Reszta nie pasująca do powyższych
ODPOWIEDZ
  • 12 / / 0
Ksanomelina, podobno uważana za przełom w leczeniu schizofrenii/stanów psychotycznych
Słyszał ktoś o tym?
Podobno zamiast obniżać bezpośrednio dopamine, ma wpływ jedynie pośredni na ten neuroprzekaźnik, a bezpośrednio zmienia za to poziom acetylocholiny
„Skuteczność leku Cobenfy(Ksanomelina)w leczeniu schizofrenii u dorosłych została oceniona w dwóch badaniach o identycznym projekcie. Badania były 5-tygodniowymi, randomizowanymi, podwójnie zaślepionymi, kontrolowanymi placebo, wieloośrodkowymi badaniami u dorosłych z rozpoznaniem schizofrenii według kryteriów DSM-5. Pierwszorzędowym wskaźnikiem skuteczności była zmiana w stosunku do wartości początkowej całkowitego wyniku skali zespołu pozytywnego i negatywnego w 5. tygodniu. W obu badaniach uczestnicy, którzy otrzymali Cobenfy(Ksanomelina) doświadczyli znaczącej redukcji objawów od wartości początkowej w porównaniu z grupą placebo „ -Cytat z internetu

Ps moderatorzy, nie wiedziałem do jakiego działu to sie nadaje, prosze, zaakceptujcie, w polsce ludzie o tym praktycznie nie wiedzą, a być może jakiejś osobie cierpiącej na schizofrenie ten post doda nadziei itd….
Mam w sobie ogromną empatie i współczucie do osób z tego typu zaburzeniami, ja sam doświadczyłem lekkich psychoz i dla mnie osobiście może 50-100mg kwetiapiny do zaakceptowania
A po innych neuroleptykach dużo gorzej sie czułem(ale brałem niewiele, tak jak mówiłem, miałem tylko lekkie psychozy, no i coś tam na depresje czy coś kiedyś mi przepisał neuroleptyk jak byłem młodszy)
(Lecz nie zniechęcam do neuroleptyków, niektórzy reagują na nie dobrze, i często te leki ratują życie)
  • 2967 / 1601 / 35
Ksanomelina/trospium to jest lek, który pomaga i poprawia też zachowania społeczne bo ogranicza wycofanie z życia społecznego. Trospium ogranicza działanie obwodowe leku w tym mdłości i wymioty. Dodatkowo jest to też dobry nootrop.
Narcotic trust tylko i wyłącznie. Wiadomo jebać polityków co od 1989r sprzedali Polskę i dalej komuchy rządzą i myślą, że ktoś dla nich będzie walczył o co, o jaki kraj jaką Polskę? Na świecie liczą się pieniądze
  • 12 / / 0
@AnnaS Wiesz tylko z teorii czy próbowałaś? Jakieś skutki uboczne? Wpływa jakoś na hormony np?
  • 2967 / 1601 / 35
Mało w życiu nie testowałam nie zauważyłam wpływu na hormony ale badań laboratoryjnych w tym zakresie nie robiłam. Skutki uboczne są niwelowane trospium dodawanym bo to lek w duecie. Motywacja i koncentracja trochę up ale nie za dużo, za to lepiej w tłumie gada się rośnie w kierunku interreakcji z otoczeniem.
Także jest plus pewnie mogą wystąpić bóle głowy ale nie umnie ewentualnie brzuch u znajomego wyłącza natłok myśli i głosy.
Narcotic trust tylko i wyłącznie. Wiadomo jebać polityków co od 1989r sprzedali Polskę i dalej komuchy rządzą i myślą, że ktoś dla nich będzie walczył o co, o jaki kraj jaką Polskę? Na świecie liczą się pieniądze
ODPOWIEDZ
Newsy
Jest niebezpieczny jak alkohol i narkotyki. „Byliśmy zbyt zaślepieni”

Światowy Dzień Bez Telefonu Komórkowego obchodzony jest 15 lipca. Z tej okazji Instytut Spraw Obywatelskich wystosował list otwarty do rodziców, w którym przestrzega przed zgubnym wpływem tego urządzenia na dobrostan najmłodszych. „Smartfon uzależnia tak jak alkohol, papierosy czy kokaina” – wskazuje ISO.

Stan opublikował raport o spożyciu marihuany. Niemal 15 proc. nowojorczyków zażywa ją regularnie

Tylko 14,7 proc. dorosłych nowojorczyków regularnie spożywa konopie indyjskie – zgodnie z najnowszym raportem stanowego Departamentu Zdrowia. Najwyższy odsetek korzystających z marihuany w dowolnej formie występuje u osób w wieku 21-24 lat. Z raportu wynika ponadto, że większą tendencję do zażywania konopi mają osoby, które jednocześnie nadużywają innych używek.

Maleńczuk bez ogródek o przeszłości. „Tęsknię za heroiną. To najlepsza rzecz na świecie”

Chociaż dziś Maciej Maleńczuk prowadzi względnie ułożone i spokojne życie, w młodości był uosobieniem hasła „sex, drugs, rock and roll”. Jak wielokrotnie wspominał, brakuje mu niektórych aspektów tamtych lat – przede wszystkim heroiny. – Tęsknię zwłaszcza za heroiną. To najlepsza rzecz na świecie – mówił bez ogródek muzyk.