Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 480 / 73 / 0
Wiecie jakie są konsekwencje złapania mnie bez zezwolenia od inspektora farmaceutycznego na wywóz lekow odurzajach wydawanych na receptę RPW ? Bardzo boję się latać, mam jeden listek xanaxu wydany trzy lata temu przez lekarza, receptę mam na pacjent.gov.

Nieświadomy zagrożenia dwa razy już tak leciałem, bez papierów od inspektoratu farmaceutycznego, nikt mnie nie trzepał więc nie było problemów.

Planuje lecieć z medyczna marihiana, na którą będę miał zezwolenie od inspektoratu, no ale jak strażnik usłyszy o marihuanie to automatycznie przetrzepie mi plecak i też może znaleźć xanax.

Raczej na xanax nie uda mi się ogarnąć podpisu lekarza.

Temat jest mało znany, nie mogę znaleźć info w necie, jak pytałem się znajomych, to mówili, że nie byli swiadom o wymogu posiadania zgody inspektoratu.
  • 39 / 10 / 0
Zalezy dokad lecisz. Sa kierunki gdzie bardzo sa restrykcyjne takie tematy z tego co pamietam czesc krajow muzulmanskich. Z kolei jak do Wloch lecialem ze swoja apteczka to luzik. Najlepiej miec cale opakowanie i w nim ten listek a nie luzny listek tak dla pewnosci ;)
  • 3245 / 617 / 0
Moim zdaniem takie informacje są jawne, i trzeba sprawdzić jak jest w danym państwie, bo w sumie napisałeś że lecisz ale nie dokąd. Jako ciekawostkę dodam że Zinedine Zidane podobno miał jakieś kłopoty w jednym z państw w którym kreatyna uważana była za niedozwolony doping. Jak wiesz gdzie lecisz to musi być info do wglądu w tym temacie.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 480 / 73 / 0
Do Hiszpanii lecę, ale to bez znaczenia, bramka do kontroli na lotnisku jest jedna. Mówię o sytuacji w trakcie kontroli na lotnisku Polskim.@Verbalhologram @pawci0
Już kilka razy na nieświadomce nielegalnie przewiozłem, ale to nie o tym.
Według strony gov potrzebuje wydania zezwolenia jeśli chce przewieźć leki narkotyczne.

Każą mi wyrzucić do kosza czy lipa będzie z wakacji?
  • 39 / 10 / 0
Statystycznie pewnie co 10 osoba wwozi cos z jakiejs listy, w wiekszosci nieswiadomie. Ja tez z podrecznym lecialem 1.5 miesiaca temu i cala apteczke na rozne okazje byly w bagazu i nawet nie zagladali. Mysle ze male ilosci lekow na wlasny uzytek jakby sprawdzali to by musieli potroic zatrudnienie. Jakbys mial kilka paczek a lecial na tydzien to co innego... Dla pewnosci wydrukuj recepte z ikp bo pisales ze masz i bedziesz juz zupelnie kryty i spokojny. Ale to tylko moje doswiadczenia, moze ktos ma inne? Wczesniej ostatni rok loty do Austrii, Szwajcarii i Francji tez bez zadnych kontroli kosmetyczki. Tylko leki na dlugosc pobytu mniej wiecej, recka pod reka i ZEN ;) Powodzenia i udanego wyjazdu!
  • 4349 / 701 / 2117
Jeżeli jest możliwość wydrukowania recepety, to ja nawet bym się nie zastanawiał i skłonił się temu kierunkowi, zamiast snuć i dywagować na ten temat.
https://tiny.pl/dkvnh (Słoń „raper” o [hyperrealu]).
Chcesz wspomóc narkopedię swoją wiedzą? Pisz na — martwamysz/at/tuta.io
Dołącz do Hajpowego Mastodona - kliknij„link na końcu”i dołącz do naszej społeczności! — https://hyperreal.cyou
  • 39 / 10 / 0
Ja raz czy dwa wydrukowalem old style, a dwa razy mialem pdfa w telefonie. Chyba to podobny dokument. Sciagnalem z ikp i tyle. A pisales ze masz to w historii wiec powinno byc ok.
  • 2812 / 365 / 0
Ja nie miałem problemu z xanaxem na lotnisku . Odrazu powiedziałem ze lece do szpitala ( miałem wypis z soba i tam leki które biorę) ale i tak nie sprawdzali :p a może i lepiej bo bylo pare rzeczy extra :p
  • 480 / 73 / 0
@IGotHigh909 @pawci0 @sclero2014 według prawa
Przywóz albo wywóz środków odurzających, substancji psychotropowych lub prekursorów kategorii 1, na własne potrzeby lecznicze, na podstawie recepty lub dokumentacji medycznej dotyczącej zaleconego przyjmowania danego produktu leczniczego, wymaga stosownego zaświadczenia wydanego przez Głównego Inspektora Farmaceutycznego (GIF).

Ministerstwo Zdrowia informuje, że nie dokonuje interpretacji przepisów prawa polskiego, ani tym bardziej – nie wypowiada się na temat dotyczących tego tematu przepisów obowiązujących
w innych państwach.
Nigdzie nie mogę znaleźć konsekwencji braku posiadania tego zaświadczenia. Ja wiem, ze można przejść kontrolę nieświadomym łamania przepisów, latam co roku samolotem.
Nie chce sytuacji, że przekreślam wakacje bo znaleziono u mnie kilka pigułek xanaxu i nie mam papierku z inspektoratu na wywóz środków odurzających.

Idąc dalej tym tokiem, xanax jest tej samej kategorii leków co medyczna marihuana. Każdy lekarz i urzędnik wam powie, że MUSICIE MIEĆ ZAŚWIADCZENIE z Inspektoratu Farmaceutycznego.
  • 2812 / 365 / 0
Ale ja pisałem ze lecę do szpitala czyli z mojego miasta do Warszawy :) więc wiesz napisałem ze miałem wypis to chyba logiczne ze w wypisie masz podane jakie leki bierzesz i jak ? Naprawdę tak ciężko przeczytać ?
ODPOWIEDZ
Newsy
Tysiące nielegalnych roślin konopi indyjskich usunięte z popularnego parku narodowego

W mediach pojawiła się niedawno informacja o likwidacji gigantycznej, nielegalnej plantacji marihuany w sercu Parku Narodowego Sekwoi. Dla wielu to kolejny „dowód” na szkodliwość konopi. Ale dla nas [społeczności FaktyKonopne.pl], ta historia jest czymś zupełnie innym. To potężny dowód na to, jak destrukcyjny jest czarny rynek i dlaczego tak bardzo potrzebujemy świadomej, legalnej i w pełni regulowanej branży.

CBŚP zlikwidowało laboratorium narkotykowe. Zabezpieczono ponad 800 kilogramów klefedronu

Policjanci Centralnego Biura Śledczego Policji, działając pod nadzorem Prokuratury Krajowej, przeprowadzili skoordynowaną akcję w powiecie pruszkowskim. Na terenie posesji odkryto kompletną linię produkcyjną do wytwarzania narkotyków oraz zabezpieczono setki kilogramów niebezpiecznej substancji psychotropowej w postaci klefedronu o czarnorynkowej wartości ponad 4 mln PLN.

CBŚP rozbiło kilka grup przestępczych zajmujących się transgranicznym obrotem narkotykami

Policjanci CBŚP pod nadzorem Prokuratury Okręgowej w Gliwicach rozpracowali kilka powiązanych ze sobą i ściśle współpracujących zorganizowanych grup przestępczych zajmujących się transgranicznym obrotem znacznymi ilościami środków odurzających. Część zatrzymanych wywodzi się ze środowiska pseudokibiców śląskich klubów piłkarskich. Zabezpieczono ponad 800 kg narkotyków.