Organiczne substancje psychoaktywne oddziałujące na receptory opioidowe.
Więcej informacji: Opioidy w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 307 / 39 / 0
Siemka. Ogólnie udało mi się zdetoksykować od kodeiny (nigdy wcześniej w życiu nie cieszyłem się bardziej ze zdrowej kupy xD) jednak ostatnio miałem nawrót, brałem kodeinę przez 3 dni i tyle wystarczyło żeby skręt powrócił, fakt że bardzo leciutki ale jednak jest. Każdy ćpun, nawet kinderćpun wie, że jak już raz się wjebiesz, to potem następne skręty przychodzą dużo szybciej, ale żeby kurde 3 dni? Pamiętam, że przed pierwszym fizycznym wjebaniem mogłem brać 2-3 tygodnie dzień w dzień a potem przestać z dnia na dzień bez konsekwencji dla organizmu, a teraz głupie 3 dni wystarczyły aby piekło powróciło.

Zdziwiło mnie że jeszcze nie ma takiego tematu na H, więc powiedzcie drogie opio-ćpaki, jak to u was wygląda? Po jakim czasie u was pojawia się skręt? Zapraszam do dyskusji.
Świat się zmienia, słońce zachodzi a wódka się kończy.
  • 147 / 17 / 0
Heh no ja po którymś detoksie już załapałam że kazdy następny skręt przychodzi raz że szybciej dwa że mocniej. Tym bardziej zniechęca mnie to do wracania w opio, szczególnie wizja ostatniego skręta i detoksu gdzie traciłam przytomnośc.
  • 43 / 17 / 0
Ja po jednorazowym wzięciu obecnie kodeiny mam 24 godzinny skręt (ponad rok temu wziąłem raz po przerwie około 2 miesięcznej raz kodę w dawce 480mg), podczas którego jestem jedynie w stanie spać i być tak wymęczony, że to jednorazowe grzanie- które notabene wcale nie było jakoś przyjemne a stan psychofizyczny dnia następnego trwający te ~24 godziny nawet w kilku procentach nie był wart haju po tej kodeinie. Do tego bardziej czułem się struty tą kodą niż porobiony. Również skutecznie odepchnęło mnie to od jakichś "wyskoków". Poza tym takie wyskoki prędzej czy później w większości kończą się szybkim powrotem do brania. Dlatego nie warto jak mamy mocne postanowienie a myślenie nam się zmieniło o 180% i na trzeźwo czujemy się dobrze. Nigdy nie wiadomo czy nawet jednorazowe wzięcie nie zmieni nam znowu myślenia o te 180% wstecz czyli powrotu do punktu wyjścia.
Ogólnie jak ktoś brał długie lata, bez praktycznie przerw duże dawki szczególnie mocnych opio i szczególnie dożylnie jak odstawia to po jednym dniu zwykle ma już lekkiego skręta a po 3-5 dniach dostaje praktycznie skręta instant.
Znam to zarówno z autopsji jak i z relacji kumpli biorących po kilkanaście lat. Większość niestety nie żyje:(. Albo po przerwie przyjebali za dużo albo z powodu braku BHP umierali np. na sepsę bo mimo, że mieli warunki, środki finansowe etc. to walili kilka razy tą samą igłą i pompką mając aptekę pod blokiem/domem. Skrajna głupota, ale niestety tak bywa. Rozumiem jak ktoś żyje na ulicy i niszczy go sposób życia, ale nie rozumiem jak można mieć dach nad głową i pieniądze i nie dbać o BHP.

@Sophieee , sprawdź proszę PM-ki.
Ostatnio zmieniony 21 marca 2026 przez Grzejnik800, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ
Newsy
Picie we wczesnej dorosłości powiązane z problemami poznawczymi w średnim wieku

Stres i alkohol idą w parze. Alkohol może pomagać w radzeniu sobie ze stresem, ale jednocześnie zmniejsza zdolność mózgu do samodzielnego rozwiązywania problemów. To może prowadzić do częstszego sięgania po kieliszek, by poradzić sobie z kolejnym stresem. Z drugiej strony pijąc więcej narażamy się na większy stres z powodu złych decyzji podejmowanych pod wpływem alkoholu. Pojawia się samonapędzający się mechanizm, z którego trudno się wyrwać z powodu zmian w mózgu. Naukowcy z University of Massachusetts Amherst donoszą, że picie alkoholu w celu radzenia sobie ze stresem we wczesnej dorosłości ma negatywny wpływ w wieku średnim, nawet jeśli przez kilka dekad nie piliśmy.

Kofeina naprawia zaburzenia w pracy mózgu wywołane brakiem snu

Gdy po nieprzespanej nocy nie radzimy sobie z zadaniami wymagającymi myślenia, składamy to na karb zmęczenia. Jednak, jak dowiadujemy się z badań przeprowadzonych na Narodowym Uniwersytecie Singapuru, problemem nie jest zmęczenie, a fakt, że brak snu zaburza funkcjonowanie konkretnych obszarów mózgu odpowiedzialnych za kawę. Naukowcy nie zostawili nas jednak samych sobie z tą wiedzą. Stwierdzili bowiem, że kofeina może przywracać prawidłową pracę neuronów.

Norwegia wśród liderów Europy. Wszystko wyjawiły... dane z kanalizy

Norwegia pozostaje w europejskiej czołówce pod względem używania narkotyków. Najnowsze analizy ścieków pokazują jednocześnie spadek używania konopii w Oslo. Dane wskazują też na rosnące znaczenie innych substancji.