Zamierzam wybrać się na wizytę do psychiatry. Próbuję zejść z pregabaliny którą swego czasu miałem przepisaną (i w którą niestety trochę sie dałem wrobić nie ufając sobie i swoim doświadczeniom z GABAergicznymi substancjami). Rzecz w tym, ze mam trochę rozwalone GABA receptory, nie chce wchodzić w szczegóły. Zmniejszanie pregabaliny (obecnie udało mi się zejsc z 600 do 450mg) powoduje za każdym razem mocno obniżone samopoczucie i napięcie, natłok myśli przez ok. 10dni, i to pomimo, że robię to w najmniejszej możliwej dawce bo o 75mg.
Memantyną/dysocjantami ratowałem się już kiedyś w takich sytuacjach (np. jak próbowałem schodzić z karbamazepiny). Teraz nie biorę nic i nie chcę grzać, jeśli lekarz czegoś nie zaaprobuje nie będę tego brał. Jednak uważam, że może mi to pomóc, i chciałbym użyć argumentów które "politycznie" mogą zadziałać w takiej rozmowie, ostatnia doktor u której byłem trochę się tego bała. Nie wiem, może kwestia lekarza, ale wolę się przygotować, żeby nie wydać 150zł na "pogadankę".
Chodzi mi o argumenty, w momencie, gdyby lekarz uznał, że jest to jakoś prawnie ryzykowne dla niego(psychofarmakologiczne argumenty raczej znam). Ostatnia doktor stwierdziła, że "w takim przepisaniu off-label wykorzystuje się efekty uboczne, a w tym leku nie widzi efektów ubocznych które mogłyby pomóc", pomimo, że była po mojej stronie. Wydaje mi się, że była przestraszona trochę.
(Ewentualnie: jest coś z naturalnych substancji, albo tych aptecznych dostępnych bez recepty co mogło by mi pomóc w odstawieniu Pregabaliny w moim przypadku? Tylko proszę nie podawać jakiś potencjalnie "rozrywkowych" rzeczy bo nie biorę.)
25 sierpnia 2014Melancthe pisze: Ja pierdole, jaka bieda umysłowa.
Niech zgadnę: mieszkasz z rodzicami/rodzicem, nie zarabiasz, studia Ci nie poszły, zainteresowania liczne acz powierzchowne.
29 marca 2020pawoleh666 pisze: Odniosę się niestety tylko do końcowej części posta - bacopa i bylica piołun mogą pomóc.
25 sierpnia 2014Melancthe pisze: Ja pierdole, jaka bieda umysłowa.
Niech zgadnę: mieszkasz z rodzicami/rodzicem, nie zarabiasz, studia Ci nie poszły, zainteresowania liczne acz powierzchowne.
Od 2019 roku trwa złota era medycyny psychodelicznej
Mąż polskiej noblistki myślał, że "popadł w szaleństwo". Badania nad psychodelikami w PRL
Historyczna zmiana w globalnej polityce narkotykowej
Rodacy odstawiają alkohol i papierosy. Sklepy na osiedlach już liczą straty
Jak podaje Polska Izba Handlu i CMR, w listopadzie 2025 r. całkowita wartość sprzedaży w sklepach małoformatowych spadła o 1 proc., natomiast łączna liczba transakcji w tym formacie sklepów obniżyła się o 4,6 proc. w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej.
Maroko stawia na legalne konopie. Ulga dla tysięcy farmerów
Największy na świecie producent konopi indyjskich stawia na legalizację upraw. Po dekadach działania w cieniu, rolnicy z regionu Rif mogą wreszcie pracować bez obaw o aresztowanie. Legalizacja przynosi nowe możliwości, ale też wyzwania — nielegalny rynek wciąż ma się dobrze, a rolnicy narzekają na problemy z wypłatami za plony.
USA: Donald Trump usunie marihuanę z listy najcięższych narkotyków?
Stało się to, o czym spekulowano od miesięcy. Donald Trump, mimo oporu konserwatywnego skrzydła własnej partii, ma sfinalizować proces reklasyfikacji marihuany. Konopie mają trafić z surowego Wykazu I (gdzie są traktowane na równi z heroiną) do łagodniejszego Wykazu III substancji kontrolowanych.