Przygotowujemy szklankę z wodą,woda z butelki niegazowana u mnie była (Primavera) Wsypujemy nasiona i odstawiamy w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na około 24h nasionka w tym czasie powinny pęknąć.
Wyławiamy nasiona delikatnie łyżeczka i umieszczamy na wacie, gazikach mogą też być chusteczki papierowe. I od góry przykrywamy też warstwę waty.
Całość powinna być zawsze wilgotna dlatego trzeba to kontrolować i dolewać wody jak wyschnie. Zauważyłem też żeby namiernie nie przelewać wodą żeby to wszystko nie pływało. Korzeń po wykiełkowaniu jak ma wilgotno to szuka wody i staje się dłuższy. Nasiona trzymamy tak samo w ciemnym miejscu temperatura pokojowa. Gdy korzonki mają około 2cm można już posadzić je delikatnie w przygotowanej doniczce z ziemią.oczywiście nasiona nie przekładamy paluchami tylko delikatnie łapiemy pęsetą za skorupe i umieszczamy w ziemi korzeniem do dołu delikatnie ją przysypiając. Nie głęboko 1cm w ziemi starczy. Ziemia też nie może być błoto tylko wilgotna. Tak przygotowane doniczki robimy jak wcześniej ciemne ciepłe miejsce i czekamy aż wykiłkują spryskując co jakiś czas zieme spryskiwaczem do kiwatów. Jak roślinka wyjdzie z ziemi dajemy od razu do źródła światła. Dzięki i pozdrawiam
Żeby nieco przyspieszyć proces, polecam trzymać pojemniczek gdzieś, gdzie jest ciepło - na przykład za laptopem, tylko bez przesady jeśli chodzi o dogrzewanie, bo się pestka upiecze.
Ja ręcznik wkładam do plastikowego pojemnika na żywność i zakrywam. Jak widzę, że para się skrapla na ściankach, to wiem, że warunki w środku są OK.
A jak tylko zobaczę kiełek w pestce, to na próbę wsypię szczyptę mikoryzy w otworek, żeby korzonek miał kontakt z grzybem już na starcie. Widziałem na YT, jak ludzie smarują kiełki taką "mazią" z mikoryzy. Tylko mam nadzieję, że ta moja jest bezpieczna...
Badanie: Brak dowodów na resztkowe efekty marihuany w prowadzeniu pojazdów
Magiczne grzybki działają na mózg dłużej. Odkrycie pomoże w leczeniu depresji
Dlaczego ograniczenie marihuany do listy chorób to katastrofa dla pacjentów – historia Adriana
CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków
CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając pod nadzorem Pomorskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Gdańsku, przeprowadzili trzy skoordynowane uderzenia w zorganizowaną grupę przestępczą z Podlasia. Grupa miała zajmować się produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu znacznych ilości narkotyków. Łącznie zatrzymano 19 osób, a zabezpieczone mienie przekroczyło wartość 625 tys. zł.
Fatalna pomyłka - myślał, że to klienci i wręczył narkotyki nieumundurowanym policjantom
Policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie zatrzymali mężczyznę, który podczas kontroli klatki schodowej… sam podał funkcjonariuszowi woreczek z suszem roślinnym. Interwencja doprowadziła do zabezpieczenia większej ilości narkotyków.
Kartele przemycają narkotyki na statkach z chorym i martwym bydłem
Kartele narkotykowe wykorzystują statki wypełnione chorym i padłym bydłem do przemytu ogromnych ilości kokainy trafiającej ostatecznie do Europy – informuje „The Telegraph”, powołując się na źródła wywiadowcze.