Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 303 / 53 / 3
Skoro istnieje wątek pt. "Schudnij z hyperrealem[...]" to uznałem, że przyda się założyć osobny wątek dla osób z odwrotną sytuacją. Od razu zaznaczam, że nie chodzi o posty typu "jedz więcej" czy "mniej wysiłku fizycznego", tylko o dłuższe, bardziej merytoryczne wypowiedzi.

Jeśli chodzi o mnie:
- mam niedowagę (BMI w okolicach 17,7)
- starałem się tyć jedząc nawet 3500 kcal dziennie przy podstawowej przemianie materii (ppm) 1800 i dobiłem BMI do 18,5 (w rok), jednakże ze względu na to nabawiłem się refluksu żołądkowo-przełykowego, który na szczęście zaleczyłem lekami, ale nawroty się zdarzają, a inhibitorów pompy protonowej (IPP) nie powinno się brać długo. Jak mi wrócił refluks to spadłem mocno z wagą do BMI 17,2. Podczas terapii dobiłem do mniej więcej 18,3 i byłem już całkiem zadowolony. Zacząłem powoli spadać z wagą i schudłem kilka kilogramów od wtedy do dziś.
- ciężko u mnie z apetytem, 2000 kcal dziennie to dla mnie problem, a do tego obawiam się nawrotu refluksu, z reguły jem jakieś 1800. PPM mam według kalkulatora 1687 kcal.
- mimo trudności z tyciem nie przestaję być aktywny fizycznie, bo jest to coś co kocham, a nie chcę tyć tylko tłuszczem, wiadomo, wolę mięśnie. Nadal 3h siłki tygodniowo, spacery, wycieczki rowerowe, czasem bieganie. Siłowo jestem dosyć słaby, ale wytrzymałość mam całkiem dobrą.
- próbowałem odstawiać sport, ale po okresie przybrania kilograma czy dwóch, waga znowu spadała, bo spadał apetyt
- jako ostatni punkt chciałem zaznaczyć, że mimo wszystko podobam się sobie samemu, ale wolałbym mieścić się w wadze prawidłowej bez problemów z układem pokarmowym

Mam nadzieję, że ten wątek pomoże ludziom, mierzącym się z tym samym problemem co ja
  • 156 / 13 / 0
Co do siłowni akurat to siłownia nie sprawia że chudniesz. Ułóż sobie plan treningowy pod rozbudowę masy i odpowiednią dietę na masę. Ja jem więcej białka, węgli i tłuszczy, pilnuje kcal, ćwiczę codziennie siłowo i przytyłem jakieś 20kg w rok
  • 3521 / 576 / 1
Fajny pomysł na temat!.

Ja też zawsze zaliczałem się do tych którzy chcieliby przybrać parę kilo.

Przydałoby mi się wrócić do mojej "zdrowej" wagi ale wymaga to zbyt dużo dyscypliny, jak na ten moment.

Na krótko mogą pomóc leki antydepresanty od których się tyje przez ubok. U mnie to była prega i mianseryna.
I nie więcej stimow niż raz na tydzień, tak około. Plus sen
No w sumie jeszcze dodałbym mj jako sprzyjającą tyciu przez apetyt. Lubię to ale nie lubię być strzaskanym a przynajmniej nie bez podkładu benzo.

Nie wiem już... do Ameryki by trzeba lecieć.
Na siłownię nie chodzę ale dużo jeżdżę rowerem.
Nigdy nie miałem tak że ważyłem więcej niż 85 przy 185 wzrostu
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
  • 303 / 53 / 3
@Lotnik69 wiem stary, sam na siłce zbudowałem w rok jakieś 6 kg mięśni, może nie jakoś dużo, ale wyszedłem z bycia strasznie chudym do mocno szczupłego, a to było dla mnie najważniejsze. białko i tłuszcze mnie zapychają mocno, więc u mnie najlepsze są diety z większą ilością węgli (ale nie cukrów!) i innymi lekkostrawnymi rzeczami. Mimo to żołądek mi odmawia posłuszeństwa przy nadwyżce kalorycznej. Ale wgl mój organizm jest trochę dziwny, bo jak jadłem 3500 kcal/dzień to nie tyłem, a teraz jak jem 1800 to bardzo powoli chudnę (-0,5 kg/miesiąc), a moja waga zmieniła się raptem o 2,5 kg na minus. Jem małe posiłki 4-5 razy dziennie, a po wielu pokarmach mam dolegliwości żołądkowo-przełykowe.

@Retrowirus odnośnie antydepów, myślisz że ktokolwiek by je przepisał, bo "panie doktorze chcę przytyć"? Nie znam się zbytnio, bo nigdy nie brałem nic na psychikę i średnio wiem jak restrykcyjnie podchodzą do sprawy lekarze. Jeszcze mam pytanie: czy taki krótkotrwały wzrost wagi nie spowoduje takiego odwrotnego efektu jojo, że dużo przytyłem to po odstawce to szybko spada?
  • 757 / 113 / 0
butelka czystej wódki ma 1000 kalorii jakbyco XD

a tak serio to nie zazdroszczę problemu, choć u mnie zawsze w drugą stronę, lekka nadwaga odkąd byłem mały, niedowagę to miałem tylko w najbardziej intensywnym imprezowym okresie życia wtedy przy wzroście 183 miałem 75 kg, obecnie chciałbym wrócić do normalnej wagi czyli 85, a mam jakieś 95-100 ale boję się wejść i sprawdzić, bo jak zobaczę trzy cyferki to chyba dostanę zawału

dietetykiem nie jestem ale jedzenie mięsa, ziaren, ryb i warzyw + siłownia i aeroby powinny pomóc. No i nie wyłazić z domu bez porządnego śniadania, wstać te 15 min wcześniej bo warto coś porządnego zjeść.
pies zjadł mi chleb, pierdolnę sobie w łeb
  • 303 / 53 / 3
@mj2086 odnośnie śniadań to 2 szkoły kojarzę. 1 tak jak piszesz - porządne śniadanie, a 2 normalne śniadanie, a nawet małe, żeby szybko po nim zgłodnieć i jeść drugie. A wgl 75 przy 183 to nie tak źle, ja mam 61 przy 185 i jest dobrze, ale nie chcę spaść poniżej 60 i głównie dlatego założyłem ten wątek. Odnośnie alko to mimo fajnej kaloryczności niestety rozbija mięśnie i dodaje tłuszczu, a na swoje i tak małe wyniki siłowe pracowałem dość długo, więc chcę możliwie jak najbardziej przeciwdziałać katabolizmowi. Może kreatynę zacząć brać, jak jest z tyciem na niej?
  • 757 / 113 / 0
z alko to był głupi żarcik, w sumie powód że tak przybrałem na masie przez ostatnie 2 lata to głównie chlanie. Cukier idzie prosto w brzuch i dupę, możesz pół życia siedzieć na siłce i nic to nie da

no ale też tak jak piszesz wjebywanie się w antydepy żeby przybrać masy to nie jest dobry pomysł, poza tym nie na każdego to tak działa ja brałem różne np. Sertę przez 1,5 roku i nie tyłem od tego, podobno najbardziej się można spaść od Olanzapiny, ale to już w ogóle neuroleptyk waga ciężka, bez sensu

a byłeś u dietetyka w ogóle? jak będziesz u rodzinnego to zapytaj może da Ci skierowanie
pies zjadł mi chleb, pierdolnę sobie w łeb
  • 303 / 53 / 3
@mj2086 Do dietetyka właśnie się zapisałem, nie byłem jeszcze w życiu, pewnie coś wymyśli, bo w necie to już tylko przeczesywanie jakiś stron medycznych co już mnie znudziło. Wyciągnąłem z tamtąd właściwie nic. Specyficzny problem to dietetyk się przyda.
  • 156 / 13 / 0
No ja te 20kg w rok przytylem bedac na kreatynie wlasnie wiec mozliwe ze tez cos ona tu pomogla. Co do antydepow to nie ma sensu sie w to bagno wpierdalac bez wyraznej potrzeby. Ilosc ubokow jakich mozna sie nabawic przez owe „leki” jest przepgromna. Zbieram sie wlasnie do pojscia do psychiatry, terapeuty, na badania, do napisania posta w „doradzcie prosze antydepresant”, ale prega tak mi poryla leb ze aktualnie nie moge sie nawet skupic na tak prostej czynnosci jak opisanie moich niemalych problemow. Caly czas gdzies bladze myslami, nie moge sie skupic, kiedys tak nie mialem…
  • 4894 / 853 / 0
@narcovoyage13 Ja byłem pilkarzem w technikum, zagralem nawet jakieś tam profesjonalne mecze nie ważne wszystko się poszło jebać przez amfetaminę. Jak nie ćpałem przy 180cm ważyłem 77kg wygladalem i czułem się zajebiście. Później jak poszedłem w ćpanie to spadłem do 65kg i wyglądałem jak szczur. A dalej jak @mj2086 wspomniał dostałem olanzapine w wiadomym miejscu. W 3 miesiące przytyłem z 65kg do 100kg. Po samym tym leku się tyje, dochodzi ciągła ochota na słodycze, wybudzanie w nocy i opróżnianie lodówki.

Oczywiście nie polecam tego rozwiązania bo to jest silny psychotrop nie dla zdrowych ludzi ale gwarancja sukcesu.
Uwaga! Użytkownik F6mGCrx3 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Tona kokainy przechwycona. Gangsterzy wpadli, bo kupili łódź za gotówkę

Z łodzi u wybrzeży Australii skonfiskowano ponad tonę kokainy wartej niemal pół miliarda dolarów amerykańskich. Policja zatrzymała pięć osób.

Terapeuta uzależnień: Zielsko ma konsekwencje w następnym pokoleniu

Na oczach Roberta Rutkowskiego, terapeuty uzależnień, zmieniła się rzeczywistość wokół substancji psychoaktywnych w Polsce. Ekspert opowiedział, co działo się za kulisami tej zmiany. - To miało swoją cenę, która mnie wtedy przeraziła - powiedział wprost.

Narcos Holandia. Rekordowa liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych

O ponad 10 proc. wzrosła liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych – informuje holenderska policja. W 2024 r. wyeliminowano aż 167 takich przybytków. Dla porównania w Polsce w tym samym roku odkryto 85 przestępczych laboratoriów. Wzrasta też liczba składowisk nielegalnych odpadów po produkcji narkotyków, zagrażających środowisku.