Alkohol etylowy pod każdą postacią.
Więcej informacji: Etanol w Narkopedii [H]yperreala
  • 1294 / 329 / 12
Gruszecznik (ang. perry) lub też cydr gruszkowy to popularny w krajach anglosaskich napój alkoholowy. Jest to siostrzana wersja tradycyjnego cydru, tylko jak sama nazwa sugeruje - owocami wiodącymi podczas fermentacji są w tym przypadku gruszki.

Czy ktoś z was miał kiedyś przyjemność próbować? Być może ktoś z was robił swój? Jestem przekonany, że niejedna osoba która pomieszkiwała przez chwilę na wyspach UK mogła mieć styczność z kultowym Lambrini: słodki i gazowany, coś jak piccolo z procentami, obowiązkowy na domówkach ale raczej afterach. Z powodu walorów estetycznych butelki ochoczo ubóstwiany przez żeńską część towarzystwa.

Mnie bardzo smakuje, wbrew obiegowej opinii iż nie jest za bardzo męskim trunkiem %-D Według mnie znacząco różni się od tradycyjnych ruskich szampanów. Fajna alternatywa do piwa smakowego, aczkolwiek niepozbawiona wad: cukru trochę jest nwm czy pójdzie w cycki :korposzczur: Również, jak w przypadku standardowego cydru zawiera więcej szkodliwych siarczanów w stosunku do innych alkoholi rekreacyjnych. Mimo wszystko polecam.

Zachęcam do dyskutowania. Pic rel :wino:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
16 października 2023Stteetart pisze:
"mam wyjebane na wszystkich i pierdole też Famasa".
Newsy
Legalizacja marihuany ogranicza problematyczne używanie i poprawia kondycję psychiczną

Badacze analizują, jak legalny dostęp do marihuany wpływa na konsumpcję i zdrowie psychiczne uczestników. W pierwszej akademickiej publikacji zespół badawczy przedstawił bezpośrednie porównanie legalnego i nielegalnego pozyskiwania tej substancji. Badanie rozpoczęto w styczniu 2023 r. jako wspólne przedsięwzięcie Departamentu Uzależnień w Bazylei, Uniwersytetu w Bazylei, Uniwersyteckiej Kliniki Psychiatrycznej w Bazylei (UPK) oraz Służb Psychiatrycznych Aargau.

policjanci zabezpieczyli ponad 100 kg kokainy ukrytej w naczepie ciężarówki

Policjanci z Wałcza przejęli ponad 100 kilogramów narkotyków. Nielegalny towar przemycany był w ładunku, w którym były części samochodowe. W związku ze sprawą zatrzymane zostały dwie osoby. Są już po zarzutach i może grozić im nawet 20 lat pozbawienia wolności.

Nowy gatunek grzyba produkującego alkaloidy sporyszu zidentyfikowany na WVU

Studentka mikrobiologii z Uniwersytetu Zachodniej Wirginii (WVU) dokonała przełomowego odkrycia, które może zrewolucjonizować rozwój farmaceutyków. Corinne Hazel, stypendystka programu Goldwater i specjalistka mikrobiologii środowiskowej, zidentyfikowała nieznany wcześniej gatunek grzyba, który produkuje związki chemiczne o działaniu zbliżonym do LSD – substancji wykorzystywanej w terapii depresji, zespołu stresu pourazowego (PTSD) i uzależnień.