Przygotowujemy szklankę z wodą,woda z butelki niegazowana u mnie była (Primavera) Wsypujemy nasiona i odstawiamy w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na około 24h nasionka w tym czasie powinny pęknąć.
Wyławiamy nasiona delikatnie łyżeczka i umieszczamy na wacie, gazikach mogą też być chusteczki papierowe. I od góry przykrywamy też warstwę waty.
Całość powinna być zawsze wilgotna dlatego trzeba to kontrolować i dolewać wody jak wyschnie. Zauważyłem też żeby namiernie nie przelewać wodą żeby to wszystko nie pływało. Korzeń po wykiełkowaniu jak ma wilgotno to szuka wody i staje się dłuższy. Nasiona trzymamy tak samo w ciemnym miejscu temperatura pokojowa. Gdy korzonki mają około 2cm można już posadzić je delikatnie w przygotowanej doniczce z ziemią.oczywiście nasiona nie przekładamy paluchami tylko delikatnie łapiemy pęsetą za skorupe i umieszczamy w ziemi korzeniem do dołu delikatnie ją przysypiając. Nie głęboko 1cm w ziemi starczy. Ziemia też nie może być błoto tylko wilgotna. Tak przygotowane doniczki robimy jak wcześniej ciemne ciepłe miejsce i czekamy aż wykiłkują spryskując co jakiś czas zieme spryskiwaczem do kiwatów. Jak roślinka wyjdzie z ziemi dajemy od razu do źródła światła. Dzięki i pozdrawiam
Żeby nieco przyspieszyć proces, polecam trzymać pojemniczek gdzieś, gdzie jest ciepło - na przykład za laptopem, tylko bez przesady jeśli chodzi o dogrzewanie, bo się pestka upiecze.
Ja ręcznik wkładam do plastikowego pojemnika na żywność i zakrywam. Jak widzę, że para się skrapla na ściankach, to wiem, że warunki w środku są OK.
A jak tylko zobaczę kiełek w pestce, to na próbę wsypię szczyptę mikoryzy w otworek, żeby korzonek miał kontakt z grzybem już na starcie. Widziałem na YT, jak ludzie smarują kiełki taką "mazią" z mikoryzy. Tylko mam nadzieję, że ta moja jest bezpieczna...
Od 2019 roku trwa złota era medycyny psychodelicznej
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
Logika Valium, a nie LSD: narkotyki, artyści, mieszczaństwo i codzienność do znieczulenia [WYWIAD]
Premie za alkohol w Biedronce. Związki zawodowe są oburzone
Związki zawodowe alarmują w sprawie nowego programu motywacyjnego w sieci Biedronka. Jak wynika z wewnętrznego dokumentu, pracownicy najlepszych sklepów mają otrzymać premie finansowe za najwyższe wyniki w sprzedaży alkoholu. Sprawa — zdaniem związkowców — budzi poważne wątpliwości prawne i etyczne, dlatego zamierzają oni podjąc poważne kroki.
Produkowali tyle amfetaminy, że narkotyki musieli wozić taczką
Ponad 64 kilogramy amfetaminy, nielegalna linia produkcyjna i dwie osoby zatrzymane – to efekt działań specjalnego wydziału antynarkotykowego łódzkiej policji. Ilości narkotyków były tak duże, że do ich transportu sprawcy wykorzystywali… taczkę.
Intensywne używanie marihuany wzmacnia związki kobiet, ale osłabia relacje mężczyzn
Nowe badanie wyjaśnia, dlaczego.