Nieaktualne wątki z poprzednich lat.
Zablokowany
  • 163 / 26 / 0
Fuck, dzięki za uratowanie moich roślin, tak naprawdę, bo zapewne podlewałbym do zabicia roślinek, polecicie mi jakiś nawóz który się nie nazywa ultra canna fuckin big buds xxl marijuana 69 tylko jakiś ogólnodostępny w sklepach ogrodniczych? Dzięki
  • 3169 / 885 / 5
Gnojówka z pokrzywy?
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=69736&hilit=Chef&start=170
Podziel się posiłkiem
  • 163 / 26 / 0
Hm a co sądzicie o robieniu warstw z darni i końskiego łajna pod miejscem upraw, jak na typowej grządce?
  • 505 / 91 / 0
Gnojówka z pokrzywy bardzo dobra, zrobisz sam w kilka minut i trochę czekania
  • 241 / 38 / 0
Gnojówka z pokrzyw bardziej na wegu, zrób sobie gnojówkę z skórek banana lub ususz i sproszkowany rozsyp
  • 12481 / 2425 / 0
Czas na robienie gnojówek z pokrzywy już minął - zbiera się je w maju, kiedy jeszcze nie kwitną.

Teraz dla krzaków sezonowych są ostatnie dni / tygodnie wegetacji (a niektóre pewnie już zakwitły) więc trzeba się skupić na nawozie na kwitnienie.
W kilku źródłach przeczytałem, że sproszkowane, wysuszone skórki banana mają NPK rzędu 0-20-40, czyli bardzo dużo, jeśli to prawda. Do tego inne ważne pierwiastki takie jak Magnez, Siarka, Mangan i coś tam jeszcze. NPK Herbatki z banana zależy w dużej części od czasu, jaki się robi. Ja czekałem tak 4-5 doby i już lałem. Po 1 sezonie ciężko jednak cokolwiek powiedzieć.
Generalnie w markecie każdy nawóz powinien mieć NPK. Na kwitnienie musi być mało N (lub w ogóle), a dużo P i K.
Na fazę "stretchingu" (czyli pierwsze tygodnie kwitnienia) polecam Biohumus do roślin kwitnących. Jest słaby (w sensie małe stężenie, bo same odchody dżdżownic to świetny nawóz), ale też dawkuje się go po kilka nakrętek, a nie ml. To takie raczej bezpieczne narzędzie w rękach niedoświadczonego, kub narwanego rolnika.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 505 / 91 / 0
Byłem wczoraj obejrzeć moje cudeńka. Aż się gęba cieszy na taki widok
Roślinki są piękne gdy kwitną ;)
  • 12481 / 2425 / 0
^
picture or didn't happen : )

Ta moja sztunia pokazała dziś chyba cycki (chyba, bo małe jeszcze i może to być coś innego). Najwyższy czas... ciekawy jestem, co to za geny... Mogę jedynie spekulować, że może AK-47.
Jak będzie zaawansowane kwitnienie, to będzie można spekulować z nieco większym prawdopodobieństwem : )
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 50 / / 0
A z tymi skórkami od bananów to jak do tego się zabrać. Mam już wysuszone w słoiku. Gdy przyjdzie czas kwitnienia, sproszkować je mieszać z wodą i podlewać? Jakie zastosować proporcje?
Pierwszy raz robię ten nawóz z banaow w poprzednim sezonie używałem nawozu na kwitnienie z biobloom. Teraz próbuje wersji bardziej budżetowej. Na weg gnojówka z pokrzyw na kwitnienie banany. Dajcie znać jak robicie to z bananów.🤔
  • 12481 / 2425 / 0
Ja robię "herbatkę" z całym bananem (pomysł jednego z user'ów). Po 4-5 dniach mieszałem pół na pół z wodą i podlewałem. Zapach to miało bardzo ładny i na outdoorze może przyciągać zwierza (tak myślę).
Co do dawkowania sproszkowanych skórek - ja bym dawał ze 2 łyżeczki na litr wody.
Zablokowany
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Exception when calling VideoApi->videos_get: (500) Reason: Internal Server Error HTTP response headers: HTTPHeaderDict({'Access-Control-Allow-Credentials': 'true', 'Access-Control-Allow-Origin': '*', 'Access-Control-Expose-Headers': 'Retry-After', 'Alt-Svc': 'h3=":443"; ma=2592000', 'Content-Length': '291', 'Content-Type': 'application/problem+json; charset=utf-8', 'Date': 'Thu, 26 Jun 2025 21:26:09 GMT', 'Etag': 'W/"123-TljUAQ8boCPNg67GD97qdEr8r9I"', 'Server': 'nginx', 'Tk': 'N', 'X-Frame-Options': 'DENY', 'X-Powered-By': 'PeerTube', 'X-Ratelimit-Limit': '50', 'X-Ratelimit-Remaining': '49', 'X-Ratelimit-Reset': '1750973120'}) HTTP response body: {"type":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#section/Errors/SequelizeConnectionAcquireTimeoutError","detail":"Operation timeout","status":500,"docs":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#operation/getVideos","code":"SequelizeConnectionAcquireTimeoutError"}
Newsy
Marynarka wojenna Salwadoru skonfiskowała ponad 6 ton kokainy

Prezydent Salwadoru, Nayib Bukele, ogłosił w piątek przejęcie 6,3 tony kokainy i aresztowanie 17 podejrzanych handlarzy narkotyków podczas czterech „bezprecedensowych” operacji marynarki wojennej kraju na Oceanie Spokojnym.

policjanci zabezpieczyli ponad 100 kg kokainy ukrytej w naczepie ciężarówki

Policjanci z Wałcza przejęli ponad 100 kilogramów narkotyków. Nielegalny towar przemycany był w ładunku, w którym były części samochodowe. W związku ze sprawą zatrzymane zostały dwie osoby. Są już po zarzutach i może grozić im nawet 20 lat pozbawienia wolności.

Cudowne "koktajle" i narkotyki. Nieznane oblicze złotej ery Hollywood

Narkotyki, używki i magiczne koktajle, które miały utrzymać największe gwiazdy ekranu w dobrej kondycji, zdolne pracować na planie przez trzy doby bez przerwy, były w Hollywood na porządku dziennym...