamfetaminy. Mam pecha, bo pernio jest jednym z b. rzadko spotykanych efektow ubocznych walenia d- amf plus ryzyko nabawienia sie istnieje tez przy permanentnej ekspozycji na wilgoc i chlod, a robię w chlodni... Szukam sposobow na rozszerzanie naczyn w palcach u nog (welna merynosa, miec sucho w bucie itd,- znane truizmy) ale bez obnizania cisnienia, bo z natury jestem raczej niskocisnieniowcem, i bez zbijania przy tym fazy z d- amf. Czy są takie cuda?
Mam już ginkgo, potasy, magnezy, diosmine, rutozyd itd. tlenek azotu pamietam, mam tez masci z diltiazemem i tranem. A drotaweryna?
Druga kwestia, to dzialanie jak juz zapalenie sie pojawi. Tu mam mometazon w masci miejscowo i recepte na nifedypine, zeby zaczac brac jak pojawia sie pierwsze objawy, ale boje sie o pikawe i zbicie fazy, choc nie znalazlam info o niebezpiecznych interakcjach nife i d- amf. Jak to jest z tymi blokerami wapniowymi na stimy? Poza tym nie kumam, dlaczego mometazon, ktory przeciez naczynia obkurcza?
Tyle pytań, a wystarczyło za młodu obrać kierunek biol- chem :)
  • 2809 / 364 / 0
Ja mam przy niedokrwistości wazokonstrykcje w dłoniach jeśli jest chłodno to palce u dłoni maja jasny kolor i następuje takie jakby spuchnięcie lekkie ? I brak czucia w palcach u dłoni..
  • 8 / / 0
Ja na wazokonstrykcje po stymulantach znalazłem świetny lek. Mianowicie terazosyne która jest alfa-1 blokerem a więc powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych które w skutek nadmiernej ilości noradrenaliny są zwężone. Wyprobowałem na amfetaminie i działa świetnie. Kończyny nie robią się zimne a kutas pracuję normalnie gdy zobaczy cycusia. Minus taki że lek działa bardzo długo i jak amfa przestanie działać a lek działa nadal to możemy dostać za niskie ciśnienie i w efekcie ból głowy i lub omdlenia, uczucie słabości. Więc do krótko działających substancji gorzej się sprawdzi chyba że mamy w planach ciąg kilkunastogodzinny. Druga kwestia że nie działa na serducho bo tam są receptory beta1 więc dalej tętno może być podwyższone i przy konkretnej bombie problem z erekcją dalej może występować gdyż przy tętnie 140 organizm jest w trybie walcz lub uciekaj. Ma beta1 można dorzucić nebiwolol ale nigdy bez terazosyny. Blokowanie samego serducha przy zwężony naczyniach może prowadzić do niewydolności i zawału. Tak samo ktoś wcześniej pisał o propranololu… przy stymulantach to tragedia bo on blokuje też beta-2 a te receptory mają zadanie rozszerzające naczynia krwionośne czyli działają odwrotnie. Jak je zablokujemy to
Jeszcze bardziej zwiększymy ciśnienie i może dojść do tragedii.
ODPOWIEDZ
Newsy
Był twarzą lokalnej policji od wielu lat. Zwalniają go za narkotyki

Rzecznik komendy policji w Kluczborku został zatrzymany w związku z posiadaniem narkotyków, właśnie jest wydalany dyscyplinarnie ze służby - dowiedział się tvn24.pl. To kolejny w ostatnim czasie przypadek przyłapania funkcjonariusza służb mundurowych z narkotykami.

Polacy robią to w samotności. W domach, nie na imprezach. A królowa jest tylko jedna

Coraz częściej używamy substancji psychoaktywnych w samotności. Szczególnie popalamy. I nie chodzi rzecz jasna o papierosy dostępne w kiosku. O czym to świadczy? – O tym, że te substancje są wykorzystywane do regulacji emocji, takich jak lęk, smutek czy napięcie – dr Gniewko Więckiewicz, psychiatra ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego komentuje wyniki raportu PolDrugs 2025.

Zniknęło 400 kg kokainy. Policjanci objęci śledztwem

Biura dwóch policjantów z Biura ds. Zwalczania Przestępczości Narkotykowej we francuskim Nanterre oraz ich domy zostały przeszukane przez IGPN (Wydział Wewnętrzny Inspektoratu Policji) w związku ze sprawą „Trident”. Chodzi o zaginięcie blisko pół tony kokainy. Według informacji „Le Parisien”, przeszukania przeprowadzono w biurach dwóch policjantów z wydziału antynarkotykowego oraz w ich domach. Zarekwirowano także ich tablety i komputery.