Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 0 / / 0
Witam jestem nowa ale próbowałam już szukać postu o takiej treści lecz nie mogę znaleźć, w necie tez mi jakoś ciężko się cokolwiek konkretnego dowiedzieć. Moje pytanie jest takie, jak wytłumaczyć rodzinie jak się przechodzi przez etapy uzależnienia a następnie odstawienia ? Moi rodzice słabo się poruszają w internecie wiec chciałam dla nich znaleźć jakieś konkretne informacje, jak ze mną rozmawiać, co robić, jak się zachowywać, żeby kontakty były dobre jak kiedyś.. nie mieszkamy już razem mam własne mieszkanie i rodzine, ale rodzice są dla mnie bardzo ważni, widzę i wiem ze mocno przezywają to ze mam problem i chciałabym jakoś ich uspokoić wytłumaczyć ze to minie, przejdzie i nakierować ich dać wskazówki jak powinni postępować, jeśli mi się uda w środę pójdę do swojej terapeutki ale dopiero jutro się dowiem czy znajdzie dla mnie czas, dodam ze już jedno uzależnienie przeszłam od hasana trwało 5 lat i wtedy nasze kontakty się kompletnie urwały.. po rzuceniu tego gowna znów było między nami dobrze a teraz od 3 tyg nie wychodzę z domu i wiem ze ich to bardzo boli ze do nich nie jeżdżę. Może ktoś zna jakieś sposoby jak postępować z osoba uzależnioną ?? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam
  • 1854 / 215 / 37
Najlepsza jest terapia dla osób współuzależnionych, sprawdź czy są takie w Twoim mieście.
  • 380 / 89 / 0
@wildwolf
No ja właśnie chciałem napisać żeby ich współuzależniła, np wysyłała po towar do dilera, opowiadała żarty o dragach itp.
Nwm może źle zrozumiałem ocb w tym temacie. :halu:
:fuj: :fuj: :fuj:
  • 1854 / 215 / 37
To sprawdź w słowniku co to jest współuzależnienie.
  • 380 / 89 / 0
Sprawdziłem i faktycznie inaczej to interpretowałem, w zamyśle chodziło mi o to by starzy zaakceptowali ją taką jaka jest
:fuj: :fuj: :fuj:
  • 0 / / 0
Dobry pomysł namowie ich na terapie dla osób współuzależnionych żeby tam im wytłumaczyli jak to dokładnie wyglada, poszukam czy jest coś w Łodzi
  • 244 / 58 / 0
Jestem alkoholikiem (trzeźwym od ponad 4 lat) i wiesz, że tego się nie da kogoś nauczyć czy "zmusić" na terapię dla współuzależnionych. Wydaje mi się, że w początkowym okresie "trzeźwienia" wszyscy mamy taki plan i taką chęć... Pamiętaj najważniejszą rzecz...wszystko co teraz robisz robisz dla siebie, bo w swoim życiu najważniejsza jesteś Ty. I to, że inni nie rozumieją przez co przechodzimy i jak boli "trzeźwość" jest chyba częścią naszego "zdrowienia" i inaczej być nie może.
„Bądź światłem sam dla siebie” Budda Gautama
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
CBŚP rozbiło kilka grup przestępczych zajmujących się transgranicznym obrotem narkotykami

Policjanci CBŚP pod nadzorem Prokuratury Okręgowej w Gliwicach rozpracowali kilka powiązanych ze sobą i ściśle współpracujących zorganizowanych grup przestępczych zajmujących się transgranicznym obrotem znacznymi ilościami środków odurzających. Część zatrzymanych wywodzi się ze środowiska pseudokibiców śląskich klubów piłkarskich. Zabezpieczono ponad 800 kg narkotyków.

Konopie skuteczne w leczeniu migreny – pierwsze badanie kliniczne z placebo!

Według danych z badań klinicznych przedstawionych na dorocznym spotkaniu American Headache Society, inhalacja kwiatów konopi zawierających THC i CBD zapewnia skuteczniejszą ulgę w migrenie w porównaniu z placebo.

Nasi sąsiedzi legalizują marihuanę. Do 100 gramów na własny użytek

Czechy przygotowują się do ważnych zmian w swoich przepisach dotyczących marihuany. Od 1 stycznia 2026 roku będzie tam legalne posiadanie do 100 gramów marihuany oraz uprawa do trzech roślin konopi na własny użytek. Dzięki temu, Czechy staną się drugim krajem w Unii Europejskiej, który zdecydował się na takie rozwiązania.